Skocz do zawartości

Konsola/terminal Roota

dunkeeper

Rekomendowane odpowiedzi

witam, mam taki maly a zarazem dziwny problem, nie wiem co popsulem ale nie uruchamia mi sie konsola roota (terminal przy zalogowaniu na uzytkownika roota) w kde/gnome. Odpala sie terminal ale nie pojawia sie prompt i wyglada to tak jak by sie konsola zawiesila. Jezeli chodzi o tryb tekstowy wczesniej mialem cos takiego: [root@localhost root] a teraz po zalogowaniu system jakby sie wieszal na chwile a potem pojawia sie -bash-2.05b#. Ktos wie co nabroilem? jak to zreperowac? z gory dziekuje

konsola na x'ach sie nie odpala w ogole, a jak podam to na tekstowym to prompt sie zmienia jednak to nie jest rozwiazanie tego problemu. A moze inaczej: z jakich plikow konfiguracyjnych fedora korzysta przed odpaleniem konsoli? moze je usunolem czy cos takiego?.... bo np. dla zwyklych userow zarowno na tekstowym dziala konsola jak nalezy i w xach sie odpalaja terminale bez problemow

z jakich plikow konfiguracyjnych fedora korzysta przed odpaleniem konsoli?

kozysta z:

- /etc/bashrc

- /etc/profile

- $HOME/.bashrc

- $HOME/.bash_profile

przy czym jezeli na zwyklych userach dziala to znaczy ze pierwsze dwa pliki sa poprawne, zobacz czy bledow nie ma w dwoch ostatnich,