neo_fox Napisano Listopad 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2005 Próbuje sobie poćwiczyć z wątkami. Napisałem coś takiego: #include <iostream> #include <pthread.h> using namespace std; void* thread1(void*) { cout << "Thread" << endl; return NULL; } int main() { pthread_t tid; pthread_create(&tid, NULL, thread1,NULL); for(int x = 0; 100; x++) { cout << x << endl; } pthread_exit(&tid); return 0; } Kompiluje się bez problemu ale przy uruchomieniu mam: Program has been terminated receiving signal 11 (Segmentation fault) Wie ktoś może w czym leży problem? OK już mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m_zaleczny Napisano Grudzień 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2005 I co było przyczyną? U mnie program poprawnie się skompilował i uruchomił bez żadnych błędów. Jedynym mankamentem był fakt, że wpadł w nieskończoną pętlę i wypisywał kolejne liczby naturalne Przyczyną był warunek końca pętli for. Powinno być: for(int x = 0; x < 100; x++) Napisz co było przyczyną segfolta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Grudzień 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2005 Niekończąca się pętla była zamierzona. Program miał/ma wyglądać w efekcie tak: #include <iostream> #include <pthread.h> using namespace std; void* thread1(void*); void* controlThread(void*); bool end = false; bool wait = false; int main() { pthread_t tid1, tid2; cout << "Press [x] to end the program" << endl; pthread_create(&tid1, NULL,thread1,(void*)"I'm thread number 1"); // utwórz wątek główny pthread_create(&tid2, NULL, controlThread, NULL); // utwórz wątek kontrolny pthread_exit(&tid1); pthread_exit(&tid2); return 0; } void* thread1(void* arg) { for(int x = 0; true;x++) { if(wait == false) { cout << (char*)arg << " my counter is: " << x << endl; sleep(1); // uśpij na sekundę aby zwolnić tempo } else { sleep(1); x--; } if(end == true) break; } return NULL; } void* controlThread(void*) { char in,conf; do { cin >> in; if(in == 'x' || in == 'X') { wait = true; cout << "Really? y/n" << endl; cin >> conf; if(conf == 'y' || conf == 'Y') end = true; else wait = false; } } while(end == false); return NULL; } A błąd zniknął po użyciu dodatkowego przełącznika: g++ -o simple simple.cpp -Wno-deprecated -lpthread[/B] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi