szpila Napisano Listopad 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 Hej Aktualizowałem wczoraj FC4 przez yum-a. Przez ok 5 godzin ściągały mi się pliki (ok 283 plików) dotrwałem do końca aktualizacji i co?? I przy każdym ściągniętym pliku wykoczył error , nie pamiętam dokładnie ale pisało coś o wolnym dostępnym miejscu w katalogu system coś tam. Czy ściągnięte pliki są gdzieś przechowywane, bo nie chce mi się ich ściągac raz jeszcze. Co muszę zrobic aby je poprawnie zaktualizować. Prosze o pomoc, miał ktos podobny problem? Co zrobiłem źle że wyskoczył mi taki error Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Listopad 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 Poszukaj na forum to już było. W katalogu masz paczki /var/cache/yum A ostatnie aktualizacje systemu mi nie idą bo yum mi sie zawiesza więc zrezygnowałem z akualizacji całego systemu i uaktualniam tylko nikture zeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Listopad 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 Czytaj co napisałem w drugim poscie http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=7417&hl= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szpila Napisano Listopad 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 wklejam komunikat który wywala mi w terminalu podczas aktualizacji: Running Transaction Test Finished Transaction Test Transaction Check Error: installing package libgcj-src-4.0.1-4.fc4 needs 3MB on the / filesystem installing package metacity-2.10.3-1 needs 2MB on the / filesystem installing package evince-0.4.0-1.2 needs 3MB on the / filesystem installing package doxygen-1.4.4-0.fc4.1 needs 6MB on the / filesystem installing package openssl-0.9.7f-7.10 needs 4MB on the / filesystem co musze zrobić aby paczki się zainstalowały??? zauważyłem również że wszystkie pliki w katalogu filesystem zajmują aż 5,1 GB, co oznacza że nie mam już wolnego miejsca, czy to możliwe aby linux zajmował aż 5 GB, co można wywalić i jak? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Listopad 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 installing package metacity-2.10.3-1 needs 2MB on the / filesystem installing package evince-0.4.0-1.2 needs 3MB on the / filesystem installing package doxygen-1.4.4-0.fc4.1 needs 6MB on the / filesystem installing package openssl-0.9.7f-7.10 needs 4MB on the / filesystem co musze zrobić aby paczki się zainstalowały??? Ja bym zwolnił troche miejsca na dysku i to powinno pomóc. Co do objętości (_linuxa_ → Linuksa) ORT to całkiem możliwe jak się nie usuwa cache z yuma co jakiś czas to może on zapchać, sprwdź co masz w /tmp - może są tam zbędne pliki... tylko uważaj co usuwasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 yum mi sie zawiesza więc zrezygnowałem z akualizacji całego systemu i uaktualniam tylko nikture zeczy. Co znaczy wiesza? Wypluwa jakis backtrace? Czy może masz tylko zepsute zależności? Ja bym zwolnił troche miejsca na dysku i to powinno pomóc. Dodam jeszcze tylko, że jak na partycji jest mniej niż 5% wolnego miejsca, to system plików zaczyna się strasznie fragmentować. Efekt tego jest jest jeden -- znaczne wolnejsze działanie systemu. Nigdy nie wolno dopuścić do takiej sytuacji, że brakuje wolnego miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Listopad 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2005 tutaj znajdziesz troche o 'porzadkowaniu' Fedory i yuma... tylko nie zaczynaj od 'yum clean ... ' bo Ci wywali to co sciagnales. Ja bym zaczal od przejrzenia dysku i recznego wyczyszczenia katalogu up2date (jesli kiedykolwiek cos nim sciagales to cos na bank nazbieral...) i odinstalowania kilku zbednych duzych pakietow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi