Skocz do zawartości

Fedora + Neostrada + Sugarcrm + Dzielenie łącza..

astr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Chciałbym zrobić w firmie małą sieć opartą na linuxach a mianowicie na FEDORZE 4. W sieci będą dwa kompy smile.gif połączone ze sobą crossem. Zainstalowałem Fedorę na obu komputerach, przy czym na jednym chciałbym udostępnić neostradę oraz sugarCRM tj. program typu client relationship managment tj. do obsługi klienta. Program ten działa pod PHP oraz Mysqlem, łączy się z nim poprzez przeglądarkę internetową. Właśnie ten program chciałbym udostępnić wraz z neostradą na drugim komputerze. Na komputerze na którym jest zainstalowany ten CRM łącze się z nim za pomocą przeglądarki internetowej wpisując http://localhost/sugarcrm. Jak mogę udostępnić ten program oraz neostradę na drugim komputerze ???

Wiem że do udostępniania połączenia służy FIRESTARTER, ale czy jak go skonfiguruję to wystarczy poprostu wpisać w przeglądarce np. adres 192.168.0.1/sugarcrm, zeby sie połączyć z CRMem ??

Bardzo proszę o pomoc...

Pozdrawiam,

Robert

[ciach] Wiem że do udostępniania połączenia służy FIRESTARTER, ale czy jak go skonfiguruję to wystarczy poprostu wpisać w przeglądarce np. adres 192.168.0.1/sugarcrm, zeby sie połączyć z CRMem ??

Firestarter nie sluzy do udostepniania, tylko jest nakladka graficzna na firewalla iptables. (roznica jest subtelna)

aby z kompa1 z uruchomionym CRMem mozna bylo korzystac na drugim komp2, musisz jeszcze skonfigurowac firewall na komp1, aby umozliwial polaczenia przychodzace z komp2, konfigurujac iptablesa za pomoca np firestartera (w zakladce rules, zasady, czy jak to sie tam nazywa). albo wszystkie, albo tylko wybrane, ale TYLKO z komp2. poniewaz oba komputery sa w sieci "zaufanej", mozesz na kompie1 umozliwic wszystkie polaczenia.