Skocz do zawartości

Windows Xp + Windows 2003 + Fc4 Na Jednym Dysku

kiler

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam bardzo male doswiadczenie w pracy z Linuxem, wiec moj problem moze sie wydac smieszny, ale niestety sam nie umiem znalezc rozwiazania. Problem wyglada tak: mam na partycji podstawowej zainstalowanego winaXP. Po pewnym czasie musialem doinstalowac win2003 na jednym z wolumenow partycji rozszerzonej - zaczal sie pojawiac boot manager windowsa, wybieralem system i bylo ok. Ostatnio probuje zainstalowac fedore, tez na partycji rozszerzonej, na osobnym wolumenie. Kiedy instalowalem GRUBa w MBR automatycznie wykryl tylko 2 systemy: hda0-XP, hda9-Fedora, dodalem mu jeszcze recznie hda7, na ktorym byl 2003. Kiedy potem uruchomilem kompa po wybraniu XP lub 2003 zawsze wlaczal mi sie boot manager wina i tam musialem znowu wybrac ktorego windowsa chce wlaczyc. Przywrocilem MBR z konsoli Wina i zainstalowalem Fedore jeszcze raz, tylko GRUBa wsadzilem na poczatek partycji (_linuxa_ → Linuksa) ORT. No i teraz juz w ogole nie moge dojsc do (_linuxa_ → Linuksa) ORT i wlacza mi sie tylko boot loader Wina. Mam 2 pytania: jak dojsc do (_linuxa_ → Linuksa) ORT ( na pewno mozna to zrobic po zbootowaniu z CD, tylko jakim poleceniem ), no i jak pozbyc sie 2 boot managerow, zastepujac je GRUBem, z ktorego moglbym sie dostac do XP, 2003 i Fedory?

edit:

sorry, ze nie w dziale instalacja, to przez pomylke