spiacy_andy Napisano Listopad 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2005 oczywiscie tak jak narazie prawie wszystko w linuxsi e mi nie dziala, zrobilem tak pierw yum update yum a potem [root@localhost ~]# yum install kyum Setting up Install Process Setting up Repos base 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 updates-released 100% |=========================| 951 B 00:00 Reading repository metadata in from local files base : ################################################## 2622/2622 updates-re: ################################################## 973/973 Parsing package install arguments No Match for argument: kyum Nothing to do czy ktos moze mi pomoc bo slyszalem ze to mi ulatwi inne instalacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stef Napisano Listopad 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2005 To graficzna nakładka - żeby mozna było klikać a nie trzeba było wydawać komend, nie każdy lubi konsolę (tylko uwaga: te nakładki w znakomitej wiekszości są niedopracowane). Musisz dodać jakieś repozytorium zawierajace tą paczkę (np. Fedora extras). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiacy_andy Napisano Listopad 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2005 chcialem zaiistalowac kyum bo mam ciagle problemy z instalowaniem programow, ogolnie co to jest i jak obslugiwac yuma pojelem ale z tym repozytorium juz mi sie nie udalo , strasznie duzo jest tam rzeczy, rozumiem ze nie moge zainstalowac fedora extras przez yuma, czy moglbym prosic o jakies bardziej dokladne instrukcje jak mialbym to zrobic, powiedzmy takie zrozumiale dlla 5 latka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Listopad 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2005 Yum tylko sie wydaje trudny. Nie ma wcale weielu polecen, wiem ze jest to program konsolowy i moze niektorych odstraszac ale naprawde jest rewelacyjny. Radze przejsc z nim trudne chwile a pozniej bedzie juz tylko dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiacy_andy Napisano Listopad 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2005 ogolnie idea jest (_napewno_ → na pewno) ORT dobra, bo za kazdym razem jak probuje zainstalowac cos inaczej to sie okazuje ze czegos nie mam, slyszalem ze uzywajac kyum mozna znalesc te pakiety ktore sa potrzebne do zainstalowaniia programow, np potrzebuje niestety zaistalowac umbrello z ktorym pewnie bede mial jeszcze wiecej problemow ale coz jezeli nie znajdzie sie instrukcja do instalacji Fedora extras dla pieciolatka to moze sie taka znajdzie do instalacji umbrello bardzo chetnie za pomoca yuma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Listopad 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2005 NO jaka instrukcja Wlaczasz konsole wpisujesz 3 magiczne wyrazy yum install umbrello i masz. O nic sie nie martwisz yum sprawdzi wszelkie zaleznosci. I to jest trudne ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stef Napisano Listopad 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2005 Repozytorium to serwer z pakietami rpm zebranymi w jednym miejscu. Żeby dać możliwość yumowi instalacji pakietów z jakiegoś repo musisz skonfigurować parę rzeczy. -Otwórz terminal -Zaloguj sie na roota (su -) -Otwórz ulubiony edytor tekstowy (np. wydając polecenie gvim) -Skopiuj i wklej do nowo tworzonego pliku zawartość ramki poniżej: [extras] name=Fedora Extras $releasever - $basearch baseurl=http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/extras/$releasever/$basearch/ #mirrorlist=http://fedora.redhat.com/download/mirrors/fedora-extras-$releasever enabled=1 gpgkey=file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-fedora-extras gpgcheck=1 -Zapisz plik jako extras.repo w katalogu /etc/yum.repos.d/ i to wszystko, własnie dodałeś kolejny serwer z całą masą świetnego oprogramowania dostępną do instalacji po wydaniu komeny złożonej z trech (maksymalnie 6 argumentów). Stef Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiacy_andy Napisano Listopad 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2005 Dziekuje Stef za pomoc, boje sie ze moglem cos zepsuc zanim zdazyles mi napisac co dokladnie mam zrobic we wszystkich FAQ brakowalo mi tylko tego jak ten plik ma sie nazywac, teraz zrobilem to co pisales, ale jeszcze na innym forum ktos mi powiedzial zebym skonfigurowal yuma, mam fedore 3 wiec w FAQ pisalo zebym zamienil plik yum.conf w etc co zrobilem ogolne efekt jest taki. [root@localhost ~]# yum install kyum Repository extras already added, not adding again Setting up Install Process Setting up Repos livna-stable 100% |=========================| 951 B 00:00 livna-unstable 100% |=========================| 951 B 00:00 updates-released 100% |=========================| 951 B 00:00 livna-testing 100% |=========================| 951 B 00:00 base 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 extras 100% |=========================| 951 B 00:00 Reading repository metadata in from local files livna-stab: ################################################## 565/565 livna-unst: ################################################## 151/151 updates-re: ################################################## 973/973 base : ################################################## 2622/2622 extras : ################################################## 1760/1760 Parsing package install arguments No Match for argument: kyum Nothing to do teraz nie wiem czy jest lepiej czy gorzej ale ogolnie nie dziala. Dziekuje z gory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stef Napisano Listopad 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2005 W yum.conf też można, chociaz lepiej robic to w osobnych plikach tak jak opisałem. Wszystko masz dobrze, tyle że dla FC3 to będziesz musiał dobrze się napocić zanim znajdziesz Kyum bo nawet PRM Pbone.net nie znjaduje (dla FC4 jest). Może jakaś inna nakładka lub uaktualnienie do FC4? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiacy_andy Napisano Listopad 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2005 ogolnie yum mi ladnie dziala, bardzo dziekuje, widze ze nikt nie napisal o kyum na fc 3 wiec poczekam z nim chyba do zmiany na fc4, ale nie bede tego robil w najbliszej przyszlosci bo sie za bardzo ciesze w miare dzialajacym linuksem i nie chce go popsuc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi