mitro Napisano Listopad 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 Witam..ehh zwalilem sobie system ndalem prawa dla foldeu /usr dla zwyklego usera chown -R moja_nazwa /usr chcialem miec dostep do tego folderu bys kopiowac pewne pliki naggle zobaczylem ze ikony mi znikaja a potem wszystko sie spypie i wywalo mi komunikaty ze nie znalazl ikony tego programu i tego dobra wchodze do konsoli i wydaje komende chown -R root /usr i miyslalem ze wszystko bedzie oki okzalo sie ze nie ponownie uruchomilem system i laduje sie laduje nagle boom artefakty jakies kolorowe zawiesza sie nie dochodzi do opcji logowania ehh co ja teraz mam zrobic /moge jakos uratowac system/ czy wydalem na niego wyrok ps. prosze o pomoc bo nie chce go stracic a tak na marginesie moglem to z poziomu konsoli zrobic ale zaciekawilo mnie inna opcja ehh no i teraz mam wiedzialem ze moze byc cos nie tak ale mimo to szlem dalej / sorrki jesli post nie pasi do dzialu / //EDIT// Teraz ponownie uruchomilem i mam pod konsola taki komunikat Nie mozna urchomic serwera X (odpowiedzialnego za interfejs graficzny) Prawdopodbnie nie zostal on poprawnie skonfigurowany) czy chcesz zobaczyc zawrtosc wejscia serwera..... Biore tak czy nie i to samo Nie chce sie system ladowac Ponownie powraca do tego Jeszcze mialem taki komunikat gdzies tam w konsoli Fatal server error: Could not open default font 'fixed' /var/log/xorx.0.log Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Listopad 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 (edytowane) Heh też kiedyś tak zrobiłem że poznieniałem parwa dostępu i tez padł system ja bym radził reinstalke (ale (_napewno_ → na pewno) ORT jest jakiś (_sposub_ → sposó ORT na przywrucenie → przywrócenie) a i jeszcze radze porobić partycje oddzielne /home to przy reinstalce puzniej → później bendziesz → będziesz miał mniej do ustawiania. Profesorze Miodku ratuj! Edytowane Listopad 17, 2005 przez gajownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitro Napisano Listopad 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 Heh też kiedyś tak zrobiłem że poznieniałem parwa dostępu i tez padł system ja bym radził reinstalke (ale (_napewno_ → na pewno) ORT jest jakiś (_sposub_ → sposó ORT na przywrucenie) a i jeszcze radze porobić partycje oddzielne /home to przy reinstalce puzniej bendziesz miał mniej do ustawiania. Nie ma innego sposobu na uratowanie systemu? Strace dane po tej reinstlce? Bede musial ponownie instalowac sterowniki? Np. do modemu? Jak mam to zrobic heh tak samo jak wczesniejsza instalacja? Bo juz sam nie wiem ehhh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Listopad 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 ja naprzyklad proponuje nadac prawa wszystko dla wszystkich i jak juz sie uruchomi.. (bo powinien jezeli to kwestja zmienionych atrybutow) zmniejszac zakres tych praw dla poszczegolnych uzytkownikow az dojdziesz do momentu ze bedziesz wiedzial co jest potrzebne a co nie aby ci system dzialal moze to nie najlepszy sposob ale powinien poskutkowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Listopad 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 (edytowane) Ale jednego nierozumiem → nie rozumiem po co nadawać inne prawa, to jest (_wogule_ → w ogóle) ORT niepotrzebne. Czy ciężko jest wpisać w konsoli kilka dodatkowych komęd → komend. Myśle że to jest pewnie przyzwyczajenie z Win-dy bo tam cały czas jesteś adminem. Radze wyzbyć się starych przyzwyczajeń Nie czytałem regulaminu! Edytowane Listopad 17, 2005 przez gajownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 ja naprzyklad proponuje nadac prawa wszystko dla wszystkich i jak juz sie uruchomi.. (bo powinien jezeli to kwestja zmienionych atrybutow) zmniejszac zakres tych praw dla poszczegolnych uzytkownikow az dojdziesz do momentu ze bedziesz wiedzial co jest potrzebne a co nie aby ci system dzialal Przywrócenie poprawnego stanu zajmie chyba z tydzień albo dłużej. Taki system ze względów bezpieczeństwa nie nadaje się już do użytkowania. Do niektórych plików użutkownicy nie powinni miec w ogóle dostępu. Znacznie szybszym rozwiązaniem będzie postawienie systemu od nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitro Napisano Listopad 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 to w takim razie musze ponownie formatowac partycje i na nowo wszystko instalowac? czy jakos inaczej...ehh a co z danymi? moge je odczytac za pomoca np. bootwalnego knopixa czy debiana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 to w takim razie musze ponownie formatowac partycje i na nowo wszystko instalowac? Jakie formatowanie? Partycje się tworzy albo usuwa, a systemu plików zakłada ;-) a co z danymi? moge je odczytac za pomoca np. bootwalnego knopixa czy debiana? Nic. Przeciez chyba nie trzymałeś ich razem z systemem na jednej partycji? Podczas stawiania systemu możesz potem je podmontować w odpowiednim momencie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitro Napisano Listopad 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2005 to w takim razie musze ponownie formatowac partycje i na nowo wszystko instalowac? Jakie formatowanie? Partycje się tworzy albo usuwa, a systemu plików zakłada ;-) a co z danymi? moge je odczytac za pomoca np. bootwalnego knopixa czy debiana? Nic. Przeciez chyba nie trzymałeś ich razem z systemem na jednej partycji? Podczas stawiania systemu możesz potem je podmontować w odpowiednim momencie. partycje mozna takze formatowac http://support.microsoft.com/default.aspx?...id=kb;pl;313348 Wybierz opcję formatowania partycji, a następnie naciśnij klawisz ENTER. Dostępne opcje: • Formatowanie partycji przy użyciu systemu plików NTFS (szybkie) • Formatowanie partycji przy użyciu systemu plików FAT (szybkie) • Formatowanie partycji przy użyciu systemu plików NTFS • Formatowanie partycji przy użyciu systemu plików FAT • Pozostawienie obecnego systemu plików bez zmian http://www.google.pl/search?client=firefox...Szukaj+w+Google Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi