Skocz do zawartości

Co Z Ta Java?

LunatiK

Rekomendowane odpowiedzi

Drugi dzisiaj problem, z tym sie spieram ciut dluzej.

A mianowicie Azureus, inne programy P2P dzialaja bez problemow,

Sprawa jest tego typu przy prubiepróbie instalacji ze zrudel źródeł w trakcie kompilacji pojawial sie blad (niestety nie wiem jaki gdyz bylo to jakis czas temu a ja dalem sobie spokujspokój) po czym wykonywalo sie cos w rodzaju nieskonczonej petli.

Ale ja nie o tym.

Teraz znalazlem RPMek dla FC4 i co sie dzieje

mam zainstalowana jave a mimo to program niechce sie instalowac pojawia sie cos takiego

[root@a207 Temp]# rpm -ivh azureus-2.3.0.4-2.FC4.i386.rpm

błąd: Niespełnione zależności:

/usr/bin/java jest wymagany przez azureus-2.3.0.4-2.FC4.i386

libjawt.so jest wymagany przez azureus-2.3.0.4-2.FC4.i386

liblinc.so.1 jest wymagany przez azureus-2.3.0.4-2.FC4.i386

libstdc++.so.5 jest wymagany przez azureus-2.3.0.4-2.FC4.i386

libstdc++.so.5(CXXABI_1.2) jest wymagany przez azureus-2.3.0.4-2.FC4.i386

libstdc++.so.5(GLIBCPP_3.2) jest wymagany przez azureus-2.3.0.4-2.FC4.i386

najbardziej mnie dziwi pierwszy brak gdyz:

[root@a207 Temp]# whereis java

java: /usr/bin/java /etc/java /usr/lib/java /usr/share/java

bede wdzieczny za wszelka pomoc smile.gif

Azureus tu

potem musisz mu wskazac jave....

z pod roota tworzysz plik gedit /etc/profile.d/java.sh

o treści

# export J2RE_HOME=/opt/jre1.5.0_04

# export PATH=$J2RE_HOME/bin:$PATH

(ostatnia linia powinna być pusta, po drugiej lini należy wcisnąc enter)

potew wykonujemy stworzony plik

source /etc/profile.d/java.sh

potem

alternatives --install /usr/bin/java java /opt/jre1.5.0_04/bin/java 2

dodaje te polecenie jave do łącza /usr/bin/java

teraz wskazujemy jave Sun

alternatives --config java

zostana wyświetlone ścieżki do bu jav wpisujemy liczbe 2 i enter

po tym zabiegu azureus bedzie korzystal z javy sun

OK.

Z archiwum wlasnie cos nie dziala:

[root@a207 azureus]# ./azureus

Starting Azureus...

Java exec found in PATH. Verifying...

Suitable java version found [java = 1.4.2]

Configuring environment...

Loading Azureus:

java -Xms16m -Xmx128m -cp "/mnt/Skrzat/dc/Temp/Azureus/azureus/Azureus2.jar:/mnt                                                                          /Skrzat/dc/Temp/Azureus/azureus/swt.jar:/mnt/Skrzat/dc/Temp/Azureus/azureus/swt-                                                                          mozilla.jar:/mnt/Skrzat/dc/Temp/Azureus/azureus/swt-pi.jar" -Djava.library.path=                                                                          "/mnt/Skrzat/dc/Temp/Azureus/azureus" -Dazureus.install.path="/mnt/Skrzat/dc/Tem                                                                          p/Azureus/azureus" org.gudy.azureus2.ui.swt.Main ''

DEBUG::Fri Nov 04 10:55:21 GMT+01:00 2005

java.lang.ClassNotFoundException: com.sun.net.ssl.internal.ssl.Provider not found in gnu.gcj.runtime.SystemClassLoader{urls=[file:/mnt/Skrzat/dc/Temp/Azureus/azureus/Azureus2.jar,file:./,file:/mnt/Skrzat/dc/Temp/Azureus/azureus/swt.jar,file:/mnt/Skrzat/dc/Temp/Azureus/azureus/swt-mozilla.jar,file:./,file:/mnt/Skrzat/dc/Temp/Azureus/azureus/swt-pi.jar], parent=gnu.gcj.runtime.ExtensionClassLoader{urls=[], parent=null}}

at java.net.URLClassLoader.findClass(java.lang.String) (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0)

at java.lang.ClassLoader.loadClass(java.lang.String, boolean) (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0)

at java.lang.ClassLoader.loadClass(java.lang.String) (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0)

at java.lang.Class.forName(java.lang.String, boolean, java.lang.ClassLoader) (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0)

at java.lang.Class.forName(java.lang.String) (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0)

at org.gudy.azureus2.core3.security.impl.SESecurityManagerImpl.initialise() (Unknown Source)

at org.gudy.azureus2.core3.security.SESecurityManager.initialise() (Unknown Source)

at org.gudy.azureus2.core3.config.impl.ConfigurationChecker.setSystemProperties() (Unknown Source)

at org.gudy.azureus2.core3.config.impl.ConfigurationManager.initialise() (Unknown Source)

at org.gudy.azureus2.core3.config.impl.ConfigurationManager.getInstance() (Unknown Source)

at org.gudy.azureus2.core3.config.COConfigurationManager.initialise() (Unknown Source)

at com.aelitis.azureus.core.impl.AzureusCoreImpl.AzureusCoreImpl() (Unknown Source)

at com.aelitis.azureus.core.impl.AzureusCoreImpl.create() (Unknown Source)

at com.aelitis.azureus.core.AzureusCoreFactory.create() (Unknown Source)

at org.gudy.azureus2.ui.swt.Main.Main(java.lang.String[]) (Unknown Source)

at org.gudy.azureus2.ui.swt.Main.main(java.lang.String[]) (Unknown Source)

at gnu.java.lang.MainThread.call_main() (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0)

at gnu.java.lang.MainThread.run() (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0)

DEBUG::Fri Nov 04 10:55:21 GMT+01:00 2005

java.security.KeyStoreException: JKS

at java.security.KeyStore.getInstance(java.lang.String) (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0)

at org.gudy.azureus2.core3.security.impl.SESecurityManagerImpl.ensureStoreExists(java.lang.String) (Unknown Source)

at org.gudy.azureus2.core3.security.impl.SESecurityManagerImpl.initialise() (Unknown Source)

at org.gudy.azureus2.core3.security.SESecurityManager.initialise() (Unknown Source)

at org.gudy.azureus2.core3.config.impl.ConfigurationChecker.setSystemProperties() (Unknown Source)

at org.gudy.azureus2.core3.config.impl.ConfigurationManager.initialise() (Unknown Source)

at org.gudy.azureus2.core3.config.impl.ConfigurationManager.getInstance() (Unknown Source)

at org.gudy.azureus2.core3.config.COConfigurationManager.initialise() (Unknown Source)

at com.aelitis.azureus.core.impl.AzureusCoreImpl.AzureusCoreImpl() (Unknown Source)

at com.aelitis.azureus.core.impl.AzureusCoreImpl.create() (Unknown Source)

at com.aelitis.azureus.core.AzureusCoreFactory.create() (Unknown Source)

at org.gudy.azureus2.ui.swt.Main.Main(java.lang.String[]) (Unknown Source)

at org.gudy.azureus2.ui.swt.Main.main(java.lang.String[]) (Unknown Source)

at gnu.java.lang.MainThread.call_main() (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0)

at gnu.java.lang.MainThread.run() (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0)

A dalej juz w nieskonczonosc tylko czas sie zmienia :

DEBUG::Fri Nov 04 10:57:36 GMT+01:00 2005::com.aelitis.azureus.core.networkmanager.VirtualServerChannelSelector::accept_loop()::-1:

VirtualServerChannelSelector::access$1(com.aelitis.azureus.core.networkmanager.VirtualServerChannelSelector)::-1,VirtualServerChannelSelector$1::runSupport()::-1,AEThread::run()::-1,::GC_start_routine::-1,::__clone::-1

java.lang.NullPointerException

at com.aelitis.azureus.core.networkmanager.VirtualServerChannelSelector.accept_loop() (Unknown Source)

at com.aelitis.azureus.core.networkmanager.VirtualServerChannelSelector.access$1(com.aelitis.azureus.core.networkmanager.VirtualServerChannelSelector) (Unknown Source)

at com.aelitis.azureus.core.networkmanager.VirtualServerChannelSelector$1.runSupport() (Unknown Source)

at org.gudy.azureus2.core3.util.AEThread.run() (Unknown Source)

at .GC_start_routine (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0)

at .__clone (/lib/libc-2.3.5.so)

Ale kombinowanie smile.gif

Ja to zawsze robie w jeden sposób → rozpakowuje jave do /usr/java/, i od razu odpalam azora. W takiej lokalizacji, gdy jej nie znajdzie w PATH, to sobie ściąga ją z powyższej ścieżki smile.gif

A jak raz mi się zdarzyło, że była ściężka w PATH, to mi z kolei azor nie śmigał tongue.gif

Także powyższe najlepsze 8).

Co fakt, robiłem to na Debianie, nie Fedorze, ale chyba problemów być nie powinno rolleyes.gif

No i zonk

niedosc ze niezadzialalo to jeszcze Yum mi wyskakuje z

Setting up Update Process

Setting up repositories

Cannot open/read repomd.xml file for repository: livna

failure: repodata/repomd.xml from livna: [Errno 256] No more mirrors to try

Te torrenty na lina mnie juz dobijaja z cala reszta sobie jakos z wieksza czy mniejsza omoca poradzilem heh. Trudno jak cos bede chcial sciagnac to na winde przejde smile.gif

W kazdym razie dzieki.

Ja to zawsze robie w jeden sposób → rozpakowuje jave do /usr/java/, i od razu odpalam azora. W takiej lokalizacji, gdy jej nie znajdzie w PATH, to sobie ściąga ją z powyższej ścieżki smile.gif

A jak raz mi się zdarzyło, że była ściężka w PATH, to mi z kolei azor nie śmigał tongue.gif

Także powyższe najlepsze 8).

Co fakt, robiłem to na Debianie, nie Fedorze, ale chyba problemów być nie powinno rolleyes.gif

AFAIK Debian nie przychodzi z defaultowo ustawiona java - gcj. W FC4 brak modyfikacji PATH skutkuje tym, ze system owszem znajduje jave, ale jest to gcj, na ktorej Azureues, Limewire startowac nie chce.

LunatiK, w linku ktory podal Akrisr jest tez fragment o instalowaniu i uruchamianiu Limewire. Pokaz nam jeszcze co u Ciebie zwraca 'java -version'.

Z pozdrowieniami,

montresol