Skocz do zawartości

Problemy Z 2 Kośćmi Ramu

Margolcia

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem czy to odpowiedni dział, no ale cóż wink.gif mam dziwna sytuację z RAMem.ostatnio dokupiłam 2 kość, podpięłam, przy ładowaniu wskazuje tyle RAMu ile trzeba.po odpaleniu windowsa z 5 minut działał tak jak potrzeba i się komp zresetował, przed tym pojawił się jakiś komunikat na niebieskim tle, którego nawet nie zdążyłam przeczytać,bo to były ułamki sekund.mignął i już go nie było dry.gif później jeszcze parę razy się tak zdarzyło. początkowo myslałam, że może jest jakiś konflikt pamięci.skoro przy dwóch włożonych kościach tak się działo, to postanowiłam przetestować,gdy jest tylko jedna kość.ale zarówno dla tej nowej jak i starej rzadko ale miały miejsce takie sytuacje.najgorsze jest to,że przy ładowaniu windowsa zdarza się tak, iż komp się restartuje i pojawia się ten niebieski komunikat albo nie chce się czasem załadować i trzeba najpierw włączyć tryb awaryjny i dopiero później normalnie windows huh.gif a czasem zdarza się tak, że działa normalnie i się nie resetuje, nawet przy 2 kościach w kompie.jednym słowem..niezłe jazdy mad.gif wie ktoś czym może byc to spowodowane question.gifscared.gif

1. Uszkodzenie kości ram?

memtest86

Programik do testowania pamięci RAM. Sprawdź, może coś jest uszkodzone.

2. Problem z Dual DDR, miałem podobnie u siebie. 2 identyczne kości Kingstone nie chciały działać jako Dual DDR na płytce P4P800 Deluxe (co mnie zdziwiło oO ). Podaj jaką masz płytkę i jakie kości kupiłaś.

3. Różnica w taktowaniu obu kości ? oO Chociaż jak piszesz przy 1-dnej kości włożonej jest to samo, tylko rzadziej.... Może fizyczne uszkodzenie płyty głównej ? tongue.gif

Napisz dokładnie płytka, rodzaj systemu, rodzaj kości (firma, taktowanie, ilość MB na pokładzie wink.gif )

Coś się poradzi.

Uaktualnienie Biosu do najnowszej wersji (Flash) ze strony producenta.

sprobuj takze wyzerowac bios przed wkladaniem nowego ukladu kosci.. wyciagnij bateryjke na troche, czy tez zworka odpowiednia... takie cuda tez sie zdarzaja..

szczerze przyznam, że nigdy nie 'bawiłam' się biosem, więc chyba nawet nie wiem jak się za to zabrac wink.gifunsure.gif

A to nie są przypadkiem jakieś moduły "NoName" ? Z takimi to wiecznie są problemy...

nie wiem za bardzo o co Ci chodzi huh.gif

zainstalowałam yumem memtest86+, ale nie widzę go w żadnej z zakładek dry.gif

Uaktualnienie biosu w dzisiejszych czasach przy najnowszych płytach głownych to nic takiego smile.gif.

Najczęściej producenci umieszczaja na swoich stronach pliki BIOS'u + malutkie programiki do wgrywania ich (nawet pod Windowsa sie zdarzaja ^^, ale większość z Dosa trzeba uruchamiać). Wejdź na stronę producenta płyty głownej i zobacz czy przypadkiem nie wypuścił on takich "paczek".

A co do modułów NN - NoName - można to łatwo sprawdzić. Na samej kości powinno być napisane cokolwiek smile.gif. Jeśli nic nie jest a wszystko jest 'zamaskowane' - są to moduły noname.

Polecam aktualizacje biosu, memtest86 (www.google.pl jakby co smile.gif ), zwrócenie uwagi na problem Dual DDR (jeśli to dość nowa płyta).

jak wpisuję nazwę 'memtest86+' to wyskakuje mi 'command not found', więc chyba nie sprawdzę tej mojej pamięci sad.gif

Napisz dokładnie płytka, rodzaj systemu, rodzaj kości (firma, taktowanie, ilość MB na pokładzie wink.gif )

Coś się poradzi.

Na wstępie zaznaczę, że zdaję sobie sprawę, że mam strasznie prehistoryczny komp scared.gif

Płyta główna-Chaintech 6VIA4

Pamięć ram:

ta stara:model: sil1664pc133cb-b0b, 128SDRAM,133MHz

ta nowa(ostatnio zakupiona): model:Micron,256SDRAM,133MHz

System operacyjny:Windows XP i Fedora Core 4(nadmienię, że problemy z pamięcią mam tylko na XP dry.gif )

p.s.coś mi się wydaje, że czeka mnie formacik..windows szaleje mad.gif oprócz niebieskich komunikatów i dlugiego ladowania systemu, doszło teraznon stop jakieś komunikaty w stylu, że 'Odzyskano sprawność po poważnym błędzie' czy jakoś tak to szło.i jeszcze na dodatek kolejne programy wywalają komunikaty o błędach np.:thunderbird, firefox etc.możliwe, że po prostu używam jakiś straych wersji, w których są dziury huh.gif

Na wstępie zaznaczę, że zdaję sobie sprawę, że mam strasznie prehistoryczny komp scared.gif

Płyta główna-Chaintech 6VIA4

Pamięć ram:

ta stara:model: sil1664pc133cb-b0b, 128SDRAM,133MHz

ta nowa(ostatnio zakupiona): model:Micron,256SDRAM,133MHz

niestety mam dla Ciebie niezbyt dobre wiadomosci, te kosci ze soba nie beda poprawnie wspolpracowaly,

spotkalem sie z tym problemem juz nawet nie wiem ile razy...

wyjmij kosc 128 MB i wystartuj kompa tylko z 256 MB (wlozona do slotu bank0), powinien zachowywac sie o wiele stabilniej i w windzie i w linuksie

na wszelki wypadek warto jednak nawet te 256 MB przepuscic przez memtest86

Już się tak cieszyłam, że wszystko będzie ok smile.gif Ale nie jest. Ale po kolei: wyjęłam kość 128, zostawiłam samą 256. Windows się trochę długo ładuje, z FC4 nie widzę jakoś żadnych problemów smile.gif Z powodu ostatnich problemów z komuterem zrobiłam formata i postanowiłam, że zainstaluję wszystko od nowa tzn. Windowsa. Wszystko pięknie do momentu aż mi niebieski ekranik nie wyskoczył przed oczy.Tym razem zdążyłam zrobić zdjęcie cyfrówką.Treść tego komunikatu jest nastepująca:

Pojawił się błąd i system Windows został zamknięty, aby zapobiec uszkodzeniu komputera.

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

Jeśli po raz pierwszy widzisz ekran błędu STOP, ponownie uruchom komputer. jeżeli ten ekran pojawi sie ponownie, wykonaj następujące kroki:

Upewnij się, że wszelki nowy sprzęt i oprogramowanie są poprawnie zainstalowane.

Jeżeli jest to nowa instalacja, poproś producenta sprzetu lub oprogramowania o wszelkie aktualizacje sprzętu, które mogą być potrzebne.

Jeżeli problem będzie się powtarzał, usuń wszelki nowo zainstalowany sprzęt i oprogramowanie. Wyłącz opcje pamięci BIOS, takie jak buforowanie i przesłanianie. Jeżeli do usunięcia lub wyłączenia składników musisz użyć trybu awaryjnego, ponownie uruchom komputer. Naciśnij klawisz F8, aby wyżwietlić zaawansowane opcje startowe, a następnie wybierz opcję tryb awaryjny.

Informacje techniczne:

***STOP:0x0000000A(0xF000E88E,0x00000002,0x00000000,0x80828BE1)

Wcześniej chyba nie był to ten sam komunikat. Na szczęście XP zainstalowałam za 2 razem bez problemów smile.gif Ale zastanawia mnie czy jak częściej będą sie pojawiać takie komunikaty w przyszłości, to czy czasem to nie spowoduje jakiegoś uszczerbku na zdrowiu komputera? sad.gif

potestowałam ostatnio trochę pamięć,mimo że niebieskie ekraniki się nie wyświetlłly(zastanawiające jest to,że nie wyświetlają się w ogóle pod linuksem,tylko pod windowsem blink.gif )przy wsadzonych 2 kościach i teście, który trwał ponad 10 godzin wyświetliło bodajże 16błędów(test nie został wykonany do końca) scared.gif przy wsadzonej 1 kości 256 mb i teście, który trwał zaledwie 2 godziny(test przerwany po 2 godz.) też wywaliło błąd scared.gif zastanawia mnie, czy jest sens korzystania z 256 ram w takim przypadku blink.gifdry.gif