michalak_k Napisano Grudzień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2005 Witam. Mam starego laptopa OPTIMUS 486 DX4 100 MHz HDD 4 GB 8 MB RAM. Jaka wersja fedorki lub redhata by mi ruszyla na biuro? pisanie prac, od biedy net przez PCMCIA (karta 3com). Prosze o odpowiedź. Aha, czy da rade zgrać jakoś instalkę z CD na twardziela i stamtąd zainstalować? bo nie mam napedu CD. Pozdro PS Chyba że podstawe zainstaluje z 1 CD a reszta pociągnę przez kabel z mojego drugiego kompa z CD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Grudzień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2005 Ogolnie kazdego Linuksa postawisz no tylko raczej mozesz zapomniec o KDE GNOME i jakis wiekszych menadzerach. Nie wiem jakie wymagania ma fluxbox, icewm,itp. ale ewentualnie mozna by bylo probowac je odpalic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Grudzień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2005 Cieżko coś dobrać → http://fedora.redhat.com/docs/release-note.../fc4/#id2497259 FC1, 2, 3 i 4 wymagane 200MHz dla trybu tekstowego. Redhat 9 też wymaga 200MHz. Jakiegoś bardzo starego Linuksa możesz wgrać, albo spróbować z jakąś bardzo małą dystrybucję. Z trybem graficznym będzie wielka bieda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano Grudzień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2005 Tu nie procesor jest głównym problemem. Ja kiedyś instalowałem rh8, potem fc3 na kompie z p100, 3 twardziele w sumie 2GB I nawet odpalałem na tym kde, openoffice i mozille (równocześnie). Nie powiem żeby praca na czymś takim była komfortowa, ale jakoś to działało. Tylko że ten komp miał 80MB ramu, i obawiam się że 8MB to ci w żaden sposób nie wystarczy nawet na bardzo stare distro (no chyba że do pisania prac wystarczy ci vi i lynx do netu, bez żadnych x-ów naturalnie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Grudzień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2005 Tu nie procesor jest głównym problemem. Tez mi sie tak wydaje ze tutaj pamiec RAM odegralaby wanziejsza role. Z taka iloscia komputer wiecej czasu pracowalby nad zaladowaniem nowych danych do pamieci niz sama ich obrobka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Grudzień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2005 michalak_k Wybierz Fedora 4 i daj do tego jajko z serii 2.4.x, lekkie środowisko (np. Fluxbox), lekka przeglądarka (Opera), wyłącz co niepotrzebne... ewentualnie spróbuj Slackware śmiga na wszystkim co istnieje ps. gdzieś czytałem ,że każda kolejna fedora jest coraz sprawniejsza i szybsza, zasoby pochłania "ciężkie" środowisko graficzne oraz co nowszy kernel... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi