bartucha82 Napisano Październik 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 Witam. Jak wiele można zyskać rekompilująć jądro Fedory 4 ( o wydajność mi chodzi)???? Z tego co się przyjżałem temu kernelowi to ogromna większość opcji jest kompilowana jako moduły tak więc nie zwiększają rozmiaru jądra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust_ Napisano Październik 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 Ja po skompilowaniu odczułem dużą różnice. Ale musisz pamiętać o kilku rzeczach. Żeby (_na prawdę_ → naprawdę) ORT odczuć zmianę trzeba sporo się nagrzebać w konfiguracji. Zamaist instalować jajko z make install zrób rpm i zaistaluj z rpm. Możliwe że będziesz miał kłopot z driverami nv. Musisz wywlaić ze z livny, zrekompilować nowe vanilliowe jajko i zaistalować te ze strony nv. Pozostałe drivery też trzeba będzie ponownie zaistalować. Poza tym jeśli będziesz chciał przenieść dysk do kumpla to bardzo możliwe, że kernel nie obsłuży jego hardware Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Październik 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 Drivery nv można zrekompilować z paczki src.rpm , ale generalnie chciałem zapodać sobie najnowsze jajko z fc4 skompilowane dla athlona + patch-pack nitro. No i oczywiście wywalić z kernela to czego nie używam w ogóle na codzień. No i nie wiem czy opłaca mi się w tym grzebać i czy warto poświęcać na to tyle czasu. Mam jeszcze jedno pytanie: Czy jak będę budował paczkę z moim kernelem to czy zbuduje mi się paczka kernel-devel??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi