rzabcio Napisano Listopad 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2005 Chcialbym zamienić 20 GiBową partycję NTFSa na FAT32 tak bym mógl odczytywać ją zarówno spod Windowsa jak i (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Z samą zmianą z NTFSa na EXT3 'partedem' sobie poradzę. Mam jednak pytanie - czy mogę to zrobić bez kasowania danych? Mam zbyt malo miejsca by przenieść gdzieś indziej, a nie chcialbym eksperymentować bo mam tam dość ważne dane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloEscobar Napisano Listopad 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2005 Heh, z tego co wiem to droga FAT 32 -> NTFS, bez utraty danych jest bezproblemowa. W drugą stronę nie udało mi się znaleźć rozwiązania, oprócz: 1. Porządki na dysku, 2. Przenosiny między partycjami, 3. Usunięcie partycji NTFS, 4. Wrzucenie partycji FAT32. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Listopad 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2005 Wczoraj przechodziłem prawdziwy koszmar! Mianowicie montowałem film DVD na partycji FAT32 i krach, limit do 4GB ;( Zastanów się, czy nie lepiej będzie sformatować partycję na system plików obsługujący niezbędne dziś rozmiary plików. W Windows bez problemu podmontujesz ext3 itp., ostatnio programów od tego jak na lekarstwo. Oczywiście to tylko sugestia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzabcio Napisano Listopad 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2005 Podmontowanie ext3 w Win? Pierwsze slysze - slyszalem np. o wtyczkach do TC ale dzialających tylko z ext2... Wolalbym nie eksperymentować. System NTFS (win) - FAT32 (store) - EXT3 (lin) juz mialem i się sprawdzil, tymbardziej, że takich plików raczej podmontowywać nie będę (dysk tylko 40 GiB i tak caly zawalony narzędziami developerskimi - ach, ta praca ). Ale być może pomysl z byloby do dobre rozwiązanie z tym, że mam pewne obawy... Mianowicie na tej partycji chodzi mi w tej chwili JBoss. Na jakich zasadach będzie podmontowana taka partycja pod Win? Pelnoprawny dysk? Nie będzie z tym problemów? Sprawa tez jest taka, ze to laptop slużbowy i nie stać mnie na dluższy przestój... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Listopad 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2005 O ile dobrze pamiętam explore2fs pozwala na przeglądanie zarówno ext2, jak i ext3. Oczywiście zapis na te partycje nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzabcio Napisano Listopad 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2005 _PaT: dzięki za info - tak czy siak pewnie skorzystam by dostać się do ext3 z linem ale widzę, że i tak będę musial zdecydować się na przeniesienie danych i zmiane tej 20stki na FATa... Ale to dopiero w weekend z braku czasu więc jakby ktoś jeszcze mial jakieś pomysly to bardzo chętnie poczytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sahin Napisano Listopad 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2005 Oczywiście, że zapis, pełny i bezpieczny na ext3 w Windows XP jest możliwy. Wrzuciłem na rapidshare odpowiedni pliczek: Ext2IFS Ja tak mam i nie mam żadnych problemów z zapisem. Windows widzi je tak samo jak każde inne dyski. Można je przeglądać z Eksploratora Windows. Jedynym warunkiem jest to, że (_linuks_ → Linux) ORT musi zostać poprawnie zamknięty, bo inaczej nie dostaniesz się na partycję, dopuki nie uruchomisz znowu Linuksa i nie zamkniesz go poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
**Marcin Napisano Listopad 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2005 ja zrobiłem konwersje ntfs->fat32 przy pomocy partition magic...partycja 2 na której nie było windowsa poszła bez problemu (obciało tylko nazwy plików z polskimi znakami) natomiast z partycja z winxp było gorzej choć uszkodzone zostały tylko pliki cookies i url w ulubionych (bo miały dziwne znaki w nazwach lub za dużo znaków) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Listopad 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2005 totalcmd spokojnie czyta ext3, sprawdzalem juz to tylk go troche muli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi