Skocz do zawartości

Serwer Z Repozytoriami

byniu85

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety mój provider internetowy nie jest duży, ale stara sie jak może (albo udaje, że się stara) pomóc i wystawić takie usługi w naszej sieci by użytkownicy byli z niej zadowoleni. Niestety nie mogę ich ostatecznie przekonać, aby założyli serwer lokalny z repozytoriami różnych dystrybucji lunksa np. najbardziej popularnych. Chciałbym abyście pomogli mi w ich przekonaniu. Sieć jest stworzona z kilku lub kilkunastu podsieci (nie wiem dokładnie) które nie są wszystkie ze sobą połączone.

To sa ich argumenty:

Serwer FTP w sieci to jest bardzo sliski temat , o ile w przypadku jakichs problemow prawnych zwiazanych z hubem DC idzie sie z tego wyłgać bo nic fizycznie nigdzie nie jest zostawione , o tyle serwer FTP jest nasza wlasnoscia a dane na nim sa caly czas i tu jest pies pogrzebany.

Zrobienie serwera z opcja tylko do czytania jest bez sensu ,a w przypadku serwera z mozliwoscia uploadu dla userow robi sie juz niebezpiecznie.

No i rzeczywiscie nie ma jednej maszyny ktora by byla osiagalan po sieci lokalnej dla wszystkich , a zrobienie tego z dostepem jak ze swiata mija sie lekko z celem.

Temat mam na uwadze ,moze cos wymysle.

ja próbuje ich przekonać:

Nie wiem o co Panu chodzi jak mówi Pan o problemach prawnych z ftp, wiem jedno da się przed tym wszystkim przestrzec.

Po pierwsze:

Na początku liczba osób mająca dostęp z zapisem na serwer byłaby ograniczona

Po drugie:

Aby uzyskać do serwera dostęp trzeba byłoby się zarejestrować, a żeby można było się zarejestrować trzeba byłoby zatwierdzić regulamin mówiący:

1.Serwer jest tylko przeznaczony na obrazy, rezpozytoria, programy, tapety itp. darmowe lub trialowe związane z linuksem , nic wiecej nie można na nim umieszczać - i wszystko jasne!!! Very Happy

2.Programów, filmów, muzyki lub wszystko inne co jest zastrzeżone prawami autorskimi nie można udostepniac na serwerze. Z wyjątkiem zgody posiadacza praw na udostepnienie programu, grafiki itp. (A jeśliby nawet cos takiego nastapilo to osoba, która to wrzuciła odpowiadała by za to całkowicie, a Państwo się od tego odcinają.)

3. Myślę też, że później aktualizacja serwera praktycznie sie zautomatyzowała za pomoca skryptów. itp.

A drugi problem - myśle ze dałoby się także rozwiązać, bo głównym problemem jest prawo Smile

Dzieki za zainteresowanie się tą sprawą Smile Pozdrawiam

na to ich odpowiedź:

Zgadza sie , na zdrowy rozsadek jest dokladnie tak jak pan pisze. Natomiast prawo w tym kraju jak zwykle idzie innymi drogami , byly juz przypadki skazania firm/osob prawomocnymi wyrokami za jak to ladnie okreslali "pomoc w dokonaniu przestepstwa" , ktora polegala na tym , ze firma udostepnila FTP i ktos wrzucil tam nielegalny stuff. Kazda prokuratura sobie wymysla co to akurat sie jej podoba , najlepszy przyklad ostatnich lat czyli pan Kluska z Optimusa, takich niedorzecznosci jest masa i jakos nie usmiecha nam sie ganiac potem po sadach.

W swietle prawa wszelkie takie warunki uzytkowania ftpa czy inne regulaminy , sa nic nie warte , kazdy uzytkownik musialby podpisac osobiscie cyrograf, a to juz jest jakies nieporozumienie ... Co innego gdy ktos podpisuje umowe na serwer WWW czy ftp jako osobna usluge , wtedy w swietle prawa odpowiada za to sam , w przypadku gdy my uruchomimy takie cos na zasadzie bonusa do pakietu , to za to co sie tam znajduje odpowiadamy my, a do tego jeszcze mozemy podpasc pod US , gdyz za darmo rozdajemy komercyjne ulslugi , czym uszczuplamy podatki nalezne panstwu ....

Prosze mi wierzyc , ze w tym kraju ciezko jest zrobic cos normalnie , na zdrowych i logicznych zasadach , tu wszystko jest wbrew temu co w kazdemu z nas wydaje sie normalne i bezproblemowe

Pomoże mi ktoś zebrać argumenty jakie mogą ich przekonać??

byłbym bardzo wdzięczny smile.gif Pozdrawiam i dzieki z góry

Gdybym ja był ISP i nudziłoby mi się, to zrobiłbym jakiś portalik do zarządzania plikami na SSL-u, logowanie z kluczasmi ssh itp. Zawsze mógłbym się wybronić, że to nie ja wrzuciłem nielegalny stuff na FTP. Szansa istenienia takiego ISP jest pewnie taka, jak na wygranie w toto-lotku.

Na zdrowy rozsądek, gdybym nie miał za sobą szeregu prawników, nie zrobiłbym czegoś takiego... Raczej ciężko będzie Ci ich przekonać, zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że to będzie niemożliwe.