LunatiK Napisano Listopad 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2005 Drugi dzisiaj problem, z tym sie spieram ciut dluzej. A mianowicie Azureus, inne programy P2P dzialaja bez problemow, Sprawa jest tego typu przy prubie → próbie instalacji ze zrudel → źródeł w trakcie kompilacji pojawial sie blad (niestety nie wiem jaki gdyz bylo to jakis czas temu a ja dalem sobie spokuj → spokój) po czym wykonywalo sie cos w rodzaju nieskonczonej petli. Ale ja nie o tym. Teraz znalazlem RPMek dla FC4 i co sie dzieje mam zainstalowana jave a mimo to program niechce sie instalowac pojawia sie cos takiego [root@a207 Temp]# rpm -ivh azureus-2.3.0.4-2.FC4.i386.rpm błąd: Niespełnione zależności: /usr/bin/java jest wymagany przez azureus-2.3.0.4-2.FC4.i386 libjawt.so jest wymagany przez azureus-2.3.0.4-2.FC4.i386 liblinc.so.1 jest wymagany przez azureus-2.3.0.4-2.FC4.i386 libstdc++.so.5 jest wymagany przez azureus-2.3.0.4-2.FC4.i386 libstdc++.so.5(CXXABI_1.2) jest wymagany przez azureus-2.3.0.4-2.FC4.i386 libstdc++.so.5(GLIBCPP_3.2) jest wymagany przez azureus-2.3.0.4-2.FC4.i386 najbardziej mnie dziwi pierwszy brak gdyz: [root@a207 Temp]# whereis java java: /usr/bin/java /etc/java /usr/lib/java /usr/share/java bede wdzieczny za wszelka pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Listopad 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2005 Azor w rpmie. Lol Weź stargaj sobe go w formie archiwum. Potem rozpakuj w swoim domowym i odpal z konsoli. Jave walisz do /usr/java i powinno grać all. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Listopad 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2005 A zaleznosci mozesz sprawdzic yum provides szukany_plik Ale najlepiej zrob to co napisal lszk... ten rpm to nie najlepszy pomysl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akrisr Napisano Listopad 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2005 Azureus tu potem musisz mu wskazac jave.... z pod roota tworzysz plik gedit /etc/profile.d/java.sh o treści # export J2RE_HOME=/opt/jre1.5.0_04 # export PATH=$J2RE_HOME/bin:$PATH (ostatnia linia powinna być pusta, po drugiej lini należy wcisnąc enter) potew wykonujemy stworzony plik source /etc/profile.d/java.sh potem alternatives --install /usr/bin/java java /opt/jre1.5.0_04/bin/java 2 dodaje te polecenie jave do łącza /usr/bin/java teraz wskazujemy jave Sun alternatives --config java zostana wyświetlone ścieżki do bu jav wpisujemy liczbe 2 i enter po tym zabiegu azureus bedzie korzystal z javy sun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LunatiK Napisano Listopad 4, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2005 OK. Z archiwum wlasnie cos nie dziala: [root@a207 azureus]# ./azureus Starting Azureus... Java exec found in PATH. Verifying... Suitable java version found [java = 1.4.2] Configuring environment... Loading Azureus: java -Xms16m -Xmx128m -cp "/mnt/Skrzat/dc/Temp/Azureus/azureus/Azureus2.jar:/mnt /Skrzat/dc/Temp/Azureus/azureus/swt.jar:/mnt/Skrzat/dc/Temp/Azureus/azureus/swt- mozilla.jar:/mnt/Skrzat/dc/Temp/Azureus/azureus/swt-pi.jar" -Djava.library.path= "/mnt/Skrzat/dc/Temp/Azureus/azureus" -Dazureus.install.path="/mnt/Skrzat/dc/Tem p/Azureus/azureus" org.gudy.azureus2.ui.swt.Main '' DEBUG::Fri Nov 04 10:55:21 GMT+01:00 2005 java.lang.ClassNotFoundException: com.sun.net.ssl.internal.ssl.Provider not found in gnu.gcj.runtime.SystemClassLoader{urls=[file:/mnt/Skrzat/dc/Temp/Azureus/azureus/Azureus2.jar,file:./,file:/mnt/Skrzat/dc/Temp/Azureus/azureus/swt.jar,file:/mnt/Skrzat/dc/Temp/Azureus/azureus/swt-mozilla.jar,file:./,file:/mnt/Skrzat/dc/Temp/Azureus/azureus/swt-pi.jar], parent=gnu.gcj.runtime.ExtensionClassLoader{urls=[], parent=null}} at java.net.URLClassLoader.findClass(java.lang.String) (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0) at java.lang.ClassLoader.loadClass(java.lang.String, boolean) (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0) at java.lang.ClassLoader.loadClass(java.lang.String) (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0) at java.lang.Class.forName(java.lang.String, boolean, java.lang.ClassLoader) (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0) at java.lang.Class.forName(java.lang.String) (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0) at org.gudy.azureus2.core3.security.impl.SESecurityManagerImpl.initialise() (Unknown Source) at org.gudy.azureus2.core3.security.SESecurityManager.initialise() (Unknown Source) at org.gudy.azureus2.core3.config.impl.ConfigurationChecker.setSystemProperties() (Unknown Source) at org.gudy.azureus2.core3.config.impl.ConfigurationManager.initialise() (Unknown Source) at org.gudy.azureus2.core3.config.impl.ConfigurationManager.getInstance() (Unknown Source) at org.gudy.azureus2.core3.config.COConfigurationManager.initialise() (Unknown Source) at com.aelitis.azureus.core.impl.AzureusCoreImpl.AzureusCoreImpl() (Unknown Source) at com.aelitis.azureus.core.impl.AzureusCoreImpl.create() (Unknown Source) at com.aelitis.azureus.core.AzureusCoreFactory.create() (Unknown Source) at org.gudy.azureus2.ui.swt.Main.Main(java.lang.String[]) (Unknown Source) at org.gudy.azureus2.ui.swt.Main.main(java.lang.String[]) (Unknown Source) at gnu.java.lang.MainThread.call_main() (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0) at gnu.java.lang.MainThread.run() (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0) DEBUG::Fri Nov 04 10:55:21 GMT+01:00 2005 java.security.KeyStoreException: JKS at java.security.KeyStore.getInstance(java.lang.String) (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0) at org.gudy.azureus2.core3.security.impl.SESecurityManagerImpl.ensureStoreExists(java.lang.String) (Unknown Source) at org.gudy.azureus2.core3.security.impl.SESecurityManagerImpl.initialise() (Unknown Source) at org.gudy.azureus2.core3.security.SESecurityManager.initialise() (Unknown Source) at org.gudy.azureus2.core3.config.impl.ConfigurationChecker.setSystemProperties() (Unknown Source) at org.gudy.azureus2.core3.config.impl.ConfigurationManager.initialise() (Unknown Source) at org.gudy.azureus2.core3.config.impl.ConfigurationManager.getInstance() (Unknown Source) at org.gudy.azureus2.core3.config.COConfigurationManager.initialise() (Unknown Source) at com.aelitis.azureus.core.impl.AzureusCoreImpl.AzureusCoreImpl() (Unknown Source) at com.aelitis.azureus.core.impl.AzureusCoreImpl.create() (Unknown Source) at com.aelitis.azureus.core.AzureusCoreFactory.create() (Unknown Source) at org.gudy.azureus2.ui.swt.Main.Main(java.lang.String[]) (Unknown Source) at org.gudy.azureus2.ui.swt.Main.main(java.lang.String[]) (Unknown Source) at gnu.java.lang.MainThread.call_main() (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0) at gnu.java.lang.MainThread.run() (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0) A dalej juz w nieskonczonosc tylko czas sie zmienia : DEBUG::Fri Nov 04 10:57:36 GMT+01:00 2005::com.aelitis.azureus.core.networkmanager.VirtualServerChannelSelector::accept_loop()::-1: VirtualServerChannelSelector::access$1(com.aelitis.azureus.core.networkmanager.VirtualServerChannelSelector)::-1,VirtualServerChannelSelector$1::runSupport()::-1,AEThread::run()::-1,::GC_start_routine::-1,::__clone::-1 java.lang.NullPointerException at com.aelitis.azureus.core.networkmanager.VirtualServerChannelSelector.accept_loop() (Unknown Source) at com.aelitis.azureus.core.networkmanager.VirtualServerChannelSelector.access$1(com.aelitis.azureus.core.networkmanager.VirtualServerChannelSelector) (Unknown Source) at com.aelitis.azureus.core.networkmanager.VirtualServerChannelSelector$1.runSupport() (Unknown Source) at org.gudy.azureus2.core3.util.AEThread.run() (Unknown Source) at .GC_start_routine (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0) at .__clone (/lib/libc-2.3.5.so) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akrisr Napisano Listopad 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2005 sorki najpierw wskaz mu jave sun bo ta od fedory mu nie pasi zrob wedlug opisu powyzej no i mysle ze masz jave zainstalowana ... http://stanton-finley.net/fedora_core_4_in...notes.html#Java Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Listopad 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2005 Ale kombinowanie Ja to zawsze robie w jeden sposób → rozpakowuje jave do /usr/java/, i od razu odpalam azora. W takiej lokalizacji, gdy jej nie znajdzie w PATH, to sobie ściąga ją z powyższej ścieżki A jak raz mi się zdarzyło, że była ściężka w PATH, to mi z kolei azor nie śmigał Także powyższe najlepsze 8). Co fakt, robiłem to na Debianie, nie Fedorze, ale chyba problemów być nie powinno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LunatiK Napisano Listopad 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2005 No i zonk niedosc ze niezadzialalo to jeszcze Yum mi wyskakuje z Setting up Update Process Setting up repositories Cannot open/read repomd.xml file for repository: livna failure: repodata/repomd.xml from livna: [Errno 256] No more mirrors to try Te torrenty na lina mnie juz dobijaja z cala reszta sobie jakos z wieksza czy mniejsza omoca poradzilem heh. Trudno jak cos bede chcial sciagnac to na winde przejde W kazdym razie dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Satori Napisano Listopad 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2005 co do komunikatu (_yum'a_ → yuma) ORT to odpalaj z opcja --disablerepo=livna i powinno smignac S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montresol Napisano Listopad 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2005 Ja to zawsze robie w jeden sposób → rozpakowuje jave do /usr/java/, i od razu odpalam azora. W takiej lokalizacji, gdy jej nie znajdzie w PATH, to sobie ściąga ją z powyższej ścieżki A jak raz mi się zdarzyło, że była ściężka w PATH, to mi z kolei azor nie śmigał Także powyższe najlepsze 8). Co fakt, robiłem to na Debianie, nie Fedorze, ale chyba problemów być nie powinno AFAIK Debian nie przychodzi z defaultowo ustawiona java - gcj. W FC4 brak modyfikacji PATH skutkuje tym, ze system owszem znajduje jave, ale jest to gcj, na ktorej Azureues, Limewire startowac nie chce. LunatiK, w linku ktory podal Akrisr jest tez fragment o instalowaniu i uruchamianiu Limewire. Pokaz nam jeszcze co u Ciebie zwraca 'java -version'. Z pozdrowieniami, montresol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi