Piotr.23 Napisano Listopad 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2005 Witam Panów/Panie (mój debiut) i pytanie (szukałem tutaj, googlowalem, ale może ktoś będzie wiedział lub wskaże link). Komputer A (W2k) jest podlączony do internetu i ma 2 karty sieciowe. Druga karta jest podłączona do komputera B (Fedora 4). A serwuje połączenie sieciowe, dzięki czemu Fedora "widzi" inernet. Jednakże, A udostępnia też swoje dyski. Jesli na komputerze B pracuję w W2K, to widzę te dyski (ponieważ to jest dual boot, ale ma być wyłącznie linuxem . inet-----A (W2K)--------B (Fedora/W2K) Pytanie jest takie: co mam ustawić na komputerze B z Fedorą, żebym czytał i pisał po dyskach kompa A? Aha: komp A nazywa się "oskar" i serwuje dysk "E Oskara" (proszę zwrócić uwagę na spację) użytkownikowi "Piotr.2"... Ale na kompie B loguję się jako "Piotr"... W czasie instalacji Fedory włączyłem firewall i ustawiłem go na tryb... hm... bardzo konserwatywny... Pogubiłem się... Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Listopad 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2005 Poszukaj info o sambie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr.23 Napisano Listopad 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2005 Poszukaj info o sambie. No tyle, to wiem. A może jednak coś więcej, może ktoś spotkał się z podobnym problemem? Dzięki | Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Listopad 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2005 No tyle, to wiem. A może jednak coś więcej, może ktoś spotkał się z podobnym problemem? Tak jak napisal poprzednik tylko samba... jest gdzies w necie ksiazka w wersji elektronicznej jak to wszystko poprawnie skonfigurowac... jak jej nie znajdziesz to pisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr.23 Napisano Listopad 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2005 No tyle, to wiem. A może jednak coś więcej, może ktoś spotkał się z podobnym problemem? Tak jak napisal poprzednik tylko samba... jest gdzies w necie ksiazka w wersji elektronicznej jak to wszystko poprawnie skonfigurowac... jak jej nie znajdziesz to pisz Panowie, ja nie potrzebuje calego browaru tylko 1 lyk piwa. Zainstalowalem Fedore zeby uzywac jednego programu graficznego i potrzebuje miec dostep do dysku kompa z w2k. Nie mozesz po prostu napisac jak sie mozna polaczyc z drugim komputerem? Jesli polaczenia z w2k trzeba doktoratu, to raczej nie dla mnie Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Satori Napisano Listopad 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2005 !Ci jesli ta ksiazka o ktorej mowa jest w formacie .pdf czy jakims innym przystepnym to ja sie pisze ! S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Listopad 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 Tak, jest w pdf'ie i napisana prostym językiem. Jeżeli uruchomiłeś sambe i dalej Ci nie działa, to spróbuj wylączyć firewalla, on potrafi blokować sambe. A książeczke czytnij, będziesz miał na przyszłość, dużo czasu Ci to nie zajmie Pozdrawiam TUTAJ coś jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bosek13 Napisano Listopad 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2005 Poczytaj o Sambie. Już wiesz wszystko? Owszem myślę że z komfiguracją Samby to sobie poradzisz, jak nie to pod X-ami jest prosta w obsłudze. Klikasz dodaj i swkazujesz miejsce które ma być widoczne na windzie. Następnie musisz ponadawać uprawnienia do zapisu i odczytu tym katalogom, które udastępniłeś, ja dałem wszystkie prawa jakie były możliwe. I jest OK. Pamiętaj, że musisz ustawić prawa dostępu pomimo iż w konfiguratorze samby masz zaznaczone okienko ZAPIS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi