peesz Napisano Październik 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2005 Hej, mam problem z polskimi ustawieniami dla UTF-8. Wszystko wydaje się być OK, dopóki nie uruchomię np. mc, lub man costam. Wówczas się krzeczy i rozjeżdża. Oto moja konfiguracja: # cat /etc/sysconfig/i18n LANG="pl_PL.UTF-8" SYSFONT="latarcyrheb-sun16" SYSFONTACM="iso02" SUPPORTED="pl_PL.UTF-8:pl_PL:pl" # cat /etc/sysconfig/keyboard KEYBOARDTYPE="pc" KEYTABLE="pl" Ktoś miał podobne problemy. System ma chodzić w UTF-8. Bez SYSFONTACM="iso02" jest też źle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2005 SYSFONTACM="iso02" To wywal. Jest niepotrzebne. W mc daj F9 → Opcje → Wyświetlanie znaków: * Strona kodowa wejściowa / wyjściowa: Inne 8-bitowe * [x] Pełne 8-bitowe wejście System zaktualizowany? U mnie manuale od początku dobrze się wyświetlały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peesz Napisano Październik 13, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2005 (edytowane) - wyrzuciłem SYSFONTACM="iso02" - system zaktualizowany - mc odpowiednio skonfigurowany i cały czas jest źle jak wykonam polecenie # export LC_ALL="pl_PL" to wtedy jest OK. Dlaczego tak jest? Edytowane Październik 13, 2005 przez peesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2005 Mieszałeś coś w systemie? Jak się przełączysz na terminal (CTRL+ALT+F1) to wszystko w porzadku? Nie łączysz się zdalnie przypadkiem? Co pokazuje: rpm -q mc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peesz Napisano Październik 13, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2005 Dzięki sprawdziłem, rzeczywiście problem występował tylko przy zdalnym łączeniu się. Ponieważ wcześniej system pracował na ISO-8859-2 to przy zmianie strony nie zmieniłem ustawień PuTTY. Sorry za zajęcie czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi