adamaz Napisano Październik 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2005 Mam takie pytanie co moge bezkarnie usuwac z fedory gdyz miejsca coraz mniej... Czy np paczki rpm pozostale po instalacji moge spokojnie wyrzucic? uzylem programu up2date i przybylo mi z giga danych na dysku wiec chyba paczki ktore sciagnal ten program gdzies sa skladowane chcilabym wiedziec gdzie i czy moge je wywalic? I czy moge oprozniac zawartosc katalogow /usr/src/redhat/SOURCES i /usr/src/redhat/RPMS/i386 a jesli tak to co jeszce moge usuwac bez szkody dla systemu . Wielu osobom te pytania pewnie wydaja sie smieszne , ale prosze pomozcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Październik 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2005 yum clean packages Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamaz Napisano Październik 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2005 OK uzylem tego polecenia ale usunal tylko 13 pakietow nie ruszyl np tych z katalogu /usr/src/redhat/RPMS/i386 czy to znaczy ze tych nie powiniennem usuwac? jakie jest kryterium wyboru paczek do usuniecie za pomoca polecenia - yum clean packages? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Październik 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2005 up2date to usuń zawartość katalogu /var/spool/up2date i zainteresuj sie yumem bo on jest zalecany do aktualizacji czytaj: http://faq.fedora.pl/#up2date http://faq.fedora.pl/#installsoftware http://faq.fedora.pl/#gpgsig Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Październik 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2005 Ano nie doczytałem. To powyższe polecenie usunie tylko paczki ściągnięte przez yuma. Z up2date nie pamiętam, gdzie je zapisywał. Nie mam jak sprawdzić. Ale możliwe, że tam, gdzie podałeś. Raczej nie powinno się nic stać, ale jak się chcesz upewnić, to poczekaj na odpowiedz od kogoś, kto używa Fedory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamaz Napisano Październik 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2005 Dzieki za pomoc jezeli ktos ma jeszcze jakies sugestie zwiazane z odchudzaniem fedory to bede wdzieczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Październik 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2005 czytaj wyżej bo ja i Iszk napisalismy równocześnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Październik 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 Mam takie pytanie co moge bezkarnie usuwac z fedory gdyz miejsca coraz mniej... yum clean all skasuj wszystko z /var/spool/up2date (jesli nie zmieniles przy pierwszysm uruchomieniu) /usr/src/redhat/SOURCES i /usr/src/redhat/RPMS/i386 mozesz oproznic - skoro nie wiesz co tam jest to znaczy ze tego nie potrzebujesz ;-) sprawdz czy przypadkiem nie masz wlaczonej w up2date opcji roll-out ("cofanie" aktualizacji) - jesli uzywasz tylko "stabilnych" repo to Ci sie raczej nie przyda uzywaj yum lub jesli wolisz yumex, nie up2date yum remove *debuginfo* yum remove *devel* (ale tu bedziesz potrzebowal troche wyczucia i informacji...) podobnie mozesz usunac inne pakiety ktore nie sa i nie beda Ci juz potrzebne - mniej lub bardziej egzotyczne lokalizacje, "poprzednie" wersje programow (np openoffice.org nie usuwal poprzedniej wersji z dysku przy aktualizacji - kilkaset MB niepotrzebnych smieci...) Jak dobrze Ci pojdzie to masz jakies 2GB do odzysku, choc to oczywiscie zalezy... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamaz Napisano Październik 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 Dzieki zabieram sie za porzadki...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi