Satori Napisano Październik 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2005 witam Z konta roota sciagnolem pare programow itp i chcial bym umozliwic innym "zwyklym" uzytkownikom korzystanie z nich. jaka komenda i na jakich plikach musi byc "wykonana" ? pozdro S. ------------EDIT------------ ze wzgledu na nieczytelnosc posta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati Napisano Październik 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2005 Co na co ??? Bo jakos nie rozumię pytania !!! p.s. ortografia się kłania, od "a wiec" nie zaczynamy zdania! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Październik 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2005 chyba chodzi o chmod ale też nie wiem czy dobrze zrozumiałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Satori Napisano Październik 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2005 teraz postaram sie bardziej pytalem co na co heh chodzilo mi o ewentualna komende (pierwsze co) na jakich plikach (drugie co) musze zastosowac zeby inny user mogl odpalic np. xmms'a , kadu itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Październik 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2005 chmod 755 /usr/bin/xmms na przykład Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Satori Napisano Październik 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2005 dziekuje moze ktos jeszcze wytlumaczyc co znaczy 755 ? i podac jakies inne przyklady ? z gory thx S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Październik 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2005 google -> chmod = wynik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2005 700 - odczyt, zapis i wykonywanie dla właściciela 50 - odczyt i wykonywanie dla grupy 5 - odczyt i wykonywanie dla pozostałych (others) Można by to zapisać jako: rwxr-xr-x Szerzej możesz o tym poczytać w sieci - uprawnienia czy też prawa dostępu do plików / katalogów. Warto to wiedzieć, bo bez znajomości tego tematu daleko nie zajedziesz. Neo_fox podał link to artykułu i warto żebyś z niego skorzystał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2005 musze zastosowac zeby inny user mogl odpalic np. xmms'a , kadu itp Tak OT: jesli musisz coś zmieniać, by inny użytkownicy mogli odpalać takie programy, to znaczy, że je źle instalujesz albo coś bardzo namieszałeś w systemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Satori Napisano Październik 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2005 oki dzieki wszystkim nadrobilem zaleglosci jesli chodzi o chmod kolejne pytanie to: z konta root mam zainstalowane wszystkie a przynajmniej wiekszosc wtyczek Firefoxa natomiast userom wciac wyskakuje ich brak....ze wzgledu na oszczednosc miejsca (chodzi o to zeby user nie musial sciagac jeszcze raz tego samego co ja juz wczesniej sciagnolem) moge jakos "udostepnic" te np. wtyczki ? S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2005 kolejne pytanie to: Przeczytaj regulamin - każde pytanie zadaje się w osobnym wątku. Potem jak ktoś szuka odpowiedzi na jakiś problem to może łatwiej wszystko znaleźć. moge jakos "udostepnic" te np. wtyczki ? Tak, instalować je w przeglądarce, a nie w profilu użytkownika. Mam nadzieję, że nie używasz konta roota do takich głupot jakim jest przeglądanie internetu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Satori Napisano Październik 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2005 Mam nadzieję, że nie używasz konta roota do takich głupot jakim jest przeglądanie internetu... nie bijcie mnie ale musze sie przyznac ze przez pewien czas uzywalem..... no i z tad moje pytanie o to. mam jeszcze pare pytan ale zgodnie z reg otworze nowy temat S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi