Tatanek Napisano Listopad 13, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2004 Witam, Przedstawię malutki raport z postępów w przekonywaniu żony do (_linuxa_ → Linuksa) ORT 1. Windows zaczął moją żonę ostatnio denerwować = żeby zainstalować swoj ulubiony program do obróbki zdjęc musiała zrestartować kompa bo kliknięcie setup.exe nic nie dawało. Inne zdarzenie: wczoraj uruchamiany program dzisiaj padł i trzeba było go przeinstalować. 2. W końcu zrezygnowała z przebajerowanego Incredimail na rzecz Thunderbirda 3. Instalowała ze mną FC3 i co najważniejsze powiedziała że to wcale nie trudne i nawet ona by to zrobiła. A jak zobaczyła że system gotowy jest do pracy i nie trzeba instalować setki programów (pirackich) powiedziała, cytuję:"całkiem niezły ten linux jak na darmowy system". WOF!!! Zatem chyba w końcu jestem na dobrej drodze. Trzymajcie kciuki Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m@rtinez Napisano Listopad 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2004 GrATuluje!! Dokonałeś (dokonał WIndoW$) rzeczy nie możliwej. Ja dalej się męczę z mamą. Siostra trochę się przekonała do (_linuxa_ → Linuksa) ORT więc nie jest źle. Życzę dalszych sukcesów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Listopad 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2004 Zatem chyba w końcu jestem na dobrej drodze. Trzymajcie kciuki My, użytkownicy forum Fedora.pl gratulujemy postępów w szerzeniu popularności (_linuxa_ → Linuksa) ORT wśród żon oraz samej żony. Jednocześnie zobowiązujemy się trzymać kciuki w godzinach wolnych od pracy i w czasie przerw pisania na forum. Życzymy Ci dalszych osiągnięć w tej dziedzinie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scorpion Napisano Listopad 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2004 nie chce obrazi Twojej zony, ale mi sie wydaje ze jest malo "elastyczna" jesli nie potrafi sie przezucic z outlooka chocby na evolution to bardzo dziwne evolution uzywam i nauczylem sie go obslugiwac w 5 minut a jestem lamerem jesli chodzi o (_linuxa_ → Linuksa) ORT !! Nie wiem czemu nie chce tego dla Ciebie zrobic wytlumacz jej i jesli zajmie jej obsluga programu 3 minuty wiecej niz normalnie to uwazam ze nic sie nie stanie, a jesli nie jest sklonna do tak malego poswiecenia to moze jej na Tobie nie zalezy (bez obrazy), ale to juz temat na pl.miloscmalzenska )) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Listopad 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2004 @Scorpion No comment :/ @Tatanek To teraz naucz żonę gentoo instalować na stage1 :) To byłby wyczyn godny podziwu. Choć musze przyznać, że i tak dokonałeś rzeczy niecodzinnej. Ja dla przykładu nawet kolegi nie mam, który interesowałby się linuksem, a co dopiero przedstawicielka płci pięknej, Na początku myślałem, ze kobiety to tylko gadu, www, mail i nic wiecej.. a tu prosze jakie efekty wspolpracy z kobietami.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0_X Napisano Grudzień 17, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2004 W przypadkach kiedy trzeba kogos przekonac do pingwinka najlepiej jest delikwenta postawic przed faktem dokonanym tzn spalic wszystkie plyty z wiindoza w kominku i pozbyc sie wszelkich sladow jej bytnosci, a pozniej zainstalowac powiedzmy Debiana i czekac na rozwoj wypadkow :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Grudzień 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2004 Czytając ten wątek mam wrażenie że linux jakby nie miał żadnych zalet dzieki którym byłby lepszy od windowsa. Wiec moje pytanie brzmi: Wczym Linux jest lepszy od windosa pomijając że jest darmowy i wieksząść progsów dla niego :?: Ps. Chiciałbym głównie że jeśli możecie i potraficie przekonali mnie do pracy pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT i na całkowitą przesiatką na ten system: Głównie na czym mi zalezy i co robię: - prace do szkoły z encyklopedi netu - stronki internetowe - prezentacje w windowsie robiłem to w macromedia - programowanie w borlandzie to juz wiem -> kylix - tworzenie dokumentów w szybkim i wielofunkcyjnym sofcie jak word z windowsy - > openoffice troche muli i word jest o niebo szybszy i lrzejszy od oo chociarz nie ma mniej opcji a możliwe że jest wrecz przeciwnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanek Napisano Styczeń 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2005 AlienJR Już razem instalowaliśmy Gentoo tyle że ze stage3 Tylko niedawno przekombinowałem i musiałem zrobić format na partycji linuxowej a teraz nie mam czasu na instalowanie Gentoo. Na stage1 mam za wolne łącze Może jeszcze z Debianem kiedyś spróbuję Obecnie wróciłem do FC3. Po Gentoo wydaje się straaaasznie wolna niestety:( Dzięki Pozdro Peter15 Abiworda przetestuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterx Napisano Styczeń 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2005 Ja tez mam perypetie windowsowo-(_linuxowe_ → linuksowe) ORT w domu Tylko, ze u mnie na kompie robi Tato, Siostra , Brat i czasami Mama(jak uwierzy ze tu nic nie wybuchnie). Mama z (_linuxa_ → Linuksa) ORT totalnie odpada, siostra smieje sie, ze aby cos zrobic to trzeba kombinowac i nie wiem ile czasu tracic, a podczas uruchamiania albo zamykania (init 3) smieje sie, ze komputer pyta sie czy aby na pewno chcesz uruchaomic [OK] , ale czy na pewno [OK] , zastanow sie? jestes pewien [OK] itd Tata tez kicha choc ciekawi go linux, a brat to mowi zdanie: "to ten linux ? zmien na windowsa ..." :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rpbyc Napisano Marzec 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2005 A co jeżeli moja żona używa programu Statistica 6 for Windows? To w zasadzie chyba jedyne, co powoduje, że jeszcze trzymam Windowsa. Fakt, że jakoś do Opery też jej nie mogę przekonać... więc to byłby drugi argument. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Marzec 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2005 Peter15 Abiworda przetestuj. Po tych kilku miesiącach wstyd mi za tamten post Po Gentoo wydaje się straaaasznie wolna niestety:( Vidalinux, prekompilacja paczek w Fedorze, Ubuntu Opery też jej nie mogę przekonać... Firefox, u mnie IE 6 bardzo ładnie chodził Mama z (_linuxa_ → Linuksa) ORT totalnie odpada Moja siedziała troche na ubuntu. Na fedorze tesz. Spodobał jej się nawet linux tylko prosiła bym nie zmieniał wszystko w kompie tak często bo się połapać nie może albo zamykania (init 3) smieje sie, ze komputer pyta sie czy aby na pewno chcesz uruchaomic [OK] , ale czy na pewno [OK] , zastanow sie? jestes pewien [OK] itd blink.gif Mi w fedorze wystarczy wybrac wylacz, wybier wylańczanie i ok. Czyli tak samo (bez obrazy) jak w windows 98. Możesz zrobić by się gnome wyglądał jak XP i wyłańczał jak xp. Daj jeszcze na stronę główną informacje o łapankach w sieci, o sprawdzaniu legalności itp. Było trochę tego. Odpal cedegę i zrób by automatycznie po kliknięciu odpalała instalkę. Co robi siostra. Zrób by nie musiała kombinować. Tata tez kicha choc ciekawi go linux, Zamiast go męczyć że odpalił (_linuxa_ → Linuksa) ORT daj mu anjute, kdewelop czy mono. Daj mu książke, pokaż firefox. Jak dobrze skonfigurujesz system powinno być ok. Byleś ty się ustabilizował i żeby inni nie musieli kombinować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbuko Napisano Marzec 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2005 Z żonami tak już bywa. Moja zaczęła korzystać z (_linuxa_ → Linuksa) ORT jak wskutek moich experymentów nie mieliśmy windowsa przez ok. 2 tygodnie. Człowiek postawiony przed faktem dokonanym nie ma innego wyjścia jak przystosować się do nowej sytuacji. Moja szanowna lepsza połowa musiała użyć narzędzi linuxowych żeby pogadać ze rodziną, poprzesyłać maile ze znajomymi, odtworzyć filmy i muzę. W ten sposób dowiedziała się, że się da. Teraz siedzi obok i się brechta ;-) Gdyby nie nasz synek - giercownik (no dobra ja też lubię Colina i Fifę zwłaszcza) - w każdym razie gdyby nie gry, windowsa byśmy już w ogóle nie widzieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szolek Napisano Marzec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2005 Super swietny temacik Tatanek!!! Ja uważam ze Bil G. jest expertem od uzależniania ludzi od siebie. Super promocja do xp antywirus za free choć nikt sie nie zastanawia ze za system placi 4-krotnie za drogo. A w FC3 chyba nie potrzebuje antyvira (jesli sie myle to mowcie). Kwestia piractwa to tak naprawde duzy szum. Bilowi jednak zalezy na uzaleznieniu. Czlowiek wykumiony na windzie jak założy firme to w koncu ją kupi. Pozdro dla wszystkich!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baddog Napisano Kwiecień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2005 niestety w dalszym ciągu większość ludzi wysyła maile w formacie html, a jak mi się wydaje przyczyną takiej sytuacji jest przyzwyczajenie. OE domyślnie ma ustawione wysyłania w tym formacie a jak chcesz przez stronę coś posłać to też trzeba odchaczyć defaultowo zaznaczony owy html żeby poszło w zwykłym tekście. W tekstowym e-mailu chyba nie można wklejać linków. Nie spotkałem się sytuacjom, że ktoś nie przyjąl lub odesłał e-mail napisany w html a już na pewno nie z takim potraktowaniem jakie proponuje np Richard Stallman (bojkot wszystkich przesyłek w formatach zamkniętych) albo propozycja dla "brutali" przedstawiona czasopiśmie "Linux - wiosna 2004" przez p. Cezarego M. Kruka. Brzmi ona tak: "Proszę nie przesyłać poczty w formacie html, lisów z dokumentami z programu Microsoft Word, przesyłek z nieskompresowanymi załącznikami ani żadnej innej dziwnej poczty". Nasze społeczeństwo ma przed sobą jeszcze długą drogę do przejścia. Ja zaczynam "edukować" żonę w kwestii netykiety Pozdrawiam Tego nie da się uniknąć poprostu większość firm stosuje ten tormat w mailach typu informacyjnego , zaproszeniach itp. Pozatym prawie wszystkie firmy wysyłają załączniki w formacie prosto z office i tego nie da się uniknąć (jeśli chcemy odbierać firmową pocztę)Ja sam powoli zaczynam przestawiać się na linuszka lecz wiem że nie będę mógł całkowicie zrezygnować z windy i jej programów (office, corel cad ) poprostu albo nie ma odpowiedników albo nie interpretują prawidłowo. narazie traktuję fedorkę jako hobby. Co prawda znam ludzi którzy wszystko robią na debianie, lecz oni akurat zajmują sie innego rodzaju działalnością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pyter Napisano Kwiecień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2005 Ja tam nie mam z tym problemu, raczej jest odwrotnie. Mama ciegle mi zajmowala kompa to specjalnie odpalalem (_linuxa_ → Linuksa) ORT zeby (jak sie oderwie od kompa na chwile np. zrobic herbate) mama mnie nie podsiadla. Wszystko d*pa! Okazuje sie ze dla chcacego nic trudnego. Zanim wrocilem z kuchni to mama juz śmigała po necie i nic jej nie przeszkadzalo :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi