neo_fox Napisano Styczeń 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2006 Widzę że Wasza ostra obrona Javy wynika z ignorancji, ślepego zapatrzenia w Javę i kompletnej nieznajomości platformy .NET. Bzdura. Nie wiesz z kim rozmawiasz a robisz mu wyrzuty. Jeszcze niedawno męczyłem się z podstawami Javy i sądzę że ma mimo wszystko kilka wad. Ale to co Ty piszesz to bzdury. Moja opina wynikała z zupełnie innych pobudek niż "zapatrzenie w Javę" Pisałem już w wielu językach w tym w Javie i w C# przy czym C# Fajnie ja też. Wcześniej dużo pisałem w Javie i BC++ Builder a devtoolsy M$ - Visual Studio z MFC na czele omijałem szerokim łukiem. Podobnie było z VS.NET2003. Podszedłem do niego bardzo niechętnie i z wielkim uprzedzeniem wyniesionym z lat poprzednich (mimo że na uczelni większość znajomych preferowała jakimś dziwnym trafem właśnie VS). A ja wręcz przeciwnie. Było nie było VS to chyba najlepsze IDE jakie istnieje z doskonałą dokumentacją. W trakcie nauki przekonałem się jednak ile się zmieniło w tym środowisku i to na WIELKI PLUS. A co niby było takie złe w poprzednich werssjach VS?? Aktualnie uważam, że po Windows 2000 Prof, .NET było to pierwszą rzeczą która się M$-ftowi naprawdę udała i choćby nie wiem jak się go nienawidziło - nie można mu tego zaprzeczyć. A właśnie że się mylisz. Pierwszą rzeczą która się MS udała był MS DOS, potem rewolucja - Windows, a reszta poszła jak z płatka. Mimo tego że korzystam na codzień z FC uważam że Windows to doskonały system operacyjny. W momencie dobrego zapoznania się z tą technologią musiałem wybrać Java albo C#, bo nie było sensu ciągnąć tych dwóch rzeczy równocześnie. Wybór padł na C#.NET i nie żałuję. Mój prof od Software Engineering'u ma zwyczaj mawiać: " Dobry programista nie musi znać żadnego języka programowania. Ale w razie potzreby musi być w stanie przyswoić sobie każdy w krótkim czasie" Czego się tak starsznie uczysz w tym C#? Nas na studiach Javy nikt nie uczył. Dostaliśmy zadanie: Stworzyć konkretny program w Java. Kropka I nie było problemu. Niewiele się z rózni od C. Jedno jest pewne Java na systemach M$ NIE MA ŻADNYCH szans wybicia się i pozostanie jako zjawisko niszowe (o ile nie umrze śmiercią naturalną). Na Fedorce też sprawa się zmienia skoro dodają MONO do standardowej dystrybucji w FC5 . Java nigdzie się już nie musi wybijać. MS sam przyznaje że musi Javę dogonić. Java wyznaczyła nowy stndardy które MS do głowy nie przyszły. Rozejrzyj się dookoła, aplikacje WEB, telefony komórkowe, palmtopy, programów na PC'ta od zabicia. Każde poważniejsze narzędzie UML jakie miałem przyjemność testować jest napisane w Java. Jeśli zaś chodzi o języki .NET, to C#, C++, VB, JScript są standardowo w VS2003 Prof/Architect. Perla.NET i Pythona.NET można sobie dociągnąć. Jakiekolwiek wątpliwości są oznaką ignorancji gdyż wystarczy w google wpisać choćby: Perl .NET a później Python .NET. Odpowiednie linki dostajemy już na pierwszych miejscach. No i ??!! Co do przenoszenia aplikacji, to już na początku dyskusji napisałem nieco na ten temat i wystarczyło dokładniej przeczytać wątek. Aktualnie zamierzam stworzyć aplikację do fakturowania działającą zarówno pod Linuksem jak i Windowsem. Na zakończenie dodam, że od ok. miesiąca używam prawie wyłącznie Fedory. Mam ją na dwóch firmowych komputerach i trzech serwerach. Natomiast windows XP z C#.NET2003 i C++.NET2003 jest tylko tylko na jednym z kompów (wspólnie z Fedorą) i to właśnie po to, bym mógł na nim utworzyć wersje pod Windows. Wszystko oczywiście legalne. I jeszcze jedna sprawa: ja naprawdę NIE UWAŻAM, że Java jest ZŁA. .NET JEST po prostu LEPSZE. Fajnie. Twój problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m_zaleczny Napisano Styczeń 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2006 Widzę że Wasza ostra obrona Javy wynika z ignorancji, ślepego zapatrzenia w Javę i kompletnej nieznajomości platformy .NET. Bzdura. Nie wiesz z kim rozmawiasz a robisz mu wyrzuty. Jeszcze niedawno męczyłem się z podstawami Javy i sądzę że ma mimo wszystko kilka wad. Ale to co Ty piszesz to bzdury. Moja opina wynikała z zupełnie innych pobudek niż "zapatrzenie w Javę" Ty też nie wiesz z kim rozmawiasz, choć ja się swojego imienia i nazwiska nie wstydzę. Skoro dopiero niedawno męczyłeś się z podstawami Javy, to co możesz o niej wiedzieć... Doświadczenia potrzeba. Wcześniej dużo pisałem w Javie i BC++ Builder a devtoolsy M$ - Visual Studio z MFC na czele omijałem szerokim łukiem. Podobnie było z VS.NET2003. Podszedłem do niego bardzo niechętnie i z wielkim uprzedzeniem wyniesionym z lat poprzednich (mimo że na uczelni większość znajomych preferowała jakimś dziwnym trafem właśnie VS). A ja wręcz przeciwnie. Było nie było VS to chyba najlepsze IDE jakie istnieje z doskonałą dokumentacją. No widzisz, nawet nie jesteś tego pewien. A ja zdecydowanie mogę powiedzieć, że w tym momencie jest ono najlepsze na rynku. W aplikacjach windowsowych z Borlanda zrezygnowałem już jakiś czas temu. W trakcie nauki przekonałem się jednak ile się zmieniło w tym środowisku i to na WIELKI PLUS. A co niby było takie złe w poprzednich werssjach VS?? To że w porównaniu z Builderem mniej wygodnie się w nim projektowało interfejsy graficzne a następnie podpinało kod pod poszczególne zdarzenia. Poza tym tworzenie kodu w MFC również było mniej przyjemne niż w Borlandowskim VCL. Generalnie aplikację napisaną w BCB byłem w stanie napisać szybciej niż identyczną napisaną w VC++. Teraz w VC# mam wydajność jeszcze większą niż dla BCB. Aktualnie uważam, że po Windows 2000 Prof, .NET było to pierwszą rzeczą która się M$-ftowi naprawdę udała i choćby nie wiem jak się go nienawidziło - nie można mu tego zaprzeczyć. A właśnie że się mylisz. Pierwszą rzeczą która się MS udała był MS DOS, potem rewolucja - Windows, a reszta poszła jak z płatka. Mimo tego że korzystam na codzień z FC uważam że Windows to doskonały system operacyjny. Windows był rewolucją, ale nie sądzę że taką która faktycznie się M$ od razu udała. Działanie pierwszych wersji pozostawiała wiele do życzenia. Pisząc o W2k Prof miałem na myśli to, że jest to naprawdę bardzo stabilny system. Pracowałem na jednej instalacji przez kilka lat i po prostu nie mogłem na niego narzekać. W momencie dobrego zapoznania się z tą technologią musiałem wybrać Java albo C#, bo nie było sensu ciągnąć tych dwóch rzeczy równocześnie. Wybór padł na C#.NET i nie żałuję. Mój prof od Software Engineering'u ma zwyczaj mawiać: " Dobry programista nie musi znać żadnego języka programowania. Ale w razie potzreby musi być w stanie przyswoić sobie każdy w krótkim czasie" Czego się tak starsznie uczysz w tym C#? Nas na studiach Javy nikt nie uczył. Dostaliśmy zadanie: Stworzyć konkretny program w Java. Kropka I nie było problemu. Niewiele się z rózni od C. A ja powiem, że do poważnego projektu nie zatrudniłbym takiego programisty. Dobry programista powinien znać dobrze minimum jeden język i mieć w nim pewne doświadczenie. Dopiero wtedy faktycznie jest w stanie szybko przyswoić sobie jakiś inny, ale o zbliżonej filozofii. Bo np. znając choćby b.dobrze C nie nauczysz się błyskawicznie Lispa czy Prologa. Zresztą skoro studiujesz, to pewnie niedługo te dwa języki poznasz i dowiesz się dlaczego. Ja studia już skończyłem a Ty jak popracujesz trochę przy większych projektach niż te uczelniano-zaliczeniowe, to zrozumiesz dlaczego doświadczenie jest ważne. Jedno jest pewne Java na systemach M$ NIE MA ŻADNYCH szans wybicia się i pozostanie jako zjawisko niszowe (o ile nie umrze śmiercią naturalną). Na Fedorce też sprawa się zmienia skoro dodają MONO do standardowej dystrybucji w FC5 . Java nigdzie się już nie musi wybijać. MS sam przyznaje że musi Javę dogonić. Java wyznaczyła nowy stndardy które MS do głowy nie przyszły. Rozejrzyj się dookoła, aplikacje WEB, telefony komórkowe, palmtopy, programów na PC'ta od zabicia. Każde poważniejsze narzędzie UML jakie miałem przyjemność testować jest napisane w Java. Właśnie patrzę i na PC nie widzę tak dużo aplikacji w Javie. Moim zdaniem to jest ona wykorzystywana jedynie przez większe firmy software'owe na potrzeby swoich większych klientów. I tyle. Co do UML, to masz i rację. Ja miałem styczność z Posejdonem, ale gdybym wtedy miał odpowiednik w C++, to wybrałbym właśnie jego. Jeśli zaś chodzi o języki .NET, to C#, C++, VB, JScript są standardowo w VS2003 Prof/Architect. Perla.NET i Pythona.NET można sobie dociągnąć. Jakiekolwiek wątpliwości są oznaką ignorancji gdyż wystarczy w google wpisać choćby: Perl .NET a później Python .NET. Odpowiednie linki dostajemy już na pierwszych miejscach. No i ??!! No i nic. Podałem tylko konkretny dowód na prawdziwość faktów, które wcześniej próbowałeś podważyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Styczeń 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2006 Mylę się, czy zaczynasz się robić cyniczny? Szkoda by było bo myślałem że masz naprawdę kilka argumentów. Ja też nie wiem z kim rozmawiem ale też Ci niczego nie zarzucam. To że niedawno uczyłem się podstaw javy nie znaczy że jej nie znam. Będzmy szczerzy, wiele nie trzeba było się uczyć. Doświadzcenie jest ważne ale nie wkuwanie na pamięć rozkazów jakiegoś języka. Tego można się nauczyś "w locie". Z resztą tak to także wygląda w praktyce. A wiem to, możesz mi wierzyć. I dziwie Ci się że Ty tego nie wiesz. Tu znwou zakładasz że skoro studiuje to nie pracowałem przy większym projekcie. Skąd ta pewność? A nawet gdybyś miał rację to może ktoś bardzo mi bliski. Może znam zasady jakie panują przy realizacji dużych, a nawet bardzo dużych projektów. Projektów w których stosuje się od Assemblera poprzez C do Javy wszystkich możliwych języków. Windows może miał i sporo błędów. Pierwszy samolot przeleciał zaledwie sto metrów i nie był idealny. Ale mimo wszystko to była rewolucja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m_zaleczny Napisano Styczeń 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2006 Mylę się, czy zaczynasz się robić cyniczny? Szkoda by było bo myślałem że masz naprawdę kilka argumentów. Ja też nie wiem z kim rozmawiem ale też Ci niczego nie zarzucam. Ok. Już dobrze, nie ma się o co kłócić To że niedawno uczyłem się podstaw javy nie znaczy że jej nie znam. Będzmy szczerzy, wiele nie trzeba było się uczyć. Doświadzcenie jest ważne ale nie wkuwanie na pamięć rozkazów jakiegoś języka. Tego można się nauczyś "w locie". Z resztą tak to także wygląda w praktyce. A wiem to, możesz mi wierzyć. I dziwie Ci się że Ty tego nie wiesz. Nie chodzi mi tutaj o znajomość składni języka bo tę można poznać raz dwa. Chodzi mi raczej o pewne obycie z językiem, wypracowanie pewnych sprawdzonych konstrukcji które można zastosować w określonych przypadkach. Swoją przygodę z programowaniem rozpocząłem w pierwszej klasie LO i od tego czasu dość dużo pisałem i uważałem, że robię to b.dobrze. Jednak w pracy przy pierwszym większym projekcie, jaki od razu dostałem nie wystrzegłem się pewnych błędów, które później trzeba było naprawiać. Podczas takich projektów wychodzi cała masa rzeczy, o których wcześniej się nie myślało i jeśli nie masz doświadczenia, to na część z nich siłą rzeczy się łapiesz. Dlatego teraz uważam że doświadczenie jest bardzo ważne. No chyba, że piszesz kod według dostarczonych przez kogoś schematów i nie bawisz się w projektowanie. Windows może miał i sporo błędów. Pierwszy samolot przeleciał zaledwie sto metrów i nie był idealny. Ale mimo wszystko to była rewolucja. Wszystko się zgadza, ale dla mnie naprawdę wartościowym systemem okazał się dopiero W2k Prof. Być może NT też był dobry, ale nigdy nie miałem okazji na nim pracować. Natomiast z W3.11, W95, W98 i Me było sporo problemów i użerania się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Styczeń 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2006 No i pięknie. Wychodzi na to że oboje wiemy o co chodzi. I w wielu sprawach mamy podobne pogądy. Tym bardziej nie rozumię dlaczego uważasz że Java jest zjawiskiem niszowym i w czym niby .NET jest takie lepsze (poza dobrym marketingiem). Nie twierdze że C# jest zły. Ba nawet nie mogę bo niewielkie mam z nim chwilowo doświadczenie. Ale IMHO Java jest doskonałym językiem dającym możliwości których żaden produkt MS nie daje i ze względu na strategię firmy nigdy dawać nie będzie. Nie twierdzę także że C# nie ma szans zaistnienia. Ale jest sporo sytuacji w których się nie sprawdzi. No chyba że MS zmieni politykę. 14.02 idę na TechTalk w temacie .NET Framework 2.0. Zobaczymy jak będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi