chakjer Napisano Listopad 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2005 Witam, Podczas usuwania pakiety sqllite czy coś takiego Kyum wywalił mi pakiet rpm i wiele innych bez pytania . Jak go teraz przywrócić ? Nie mogę nic zainstalowac. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Listopad 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2005 Heh pamiętam dobrze, ile się namęczyłem, aby sobie przywrócić swój główny opakiet rpm, jak go wykasowałem Tydzień mi zeszło, ale się udało. Link do tego poscika (rozw. na końcu) http://groups.google.pl/group/pl.comp.os.l...bb3e589052cc364 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chakjer Napisano Listopad 3, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2005 Dzięki ale mam małe pytanko Czy moze byc livecd z Ubuntu ?? Nie wiem czy można tam instalować rpm-y bo deb-y na pewno. Z jakich liveów mogę jeszcze skorzytać tak z czystej ciekawosci. Nie chcę próbować bo komp mi narazie chodzi a po reseciku to nie wiem czy wstanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Listopad 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2005 Ja na swoim Debianie co prawda mam zainstalowany pakiet rpm, który rzekomo umożliwia instalowanie takich paczek, ale coś nigdy go nie sprawdzałem, bo nie miałem powodu. Co do tego Ubuntu, to się założe, że nie ma tego pakietu, więc ten live raczej Ci nie pomoże. Ja do tego wtedy użyłem Auroxa. Możesz też skorzystać z każdego live'a, które te paczki obsługuje. Naczytałem się kiedyś opinii nt. live'a PLD. Osobiście nie testowałem, ale ludzie go bardzo chwalili. Poczytaj jeszcze http://www.jakilinux.org/livecd.php PS. A co do tego Ubuntu, to wiesz może jakie tam jest hasło na roota w livecd ;> Raz go odpaliłem, ale hasła nie znałem. Sudo też nie chodziło, a szukać to mi się nie chciało szczerze mówiąc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chakjer Napisano Listopad 8, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2005 Faktycznie ubuntu nie pomoglo wywalalo ze powinienem zamiasta rpm powinienem uzyc alien i nic z tego nic sie nie dalo Skorzystalem z plyty instalacyjne fedory troche na piechote uruchomilem rescue skopiowalem brakujace biblioteki ( a troche ich bylo ) tak zebym mogl zainstalowac yuma. Problem z jakim sobie nie poradzilem to brak cdromu . W /dev nie bylo zadnego hd*. Szczesliwy ze sie wszystko udalo restart kompa. Chcialem doinstalowac paczki ktore mi polecialy i tu zonk. Yum wychodzil z instalacji, sciagnal dostepne paczki z repo i wychodzil bez komentarza typu bark paczki itp. no to sie poddalem i nowa instalka fedory eh... zycie. Oczywiscie to przez yuma instalowalem jeszcze raz bo jestem osoba leniwa i nie chce mi sie szukac i sciagac paczek a jeszcze do tego dochodza zaleznosci. W ubuntu zeby miec prawa roota uruchamialem konsole administratora, nie pyta o haslo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Listopad 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2005 W ubuntu zeby miec prawa roota uruchamialem konsole administratora, nie pyta o haslo Mi po su się pluł. Ale mniejsza z tym. Co do tego trybu rescue z cd1, to właśnie dlatego swego czasu pisałem o zewn. livecd, bo system również pakietu rpm nie wykrywał. A na kombinowanie byłem jeszcze troche za głupi. W /dev nie bylo zadnego hd*. Pamietam, że też miałem coś takiego, tylko już niestety nie pamiętam, jak to zrobiłem, że chodziło. Starość nie radość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi