Skocz do zawartości

Pcap

gwiazdor_online

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam się do programistów o pomoc z okiełznaniem podglądania nasłuchiwanych na karcie pakietów za pomocą biblioteki PCAP (libpcap).

W internecie znalazłem pełno przykładowych programów dla tej biblioteki, ale jedyna rzecz którą potrafią, to wypisać skąd, dokąd i w jakiej wielkości szedł dany pakiet. Mnie zależy natomiast, aby obejrzeć zawartość.

Proszę obeznanych o jakąś podpowiedź lub przykładową implementację, a obiecuję podzielić się w przyszłości gotowym programem smile.gif

Pozdrawiam!

Wymieniona przez Ciebie funkcja ma na celu zapętlenie przechwytywania pakietów, natomiast nie stanowi o ich treści.

Przykładową implementację sniffex.c uprzednio sprawdziłem, ale jeśli sprawdziłbyś u siebie, to także zobaczyłbyś, że nie ma tu nic o wyświetlaniu treści pakietów sad.gif

Pozdrawiam!

Ech... nie takich odpowiedzi oczekiwałem... Czy nie jest jasne, że poruszyłem niebo i ziemię w celu otrzymania informacji skoro udałem się na to forum?!?

No jasne, że jest, ale może nie jest tak dobre napisany, albo ja jestem zbyt tępy żeby z niego wynieść żądane informacje, albo po prostu jestem zbyt cienki z angielskiego. Jeżeli to ma determinować, czy mogę prosić o pomoc to dziękuję za pomoc.

Przykładową implementację sniffex.c uprzednio sprawdziłem, ale jeśli sprawdziłbyś u siebie, to także zobaczyłbyś, że nie ma tu nic o wyświetlaniu treści pakietów sad.gif

Sprawdziłem, i wyświetla, tylko wybiórczo (odpowiednio duże pakiety) i tylko tcp tongue.gif

Ale wystarczyło zrobić drobną zmianę w sniffex.c :

Linia 486: payload = (u_char *)(packet + SIZE_ETHERNET + size_ip + size_tcp); na payload = packet;

oraz w linii 489: size_payload = ntohs(ip->ip_len) - (size_ip + size_tcp); na size_payload = header->caplen;

I już wyświetla wszystko. Daje dokładnie te same dane co ethereal, więc coś w tym musi być wink.gif