DamianK Napisano Grudzień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2005 Witajcie, chciałbym podzielić internet na 2 komputery, wcześniej tak miałem na windowsie. Próbowałem różnych regułek masquerade iptables wypisanych w różnych tutorialach, rowniez probowalem podzielic przez firestarter Pingi ida najdalej do bramki domyslnej polaczenia internetowego (z 2-giego kompa) tracerty ida wczesniej, a nawet przy tracercie pokazuje mi dns serwera a przy www nie Stronka mojego usługodawcy która jest wewnątrz sieci działa (nawet przez DNS bo mam go w sieci). Podaje tutaj jak mam skonfigurowany plik który uruchamia wszystkie komendy: /sbin/modprobe iptable_nat /sbin/modprobe iptable_mangle /sbin/modprobe ip_conntrack_ftp /sbin/modprobe ip_nat_ftp /sbin/modprobe ipt_TTL echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward /sbin/iptables -F /sbin/iptables -F INPUT /sbin/iptables -F OUTPUT /sbin/iptables -F FORWARD /sbin/iptables -F -t mangle /sbin/iptables -F -t nat /sbin/iptables -X /sbin/iptables -P INPUT ACCEPT /sbin/iptables -P OUTPUT ACCEPT /sbin/iptables -P FORWARD ACCEPT /sbin/iptables -A FORWARD -p all -s 172.16.0.2/32 -j ACCEPT /sbin/iptables -t nat -A POSTROUTING -s 172.16.0.2/32 -j SNAT --to-source (moje IP interfejsu internetowego) Podobny problem miałem kiedyś przy dzieleniu w windowsie na programie sygate home network (mowie o tym ze te pingi i traceroute'y tak smiesznie ida) I UWAGA NAJWIEKSZY LOL!! STRONA POCZTA.TP.PL DZIALA CHOCIAZ POSIADAM LACZE Z SIECI PODLACZONEJ DO POLSL GLIWICE Maske mam na obydwoch: 255.255.255.0 i bramke na tym drugim 172.16.0.1 (takie IP mam ustawione na interfejsie LAN( PROSZE NAJLEPIEJ O KONTAKT NA GG 4620051 Byłbym również wdzięczny jeśli ktos pomógłby mi skonfigurować serwer samby bo na domyślnych ustawieniach nie chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
etz257 Napisano Grudzień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2005 Zobacz tu http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=7682&hl= i tu http://www.linuxomaniak.com/index.php?wybo...=maskarada.html Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianK Napisano Grudzień 8, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2005 Nie przeczytałeś postu!! Nie chce żeby przy starcie to działało tylko w ogóle po uruchomieniu skryptu, a rzecz w tym, że w ogóle nie działa. Wszystkie linki, które podałeś oglądałem i próbowałem wkleić ten skrypt do mojego pliku i nie chodzi. Nawet czytałem temat, że ktoś na fedorze też 4 próbował uruchomić i mu nie działało bo miał złe DNSy w klientach ustawione a reszta była ok to skopiowałem jego skrypt i nie chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
etz257 Napisano Grudzień 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2005 No powiem to tak łaczenie z netem nastepuje jeszcze przed zalogowaniem a temat postu przeczytałem tylko że tam są wsazówki do uruchumienia w Neostradzie. Ale każda usługa sieciowa wstaje przy starcie systemu jeszcze przed logowaniem. Ale więcej Ci nie umiem doradzić bo ja zrobiłem według tego i mi śmiga Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianK Napisano Grudzień 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2005 ALE MI CHODZI O TO ZE JA NIE DALEM DO INIT.D TEGO SKRYPTU TYLKO DO PLIKU KTOREMU DALEM ATRYBUT WYKONYWALNY I NIE DZIALA. PRZECZYTAJ POST ZANIM ODPISZESZ!!?? JAK CHCESZ SOBIE NABIJAC POSTY TO NIE W TEMATACH NOWICJUSZY TAKICH JAK JA!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi