Sloan Napisano Listopad 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2005 (edytowane) Przy próbie aktualizacji, yum wykrył i ściągnął pakiety ale gdy przyszło do ich instalacji otrzymałem błąd rpmdb: PANIC: fatal region error detected; run recovery error: db4 error(-30977) from dbenv->open: DB_RUNRECOVERY: Fatal error, run database recovery error: cannot open Packages index using db3 - (-30977) error: cannot open Packages database in /var/lib/rpm Traceback (most recent call last): File "/usr/bin/yum", line 27, in ? yummain.main(sys.argv[1:]) File "/usr/share/yum-cli/yummain.py", line 75, in main base.getOptionsConfig(args) File "/usr/share/yum-cli/cli.py", line 170, in getOptionsConfig self.doConfigSetup(fn=opts.conffile, root=root) File "__init__.py", line 82, in doConfigSetup File "config.py", line 271, in __init__ File "config.py", line 383, in _getsysver TypeError: rpmdb open failed Próbowałem przebudować bazę rpm rpm --rebuilddb ale wtedy otrzymałem błąd: błąd db4(-30977) z dbenv->open: DB_RUNRECOVERY: Fatal error, run database recovery błąd: nie można otworzyć indeksu Packages przy użyciu db3 - (-30977) Będę wdzięczny za ew pomysły, jak sobie z tym poradzić Pozdrawiam 26.11.2005 Dziś udało mi się naprawić ten błąd. Wystarczyła reinstalacja systemu. Edytowane Listopad 26, 2005 przez Sloan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Grudzień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2005 witam ja mam dokładnie taki sam błąd wiesz moze jak to naprawić? bez reinstalacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smopi Napisano Grudzień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2005 Hej! Jak na razie moje doświadczenie z Fedorą jest niewielkie jednak gdy ja miałem problemy z bazą rpm to gdzieś w sieci znalazłem takie rozwiązanie: 1. yum clean all 2. rm /var/lib/rpm/__db* i dopiero na końcu 3. rpm --rebuilddb Być może to jest rozwiązanie Twoich problemów. Powodzenia! Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Grudzień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2005 Dzieki Wlasnie wczoraj znalazłem to rozwiązanie. Choc troche mnie fedora zaskoczyla ze male kilkowanie moze zakilowac caly system. ja w opisie widziałem aby dać rpm vv --rebuilddb jak na razie nie ma problemów i wszystko działa ale przerazajace jest to ze nic nie mogłem zainstalwać z rpm Dzikie za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi