lszk Napisano Grudzień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2005 Od kilku dni mam nowego kompa. Wpierw planowałem postawić i skonfigurować win xp a potem linuksa. Jednak na windzie dzieją mi się różnie dziwne rzeczy -> częste bluescreeny, wywalanie się aplikacji itp. Postanowiłem więc przeprowadzić test pamięci w goldmemory. Kości mam dwie w dual channel. Gdy były obie włóżone, to GM znalazł pare błędów po kilku minutach. Postanowiłem więc przetestować je z osobna, aby dowiedzieć się, którą szlag trafił. Jednak każda z osobna test przeszła. I na każdej z osobna winda działa dobrze (przynajmniej na 1-szej, bo 2-gą właśnie testuje). I teraz mam problem, bo nie wiem, co mam dalej z tym zrobić. Może się poprostu przegrzewają? Szkoda, bo akurat sprzęt nie jest moją mocną stroną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Grudzień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2005 Faktycznie mogą się grzać wzajemnie lub też nie współpracują najlepiej ze sobą w dual channel. Proponuję zapewnić im dobre chłodzenie na czas testu (jakiś wiatrak wiejący na kostki) i kilkukrotnie przeprowadzić ów test, by jednoznacznie potwierdzić lub wykluczyć związek między błędami i nadmierną temperaturą kostek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Grudzień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2005 Z tym wzajemnym podgrzewaniem sie pamieci to przesada - jesli system nie jest podkrecony to ide o zaklad ze to nie to. Za to moge sie zalozyc ze znam przyczyne ;-) Kosci do pracy rownoleglej powinny posiadac te same parametry co oznacza ze nie tylko powinny miec te same parametry wg opisu, nie tylko pochodzic od tego samego producenta, nie tylko byc zbudowane na dokladnie tych samych chipach ale powinny byc sparowane. W profesjonalnych rozwiazaniach (mam na mysli markowe updrady pamieci np w serwerach) kosci do pracy dual-channel kupuje sie w parach, ale ze jest to bardzo drogie, w warunkach domowych pozostaje tylko testowanie "par" no i przede wszystkim kupowanie pamieci markowych, choc to tez nie gwarantuje 100% poprawnego sparowania. Ja zwykle uzywam Infineona (kosci kupowane razem: od jednego dostawcy, z jednej serii...) i jeszcze sie nie zdarzylo zeby nie dzialaly, czego o np Wilk-Electronic powiedziec nie moge. Jak jest z Cruicialem i innymi markami - nie wiem, bo ich po prostu nie uzywam. No chyba ze przychodza w paczkach z napisem Compaq, a wtedy ich producent mnie nie interesuje. Zeby miec pewnosc ze problem wynika tylko ze zlego sparowania - wylacz po prostu w BIOSie dual-channel, pusc je jako pamieci standardowe, i wtedy zapusc gleboki test pamieci. Ktos sie chce zalozyc ze go "przejda"? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Grudzień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2005 Tak czytam ten watek i exbros pisze wlasnie o tych dokladnych parametrach obu kosci. Nie wtracalem sie wczesniej bo myslalem ze tak zostaly zakupione jako para. Jesli nie to moze byc problem z ich praca w w tym trybie. Kosci takie musza byc wlasnie zgrane idealnie. Tak jak wspomnial exbros da sie dobrac dwie takie nie kupujac ich w parze. Z tymze zeby dobrac dwie identyczne to trzeba probowac po kolei kazde pary kosci... Tylko na takie rozwiazanie to pewnie moga sobie pozwolic pracownicy sklepow komputerowych... No chyba ze ktos chce sobie kupic takich 10 kosci i probowac samemu w domu cos dobrac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Grudzień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2005 Jak napisałem może to być wina także niezbyt dobrej współpracy modułów w Dual DDR, tym nie mniej warto przeprowadzić test z chłodzeniem by wykluczyć związek pomiędzy błędami a temperaturą kości. Problem z Dualem może mieć faktycznie miejsce (jest to bardzo prawdopodobne), ale co w sytuacji gdy kolega lszk ma kości z tzw. "Dual Channel Kit" ? Nie mówcie hop... trzeba brać pod uwagę każdą ewentualność i dobrze przetestować sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exoticbird Napisano Grudzień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2005 A mnie sie wydaje ze masz za slaby zasilacz. Ile Watt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jojent Napisano Grudzień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2005 zacząłbym od memtesta prawie każda bootowalna płytka z linuksem przy uruchamianiu ma możliwość sprawdzenia pamięci polecenie to chyba memtestx86 sprawdzi ci pamięć i wywali błędy jak jakieś masz jak będziesz miał błędy to biegiem do kolegi, wkładasz pamięć do jego komap , testujesz jak masz błędy też u kolegi to pamięć na gwarancję jak nie to spróbuj ustawić optymalne ustawienia w biosie, memtest jak to nie pomoże to zasilacz, porzycz jakiś mocniejszy memtes jak to nie pomoże to płytę gł. na gwarancję jeste jeszcze pare kroków które można wykonać ale to już trzeba posiedzieć w biosie może być jeszcze coś takiego że procek masz uwalony i przez to pamięć nie działa poprawnie Próbuj Pozdrawiam Ps. z tym dual chanel to też tak nie całkiem, swego czasu kupiłem sobie kość 512 kingstona, za parę miesięcy poleciałem do sklepu i dokupiłem druga taką samą (z nazwy i z oznaczeń) pamięć też kingstonai wszystko smiga ogólnie to mam twinmosy, sprzedawane w opakowaniach po dwie sztuki np 2x 512 mb "specjalnie do dualu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 Zaniose dzisiaj go do serwisu, gdzie go kupiłem i niech oni się martwia Co do chłodzienia, to rzeczywiście nie jego problem, bo sprawdziłem. A mnie sie wydaje ze masz za slaby zasilacz. Ile Watt? Nie wiem właściwie, co zasilacz miałby tu do rzeczy... Jest to 400-setka Chiefteca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Grudzień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 Zatem zasilacz również odpada, to było bardzo mało prawdopodobne, bowiem dwa moduły DDR mają pobór rzędu maksymalnie 15-20 W co w praktyce nie ma decydującego znaczenia dla obciążenia zasilacza, a w konsekwencji dla stabilności systemu. Przypuszczalnie moduły nie najlepiej współpracują w Dual DDR stąd takie właśnie problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Grudzień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 Ew. kolega miał pamiątki w trybie Dual Channel i niestety nie działały... Zadziałały za to po przełozeniu ich na inne sloty (tj zamianie:/). A poza tym wzrosta wydajności w tym trybie wynosi około 2%-3% (zdażają się wyjątki, ale jednak...) więc nie wiem czy warto mieć problemy dla takie przyspieszenia:] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 Ale skoro już jest to dual channel obsługiwane, to czemu z niego nie korzystać? ______________________ PS. Takie głupie pytanko. Jak się mniej więcej nazywa opcja w biosie (award) dotycząca tego duala? Bo nic ciekawego w nim nie widze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Grudzień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 Najczęściej jest tak, że Dual Channel DDR uzyskuje się poprzez odpowiednie osadzenie modułów w slotach na płycie głównej (patrz instrukcja płyty głównej). W przypadku takiego umieszczenia kostek, niejako z automatu system włącza tryb Dual DDR dla tych kości, o ile mogą one ze sobą w takim trybie współpracować. Wyłączenie Dual DDR może natomiast być zrealizowane poprzez przestawienie modułów i osadzenie ich w dwóch slotach nie przystosowanych do pracy w dualu. Niewykluczone zatem, że w BIOS nie znajdzie się nic na temat włączania i wyłączania tego trybu pamięci, bowiem jest to realizowane przez właśnie odpowiednie umieszczenie modułów na płycie. Aby upewnić się onośnie kwestii wymuszania trybu Dual DDR polecam lekturę instrukcji do M/B . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2005 No wporządku. Kompa już mam i jak narazie działa :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
typ0 Napisano Sierpień 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2007 Heya no cóż ja nie miałem tyle szczęścia co kolega w sensie brak gwarancji, jest też drugi haczyk to laptop a dokładniej MSI S420. dwa dni temu kupiłem dwie nowiutkie pamięci GOODRAM 1GB 677Mhz, no i objawy identyczne na jednej kości spoko luz to samo przy testach na dwóch blue screen po ledwo załadowanym systemie i w testach masa błędów. Biosem MSI sie nie popisał mogę regulować wyłącznie bufor datę i hasło zatem o żadnym przełączaniu DUAL-i nie ma mowy. Jakieś pomysły?? żeby chociaż działał na 2GB ??? P.S. wg. specyfikacji oczywiście obsługuje 2GB ram-u Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi