Adalbertus Napisano Październik 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 Cześć. Panowie, taki problem: system nie restartuje się! Po wpisaniu "reboot" lub z poziomu KDE (używam KDM) niec. Wyłącza dyski, ale czarny ekran anadfal pozostaje - wentylatorki chodzą, a komp ani myśli o ponownym restarcie. Natomiast wyłączenie systemu odbywa się bez problemu. Kiedy miałem GDM nie było problemu. Czy zatem trzeba coś zmnienić w ustawieniach KDM. Edytowałem "kdmrc" i dałem uprawnienia wyłączenia i restartu systemu dla wszytskich. Cio z tym fantem zrobić? Dzięki za wskazówki i pozdrawiam. PS. Na HP mam FC 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 zaktualizuj system, "yum update" powienien pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalbertus Napisano Październik 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 Właśnie problem w tym, że jestem swieżo po aktualizacji . Używam yum-a raz na tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 a przed aktualizacja dzialalo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Październik 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 a przed aktualizacja dzialalo? Mogło działać. Też tak mam, to zasługa licznych problemów nowych jajek z ACPI burst. W jądrze kernel-2.6.12-1.1456_FC4 wszystko było jeszcze dostępne (choć cudnie nie działało) a w nowszych kernel-2.6.13-1.1526_FC4 kernel-2.6.13-1.1532_FC4 kernel-2.6.13-1.1626_FC5 znowu wyłączyli. Można przypuszczaćm, że za kilka tygodni wszystko się już unormuje i ACPI zostanie ponownie włączone. Nie miej obaw co sprzętu. Jądro wyłącza dysk twardy, spokojnie możesz wyłączyć wtedy komputer przytrzymując dłużej przycisk power. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalbertus Napisano Październik 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 I tak też właśnie robię. Dzięki i czekam z niecierpliwością na usunięcie tego problemu w jąderku Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszekduzy Napisano Listopad 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2005 u mnie tez po aktualizacji FC4 mam przy restarcie czarny ekran a przy starcie w grubbie pojawiły sie nowe numerki było 2.6.11-1.1369 jest 2.5.13-1 1532 czy powinnem startować z tego wyższego i co z tym restartem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Listopad 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2005 Pewnie masz 2.6.13-1 1532, a nie 2.5... Powinieneś uruchamiać z nowszym, zaktualizowanym jądrem czyli 2.6.13. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszekduzy Napisano Listopad 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2005 mam 2.6.13-1 1532 dzię ki za odp ale co z tym czarnym ekranem przy opuszczaniu konta lub restarcie jakby się zawieszało i nic się nie dzieje przy operacjach na plikach tez jakoś wolno teraz to chodzi... może żle zrobiłem z wprowadzeniem tego nowego kernela przedtem wszystko grało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Listopad 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2005 Wybierz na starcie (w GRUB) stary kernel i zobacz czy sytuacja będzie analogiczna do tej, z którą masz do czynienia przy nowym kernelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszekduzy Napisano Listopad 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2005 zrobiłem kilka prób uruchomienia przy starej wersji podanej z menu problemu nie było czy mogę bez obaw używać starszego menu? P.S. nowszej wersji raz udał się restart a normalnie wisiała i musiałem ją...guzikiem oprócz wersji kernel zaktualizowałem jeszcze kilka bibliotek ale co dokładnie nie zapisałem sobie ;( Powyżej pisaliście że problemy z jądrem pewnie znikną za pare tygodni - czy coś będę musiał w tyj sprawie zrobić -tzn pobrać nową aktualizację, coś odinstalować...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Listopad 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2005 Jeśli problem występuje tylko i wyłącznie przy nowym kernelu to znaczy, że całe zamieszanie powstało z jego winy. Naturalnie możesz używać starego kernela, powiem więcej, że nawet jest to wskazane biorąc pod uwagę problemy z 2.6.13. Musisz zwyczajnie poczekać na zaktualizowany kernel pozbawiony tego błędu i zapewne sytuacja wróci do normy. W sumie to dziwi mnie ten błąd, ja na Archu używam 2.6.13, aktualizowałem już ze 3 razy tą wersję jądra w miarę jak wychodziły nowe paczki i żadna nie miała tego typu problemów. Aktualnie pracuję na 2.6.13.4-3 i także to jajko nie sprawia mi problemów. Mam wrażenie, że developerzy Fedory słabo się starają, skoro wypuszczają pakiet jajka z błędami, powinni to natychmiast poprawić lub usunąć z repo wadliwy kernel. Oczywiście zakładam, że to faktycznie wina kernela, a nie jakiegoś innego pakietu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Listopad 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2005 Tzn. w tym wszystkim chodzi o to ze wylaczaja ta funkcje domyslnie?? Rekompilacja z zaznaczonymi odpowiednimi opcjami powinna pomoc... ???!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi