doominic Napisano Grudzień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2005 Jest sobie pakiet RPM, nie ma znaczenia jaki. Chodzi o to aby sprawdzić jakich innych pakietów wymaga aby sie zainstalować. Zarówno interesują mnie pakiety jakich brakuje w systemie w danej chwili jaki i inne które są wymagane do prawidłowej instalacji pakietu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Grudzień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2005 Jak ładnie sprawdzić nie wiem i nie żałuję, w końcu mamy erę urpm*/yum/apt. Sprawdzam czego wymaga pakiet tak: rpm -qR rhythmbox i wyskakuje mi przykładowo libICE.so.6()(64bit) więc piszę rpm -q --whatprovides libICE.so.6 i dostaję xorg-x11-libs-6.8.2-37.FC4.49.2. Napisałem sobie kiedyś takie odpytanie: rpm -q --whatprovides `rpm -qR rhythmbox | awk -F'(' '{print $1}'` ale niezbyt dobrze działa. A teraz na poważnie. Odpytanie wszystkiego jest nieźle skomplikowane. Najlepiej jakimś skryptem odpytywać po kolei i tworzyć graf zależności (tak właśnie robią wyspecjalizowane programy). Właśnie dlatego proponuję skorzystać właśnie z nich (przykładowo przeczytaj o package-cleanup, który pomaga uporządkować brakujące zależności). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doominic Napisano Grudzień 13, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2005 Dziękuje za pomoc. Niewiedzieć czemu problem ten intrygował mnie od czasów RedHata 5.2 ale dopiero teraz "zostałem zmuszony" do zadania tego pytania. Jeszcze raz dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi