Skocz do zawartości

Zabronic Wyjscia Z Katalogu Domowego

Sebaq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanko, jak zabronic userom wyjscia z katalogu domowego ? Chodzi mi o to zeby po zalogowaniu sie shell/ftp, niemogli opuscic swojego katalogu glownego i przegldac inne konta/katalogi w home ? A daloby sie ustawienia zrobic dla calej grupy userow (_odrazu_ → od razu) ORT ?

Prosilbym o jakis szczegolowy opis, jak dla lajka tongue.gif

Z gory dzieki za odpowiedz. Mam nadzieje ze bedzie szybka :-)

Pozdroofka

Dokładnie, można to zrobić ustawiając odpowiednio prawa dostępu, może mały przykład:

Mamy użytkownika X, który należy do grupy X. Jego katalogiem domowym jest /home/x, zatem nadajemy katalogowi /home/x prawa dostępu dla użytkownika X, grupy X i odbieramy wszystkie prawa (rwx) dla pozostałych (others), czyli musimy skorzystać z chmod 770. W podobny sposób postępujemy w przypadku pozostały katalogów domowych innych użytkowników, a wszystkie inne katalogi (z partycji głównej), które należą do użytkownika root / grupy root również ustawiamy przy użyciu chmod 770. W ten sposób wszystkie katalogi będą miały prawa: rwxrwx--- ,co w praktyce oznacza, że będzie mógł je przeglądać, wykonywać i zapisywać tylko ich właściciel i użytkownik należący do grupy właściciela. Usuwając prawa przeglądania dla others (pozostałych) uniemożliwiamy przeglądanie tych katalogów / plików pozostałym użytkownikom nie będącym w grupie właściciela danego zasobu.

Może ktoś poda prostsze rozwiązanie wink.gif.

Dzieki panowie za tak szybka odpowiedz smile.gif

problem z ftp rozwizany dopisanie "chroot_local_user=YES" pozniej "/sbin/service vsftpd restart " i uzytkownicy ftp zamknieci w katalogu domowym smile.gif

Ale jeszcze sprawa z bash restricted ( shell ) , szukalem na google. ale nieznalazlem dokladnej formulki jak to zrobic... zeby uzytkownikow laczacego sie przez ssh rowniez zamknac w swoim katalogu domowym. Bylbym bardzo wdzieczny o dokladne formule jak to zrobic .

Hmm a mam jeszcze kolejny problem ( jak to lajk ) , jak mozna umozliwic uzytkownikom odpalanie screena ( jeden uzytkownik, i glownie chodzi o serwer CSa ) na swoich kontach, screen na root jest i dziala ?? bylbym wdzieczny za pomoc

Pozdrawiam