bziumik Napisano Listopad 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2005 Postanowiłem zrobić kopię bezpieczeństwa serwera pocztowego (FC3). Wybrałem komendę tar. Na serwerze jest za mało miejsca aby zrobić archiwum w jednym kawałku. Do dyspozycji mam inny serwer (RH 7.2) z wolnym miejscem. Na nim uruchomiłem nfs. Na FC3 komendą mount z odpowiednimi parametrami zamontowałem udostępniony katalog na RH 7.2 do katalogu na FC3 i komendą tar zrzuciłem wybrane katalogi. Pytanie: 1. Czy ktoś ma doświadczenia z odtwarzaniem takiego archiwum, na co zwrócicć uwagę, jakie problemy mogą wystąpić? Np. gdzieś przeczytałem, że w Calderze /lib trzeba kopiować komendą cpio. Ja przećwiczyłem czy to wystepuje w Fedorze, ale na FC4 (serwer to FC3), czyli tar kopia, tar odtwarzanie /lib, restart i wszystko działa, więc z /lib pewnie nie ma kłopotów. 2. Może ktoś ma lepszy pomysł na archiwizację? Serwer ma zwykłe cd i flopa, nie da rady podłączyć jakiejś nagrywarki lub tasiemki. Na razie archiwum.tar.gz ma rozmiar 3,4 GB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi