etz257 Napisano Grudzień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2005 Witam! Mam taki problem: Skonfigurowałem sieć lokalną na FC4 i Windowsie XP i wszystko pieknie chodzi tzn udostępnianie netu przez FC4 dla XP. FC4 może przeglądać udostępnione przez Windowsa pliki i foldery ale w drugą strone już to nie działa. SAMBę skonfigurowałem chyba poprawnie, bo XPek widzi w miejscach sieciowych "Serwer Samba" ale nie mozna wejść tam. Wyskakuje okienko aby wpisać login i hasło (wpisuje root-hasło, albo urzytkowinik-hasło) i nie mogę przeglądać zasobów. Wystakuje komunikat że nie jetsem uprawniony. Jak po chwili znow chce sprobować tam wejśc to wyskakuje informacja (bez mozliwości wpisania loginu i hasła) że nie ma tego zasobu lub jestem nie uprawniony:( Czy coś można z tym zrobić? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Grudzień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2005 No to weź spróbuj się połączyć na koncie administratora (W windowsie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Grudzień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2005 jezeli nie chcesz coby do katalogow mogli tylko uzytkownicy z podanymi haslami to ustaw dany zasob jako publiczny a poziom bezpieczenstw serwera ustaw na najnizszy plus do danego zasobu zezwol na logowanie sie "wszystkim" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Grudzień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2005 Miałem podobny problem i rozwiązałem go wyłączając SELinux Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Październik 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2006 Nie wiem czy już rozwiązałeś problem, jeżeli nie to pokaż plik konfiguracyjny Jeżeli nie zależy ci na jakiś restrykcjach, to zasoby mogą wszyscy przeglądać jako goście W sekcji global powinny być takie wpisy : guest account = nobody map to guest = bad user Oczywiście nobody powinnien być sambowym userem i też być w systemie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi