Skocz do zawartości

Kilka Problewów Po Aktualizacji Fc3 Do Fc4

jestemjez

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem aktualizację FC3 do 4, oczywiście parę problemów było po drodze, ale sobie poradziłem a większością.

Zostało jeszcze to:

- po uruchomieniu systemu nie działa dźwięk, muszę dać detekcję karty dźwiękowej i test dźwieku i jest ok - i tak za każdym razem

- jak właczyć na stałe demona wygaszacza ekranu? wygaszacz nie staruje mi z systemem

- w momencie jak włączy się wygaszacz ekranu to przestaje działać mi mysz

Hardware - płyta Intel D845EBG2 (chip intel 845), Pentium 4, karta dźwiękowa SB Live! 5.1

po uruchomieniu systemu nie działa dźwięk, muszę dać detekcję karty dźwiękowej i test dźwieku i jest ok - i tak za każdym razem

sprawdź czy masz uruchomionego demona auditd

w tym celu wpisz w konsoli

system-config-services

i jeśli używasz KDE to wejdź do centrum sterowania → dźwięk i multimedia → system dźwiękowy

i tu możesz mieć zaznaczone uruchomienie bez dźwięku, musisz to zmienić na jakiś system dźwięku

Warto sprawdzić na ile system paczek jest spójny. Podczas aktualizacji wiele rzeczy potrafi spowodować konfilkty. Przeczytaj w wiki ostatni akapit w yum-utils.

Aktualizację robiłeś z płyt czy yumem? Jeśli yumem to skorzystaj z jakiegoś poradnika, ponieważ trzeba wykonać kilka dodatkowych czynności.

1.System paczek jest OK, kontroluję to na bieżąco.

2.Demona audit mam uruchamianego przy starcie.

3.Oczywiście, że używam Gnome wink.gif

4.Aktualizację robiłem z płyt, sytem regularnie apdejtuję yumem i nie korzystam przy tym ze wszelkich mozliwych repo, a tylko z podstawowych (nieco okrojony zestaw repozytoriów z Fedora-FAQ).

5. Brak mam pomysłów co z tym zrobić, a drażni mnie brak dźwieku na starcie coraz bardziej - lubię mieć system w 100% sprawny i spersonalizowany.

Przepraszam o co chodzi z updatowaniem FC3 do FC4 i jak to wyglada (rozumiem co to znaczy doslownie). jestemjez czy nie miales problemow z zianstalowaniem karty dzwiekowej na FC3? (bo taki mam problem: karte wykrywa ale (_niemam_ → nie mam) ORT regulacji dzwieku z programow, moge to robic tylko za pomoca alsamixera. Do tego mam problem z zainstalowaniem alsy. alsaconfig tez probowalem)

• 4 weeks later...

Przypadkiem zajrzałem do wątku sprzed dwóch tygodni...

Tak, po update FC3 do 4 mam problem z dźwiękiem. Po starcie systemu nie mam dźwieku i muszę dopiero dźwiękówkę "popchnąc' za pomocą Soundcart Detection żeby karta muzyczna zaczęła działać.

Karta to SB Live!, Alsa zainstalowana, jądro najnowsze z yuma.

Nie wiem co z tym zrobić.

happy-angel miałeś podobny problem? Udało Ci się może go rozwiązać?