Skocz do zawartości

Powinno Być 16 A Jest 8

littled

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zacne grono!

Po instalacji FC4 zauważyłem pewien problem (no dobra.. może nie jeden, ale ten obecnie mi przeszkadza tongue.gif ): otóż kolsola ma tylko 8 kolorów. Owszem, nic strasznego, ale w takiego Dungeon crawla już się pograć nie da, a na terminalu juz nie to samo... Co zrobić, żeby konsola zaczęla obsługiwać 8 pozostałych kolorów? FC3 standartowo miala 16, wiec zrobic sie z pewnoscia da. Mam tylko nadzieję, że systemu nie trzeba wywracać do góry nogami przy tym ;P

Z góry dzięki za odpowiedź!

Porada wydawała mi się dziwna - ale spróbowałem.

Rezultaty jeszcze ciekawsze - przeskoczyłem na tty2 gdzie wcześniej zalogowany byłem jako root i miałem odpalonego mc. Na uwagę zasługuje fakt, że coś się skaszaniło ze znakami odpowiadającymi za ramki w mc. Uruchomiłem skrypt sprawdzający kolorki (napisany w pascalu) - działa! Myślę sobie - może mam coś pomotane w .bashrc albo co... Schowałem w osobnym folderze wszystko co zaczynało się od kropki i miało bash w nazwie i zalogowałem się w konsoli. I nic. Coś mnie tknęło - przelogowałem się na roota - i tu też brak wszystkich 16 kolorów. Sprawdziłem na tty3 - to samo... Naprawde dziwna sprawa.

Edit po eksperymentach: po wklepaniu 'setfont' pojawiają się kolory. Gorzej, że znikają polskie znaki... Poradzi coś ktos?

Edit po WIELU eksperymentach: No! Należało zmienić sysfont w /etc/sysconfig/i18n na Lat2-sun16 i wszystko śmiga aż dudni (po wpisaniu /sbin/setsysfont ;P ). Może czcionka jest w tej chwili trochę większa, no ale pokombinuje się, to może się poprawi. Wiem wiem - jak widać mogłem sam wykombinować , zamiast truć ludziom na forum, ale w ten sposób pare godzin, które miałem przeznaczyć na naukę, przeznaczyłem na naukę obsługi linuksa tongue.gif