Skocz do zawartości

Brak Pakietu Rpm

chakjer

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki

ale mam małe pytanko

Czy moze byc livecd z Ubuntu ?? Nie wiem czy można tam instalować rpm-y bo deb-y na pewno.

Z jakich liveów mogę jeszcze skorzytać tak z czystej ciekawosci.

Nie chcę próbować bo komp mi narazie chodzi a po reseciku to nie wiem czy wstanie.

Ja na swoim Debianie co prawda mam zainstalowany pakiet rpm, który rzekomo umożliwia instalowanie takich paczek, ale coś nigdy go nie sprawdzałem, bo nie miałem powodu. Co do tego Ubuntu, to się założe, że nie ma tego pakietu, więc ten live raczej Ci nie pomoże.

Ja do tego wtedy użyłem Auroxa. Możesz też skorzystać z każdego live'a, które te paczki obsługuje. Naczytałem się kiedyś opinii nt. live'a PLD. Osobiście nie testowałem, ale ludzie go bardzo chwalili. Poczytaj jeszcze http://www.jakilinux.org/livecd.php

PS. A co do tego Ubuntu, to wiesz może jakie tam jest hasło na roota w livecd question.gif ;> Raz go odpaliłem, ale hasła nie znałem. Sudo też nie chodziło, a szukać to mi się nie chciało szczerze mówiąc tongue.gif

Faktycznie ubuntu nie pomoglo

wywalalo ze powinienem zamiasta rpm powinienem uzyc alien i nic z tego nic sie nie dalo

Skorzystalem z plyty instalacyjne fedory smile.gif

troche na piechote

uruchomilem rescue

skopiowalem brakujace biblioteki ( a troche ich bylo ) tak zebym mogl zainstalowac yuma. Problem z jakim sobie nie poradzilem to brak cdromu blink.gif . W /dev nie bylo zadnego hd*.

Szczesliwy ze sie wszystko udalo restart kompa. Chcialem doinstalowac paczki ktore mi polecialy i tu zonk. Yum wychodzil z instalacji, sciagnal dostepne paczki z repo i wychodzil bez komentarza typu bark paczki itp. no to sie poddalem i nowa instalka fedory eh... zycie. Oczywiscie to przez yuma instalowalem jeszcze raz bo jestem osoba leniwa i nie chce mi sie szukac i sciagac paczek a jeszcze do tego dochodza zaleznosci.

W ubuntu zeby miec prawa roota uruchamialem konsole administratora, nie pyta o haslo smile.gif

W ubuntu zeby miec prawa roota uruchamialem konsole administratora, nie pyta o haslo

Mi po su się pluł. Ale mniejsza z tym.

Co do tego trybu rescue z cd1, to właśnie dlatego swego czasu pisałem o zewn. livecd, bo system również pakietu rpm nie wykrywał. A na kombinowanie byłem jeszcze troche za głupi.

W /dev nie bylo zadnego hd*.

Pamietam, że też miałem coś takiego, tylko już niestety nie pamiętam, jak to zrobiłem, że chodziło. Starość nie radość wink.gif