milosz1987 Napisano Grudzień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2005 witam, załadowałem sobie niedawno przez yum-a serwer mysql. podczas gdy chcę go uruchomić poleceniem mysql pokazuje mi się taki komunikat: # mysql ERROR 1045: Access denied for user: 'root@localhost' (Using password: NO) natomiast przy logowaniu się przez zwykłego usera (np. milosz), problem ten nie występuje, ale gdy chcę już utworzyć jakąś bazę dostaję taki komunikat: mysql> create database milosz; ERROR 1044: Access denied for user: '@localhost' to database 'milosz' więc stąd moje pytanie co zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Grudzień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2005 # mysql ERROR 1045: Access denied for user: 'root@localhost' (Using password: NO) Powinno być raczej: mysql -u root -p jeśli założyłeś hasło dla admina mysql. Zwykły użytkownik nie będzie miał przecież praw do takich operacji PS Zaktualizuj system albo sygnaturkę ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi