icek Napisano Październik 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 Ze strone www.freepascal.org zassałem paczke rpm zainstalowalem ją bez problemu jednak nie chce mi kompilować programów. Wyskakuje komunikat: [icek@2-ld Programowanie]$ fpc program1.pas Free Pascal Compiler version 2.0.0 [2005/05/09] for i386 Copyright (c) 1993-2005 by Florian Klaempfl Target OS: Linux for i386 Compiling program1.pas Linking program1 program1.pas(7,1) Error: Util ld not found, switching to external linking Error: /usr/bin/ppc386 returned an error exitcode (normal if you did not specifiy a source file to be compiled) Program (_napewno_ → na pewno) ORT dziala bo testowałem go w szkole na informatyce i musi mi działać z konsoli bo tak mam w szkole. Domyślam się że trzeba z konfigurować plik /user/bin/ppc386 ale jestem pczatkującym użytkownikiem linuksa a na freepascalu się nie znam. Pomocy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
butla85 Napisano Listopad 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2005 Używam Free Pascala pod linuxem już od jakiegoś czasu, ale z tym się nie spotkałem. Spróbuj przejżeć dokumentacje do Free Pascala. Mogę podpowiedzieć że ja kompiluje program poleceniem fpc program.pas -Tlinux Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi