gwiazdor_online Napisano Grudzień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2005 Cześć! Mam taki problem dla administratorów, którym ja amatorsko jestem. Mieszkam w studenckim mieszkaniu, gdzie mamy kilka komputerów i jeden ruter na linuksie. Mimo, że podałem wszystkim metodę wyłączania rutera po zakończeniu pracy z internetem, niektórzy to olewają i wyłączenie go sprowadzają do wciśnięcia przycisku Power. A denerwuje mnie to jak diabli. Powiedzcie mi, czy jestem przewrażliwiony? Czy z linuksem można się tak bezkarnie obnosić? A jesli nie jestem, to jak złapać delikwenta za rękę i nałożyć mu jakieś restrykcje idące prosto z rutera, np w iptables? Aha, hasło roota jest ogólnodostępne. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano Grudzień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2005 Na współczesnych kompach, wciśnięcie przycisku power generuje zdażenie acpi, i jeśli działa acpid, to linux się bardzo elegancko zamyka. W starszych kompach niestety nie można uchronić się przed przyciskiem power. Można w zasadzie wszystkie partycje montować w trybie tylko do odczytu, i wtedy nawet brutalne wyłączenie kompa nie powinno wyrządzić żadnych szkód, no ale oczywiście takie rozwiązanie nie zawsze jest dobre. W celu łatwiejszego wyłączania, można ustawić, żeby np. wciśnięcie ctrl-alt-del wywoływało poweroff (odpowiednia linijka w /etc/inittab), no ale i tak na starym kompie trzeba będzie jeszcze guzik power wcisnąć. Co do restrykcji, to zawsze można w iptables przefiltrować ruch po ip lub mac-adresie, na pewno też się da ograniczać prędkość poszczególnym użytkownikom (ale nie wiem jak ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Grudzień 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2005 Niestety komp jest stary (klasy Pentium 166 MHz) i nie da się ominąć przycisku Power. Natomiast problem jest taki, żeby oni nie sprowadzali tego do jedynie wciskania power. Klawiatury doń przypiętej nie ma, więc żadna kombinacja klawiszy nie wchodzi w rachubę. Wyłączenie polega na zalogowaniu się na ruter i wydaniu komendy poweroff. Jak dla mnie nie ma w tym nic niespodziewanie skomplikowanego. A podłączanie partycji tylko do odczytu nie wchodzi w rachubę, bo na kompie jest serwer ssh i www. A jeśli chodzi o restrykcje, to ja je umiem nałozyć ale nie wiem jak zanotować, który komp był włączony przed chamskim wyłączeniem rutera. Jeśli dostałbym taką informację, to już by się coś wymyśliło Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Grudzień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2005 A jeśli chodzi o restrykcje, to ja je umiem nałozyć tongue.gif ale nie wiem jak zanotować, który komp był włączony przed chamskim wyłączeniem rutera. To moze jakis prosty skrypt ktory pingowalby adresy w tej sieci i zapisywal do jakiegos pliku, ktore komputery sa dostepne wraz z czasem... Bedziesz wiedzial kto siedzial wtedy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi