Daniello Napisano Grudzień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2005 Nie wiem o co chodzi ale wszystko jest jak powinno być, czyli mam pakiet libjs, oraz libjs-devel. W pliku ld.so.conf mam dopisaną linijkę /usr/lib/mozilla-1.7.8, a dalej jest coś nie tak. Dla pewności jeszcze odpaliłem ldconfig, atu zong. O to mój błąd przy kompilacji Gxine: [root@localhost gxine-0.5.1]# make Makefile:547: ostrzeżenie: polecenia zakrywające dla obiektu `dist' Makefile:388: ostrzeżenie: ignoruję stare polecenia dla obiektu `dist' Making all in m4 make[1]: Entering directory `/home/daniel/instalki/gxine-0.5.1/m4' make[1]: Nie nic do roboty w `all'. make[1]: Leaving directory `/home/daniel/instalki/gxine-0.5.1/m4' Making all in pixmaps make[1]: Entering directory `/home/daniel/instalki/gxine-0.5.1/pixmaps' make[1]: Nie nic do roboty w `all'. make[1]: Leaving directory `/home/daniel/instalki/gxine-0.5.1/pixmaps' Making all in include make[1]: Entering directory `/home/daniel/instalki/gxine-0.5.1/include' make all-am make[2]: Entering directory `/home/daniel/instalki/gxine-0.5.1/include' make[2]: Leaving directory `/home/daniel/instalki/gxine-0.5.1/include' make[1]: Leaving directory `/home/daniel/instalki/gxine-0.5.1/include' Making all in src make[1]: Entering directory `/home/daniel/instalki/gxine-0.5.1/src' /bin/sh ../libtool --mode=link gcc -std=gnu99 -I/usr/include -DXTHREADS -D_REENTRANT -DXUSE_MTSAFE_API -I/usr/include/gtk-2.0 -I/usr/lib/gtk-2.0/include -I/usr/X11R6/include -I/usr/include/atk-1.0 -I/usr/include/pango-1.0 -I/usr/include/freetype2 -I/usr/include/freetype2/config -I/usr/include/glib-2.0 -I/usr/lib/glib-2.0/include -pthread -I/usr/include/glib-2.0 -I/usr/lib/glib-2.0/include -I/usr/include/mozilla/js -DLOCALEDIR=\"/home/daniel/programy/Xine/share/locale\" -Wl,--as-needed -o gxine -L/usr/X11R6/lib desktop_integration.o drag_drop.o engine.o gtkflipbutton.o gtkvideo.o http.o info_widgets.o key_events.o lirc.o log_window.o main.o mediamarks.o menu.o noskin_window.o open_mrl.o play_item.o player.o playlist.o post.o preferences.o script_engine.o server.o settings.o snapshot.o stream_info.o ui.o utils.o vis.o wizards.o xml_widgets.o -L/usr/lib -lxine -lz -lnsl -lpthread -lrt -pthread -lgthread-2.0 -lglib-2.0 -lgtk-x11-2.0 -lgdk-x11-2.0 -latk-1.0 -lgdk_pixbuf-2.0 -lm -lpangoxft-1.0 -lpangox-1.0 -lpango-1.0 -lgobject-2.0 -lgmodule-2.0 -ldl -lglib-2.0 -lmozjs gcc -std=gnu99 -I/usr/include -DXTHREADS -D_REENTRANT -DXUSE_MTSAFE_API -I/usr/include/gtk-2.0 -I/usr/lib/gtk-2.0/include -I/usr/X11R6/include -I/usr/include/atk-1.0 -I/usr/include/pango-1.0 -I/usr/include/freetype2 -I/usr/include/freetype2/config -I/usr/include/glib-2.0 -I/usr/lib/glib-2.0/include -pthread -I/usr/include/glib-2.0 -I/usr/lib/glib-2.0/include -I/usr/include/mozilla/js -DLOCALEDIR=\"/home/daniel/programy/Xine/share/locale\" -Wl,--as-needed -o gxine desktop_integration.o drag_drop.o engine.o gtkflipbutton.o gtkvideo.o http.o info_widgets.o key_events.o lirc.o log_window.o main.o mediamarks.o menu.o noskin_window.o open_mrl.o play_item.o player.o playlist.o post.o preferences.o script_engine.o server.o settings.o snapshot.o stream_info.o ui.o utils.o vis.o wizards.o xml_widgets.o -pthread -L/usr/X11R6/lib -L/usr/lib -lxine -lz -lnsl -lpthread -lrt -lgthread-2.0 -lgtk-x11-2.0 -lgdk-x11-2.0 -latk-1.0 -lgdk_pixbuf-2.0 -lm /usr/lib/libpangoxft-1.0.so /usr/lib/libpangox-1.0.so /usr/lib/libpango-1.0.so -lgobject-2.0 -lgmodule-2.0 -ldl -lglib-2.0 -lmozjs /usr/bin/ld: cannot find -lmozjs collect2: ld returned 1 exit status make[1]: *** [gxine] Błąd 1 make[1]: Leaving directory `/home/daniel/instalki/gxine-0.5.1/src' make: *** [all-recursive] Błąd 1 Szukałem na innych forach, ale wszyscy mają dokładnie tak samo jak ja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Grudzień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2005 Nie wszysczy ja juz używam gxine-0.5.1 zainstaluj moze tego brakuje yum install js js-devel pakiet js dostarcza biblioteke libjs i myśle ze tego ci brakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Grudzień 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2005 Miałem już wgrane te pakiety i nic. Pełne nazwy pakietów moich pakietów to: js-1.5-0.rc6a.6 js-devel-1.5-0.rc6a.6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Grudzień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2005 Miałem już wgrane te pakiety i nic. Pełne nazwy pakietów moich pakietów to: js-1.5-0.rc6a.6 js-devel-1.5-0.rc6a.6 Na tych paczkach to tez mi kompilacja nie idzie [arturek@localhost ~]$ rpm -qa |grep js js-1.5-1.2.fc4.rf js-devel-1.5-1.2.fc4.rf włącz dries.repo , jako root gedit /etc/yum.repos.d/dries.repo enabled=0 zamień na enabled=1 i zapisz lub jak nie chcesz włańczać na stałe dries.repo yum --enablerepo=dries update js js-devel oczywiscie masz mieć konfiguracje yuma http://faq.fedora.pl/#installsoftware Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Grudzień 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2005 No wgrałem te paczki, ale nie yumem bo ściąga mi od razu tamtą złą paczkę i nadal nic. Wpisuje make i dalej jest ten sam błąd. Mam js i js-devel w wersji dla fc4: js-1.5-1.2.fc4.rf.i386.rpm js-devel-1.5-1.2.fc4.rf.i386.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Grudzień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2005 a masz zainstalowane gtk2-devel xine-lib xine-lib-devel pango-1.8.1-2 pango-devel-1.8.1-2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Grudzień 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2005 Mam i dalej nic... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Grudzień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2005 Na razie pobierz gxine-0.4.7-1.mr.src.rpm spróbuj przebudować rpmbuild --rebuild gxine-0.4.7-1.mr.src.rpm powinno wyświetlić co ci jeszcze brakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Grudzień 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2005 Wyświetla się dokładnie ten sam komunikat przy próbie kompilacji tego pakietu. Ty udało się. Wgrałem pakiet wxmozilla, który zawiera plik libmozjs.so. Już wszystko działa. Odtwarzacz się skompilwoał i zainstalował. Mogę cieszyć się Gxine. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi