jureczek Napisano Listopad 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2005 W małej firmowej sieci próbuję z komputera z FC4 drukować na drukarce udostępnianej pod Win XP. Problem polega na tym, że drukowanie jest możliwe dopiero po zatrzymaniu firewalla..., którego regułki wyglądają tak: # Firewall configuration written by system-config-securitylevel # Manual customization of this file is not recommended. *filter :INPUT ACCEPT [0:0] :FORWARD ACCEPT [0:0] :OUTPUT ACCEPT [0:0] :RH-Firewall-1-INPUT - [0:0] -A INPUT -j RH-Firewall-1-INPUT -A FORWARD -j RH-Firewall-1-INPUT -A RH-Firewall-1-INPUT -i lo -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -p icmp --icmp-type any -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -p 50 -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -p 51 -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -p udp --dport 5353 -d 224.0.0.251 -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -p udp -m udp --dport 631 -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -m state --state NEW -m udp -p udp --dport 138 -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -m state --state NEW -m tcp -p tcp --dport 139 -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -m state --state NEW -m tcp -p tcp --dport 445 -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -j REJECT --reject-with icmp-host-prohibited COMMIT Dodam tylko jeszcze, że SELinux jest wyłączony. Drugi problem, którego rozwiązania nie udało mi się znaleźć polega na tym, że do katalogu udostępnionego na FC4 pod Sambą nie można się dostać z sieci. Komputer i katalog widać ale wejście do katalogu jest niemożliwe. Mój smb.conf: # Samba config file created using SWAT # from 0.0.0.0 (0.0.0.0) # Date: 2005/09/08 14:20:38 # Global parameters [global] unix charset = UTF8 display charset = UTF8 dos charset = CP852 server string = jurek workgroup = FIRMA security = share [pliki] path = /home/jurek/pliki guest ok = yes Prawa do udostępnianego folderu 755 Jakieś pomysły? Ja straciłem już wszelką nadzieję, a oczy szczypią mnie już od googlania. Pozdrawiam i liczę na rzeczowe wsparcie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi