Skocz do zawartości

Dzwiek, Firewall, Montowanie

nygus

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem z paroma sprawami:

1. podczas instalacji systemu wylaczylem firewalla, ostatnio napisalem firewalla w oparciu o iptables i nadalem mu atrybut uruchamiania i nazwalem go rc.firewall i wrzucilem do folderu /etc/rc.d i podczas uruchamiania systemu nie uruchamia sie ten plik. Co powinienem zrobic zeby mi sie uruchamial ten firewall

2. mam problem z dyskietka i cd-romem moj plik /etc/fstab wyglada tak:

# This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details

LABEL=/ / ext2 defaults 1 1

none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0

none /dev/shm tmpfs defaults 0 0

none /proc proc defaults 0 0

none /sys sysfs defaults 0 0

LABEL=SWAP-hda9 swap swap defaults 0 0

/dev/hdc /media/cdrecorder auto pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,ro,exec,noauto,managed 0 0

/dev/fd0 /media/floppy auto pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,exec,noauto,managed 0 0

/dev/hda1 /mnt/win_c vfat defaults 0 0

/dev/hda5 /mnt/win_d vfat defaults 0 0

/dev/hda6 /mnt/win_e vfat defaults 0 0

/dev/hda7 /mnt/win_f vfat defaults 0 0

ale podczas dostania sie do cd-romu z poziomu pulpitu wywala mi blad "mount: can't find /mnt/cdrom in /etc/fstab or /etc/mtab" a z konsoli pod rootem gdy wchodze do katalogu /media/cdrecorder nie widzi nic pomimo ze jest tam plyta; dodam ze jak instalowalem xmms'a i potrzebowal pakietow z plyty to jak wlazylem mu odpowiednia plyte to sobie dogral sad.gif

3. Po instalacji wykryl mi poprawnie karte dzwiekowa i sampel slyszalem teraz gdy siedze na (_linuxie_ → Linuksie) ORT to nie slysze muzyki a w soundcard detection niby mi wykrywa ale jak daje test dound to nie slysze dzwieku. Moja karta to soundblaster live 5.1

z gory dzieki za pomoc

nygus

1. Przykładowo możesz: wrzucić tego rc.firewall do /etc/rc.d i dopisać do rc.local linijkę która go wykona przy rozruchu, ale to brzydka metoda tym bardziej ,że zanim włączy Ci sie firewall sieć będzie działać już jakiś czas (domyślnie zainstalowana Fedora długo sie boot'uje).

Nie siedzę na Fedorze i nie mam wglądu do /etc/rc.d (inna struktura niż na Slaku), musisz sprawdzić na jakim init działasz - masz to w /etc/inittab u mnie wygląda to tak na Fedora 4 z pewnością inaczej:

# These are the default runlevels in Slackware:
#   0 = halt
#   1 = single user mode
#   2 = unused (but configured the same as runlevel 3)
#   3 = multiuser mode (default Slackware runlevel)
#   4 = X11 with KDM/GDM/XDM (session managers)
#   5 = unused (but configured the same as runlevel 3)
#   6 = reboot

# Default runlevel. (Do not set to 0 or 6)
id:3:initdefault:

Tak jak u mnie jest id:3 - multiuser tak u Ciebie zapewne chodzi o X11 więc jak już znasz numer init'a z którego korzysta system przy starcie skopiuj do /etc/rc.d/rc.<numer> (chyba /etc/rc.d/rc5.d) swojego firewall'a dając mu jeszcze prawa wykonywania, no i zmień mu nazwę na z przedrostkiem np. S01* (gdzie * to rc.firewall).

To powinno wystarczyć. (prawdopodobnie)

Swoją drogą Fedora nie korzysta z takich rozwiązań tylko tłumaczy skrypty firewall'a na jaką swoją własną składnie, kiedyś sie z tym zetknąłem w Fedora 3.

Poszukaj o tym w sieci, żebyś sie nie zdziwił jak tak sie stanie.

Obecność firewall'a po restarcie sprawdzasz przez:

iptables -L

oczywiście jako root.

3. Pobaw się:

alsamixer

Mam nadzieje że występuje w Fedora wink.gif

pozdro

1. Do pliku /etc/rc.d/rc.local dopisz na końcu:

if [ -x /etc/rc.d/rc.firewall ]; then
  . /etc/rc.d/rc.firewall 
fi

2. Jeśli nie zauważyłeś twój skrót na pulpicie próbuje zamontować /mnt/cdrom, a ty chyba masz /media/cdrecorder...

Z mojegu punktu widzenia byłoby dobrze do opcji cdrecorder w fstabie dodac opcje "user"

3. Nie wiem za dużo o tej karcie, ale jesli korzystasz z KDE to mozesz pobawić się serwerem dźwięku w centrum sterowania. A i mozesz zobaczyć czy nie masz jakichś kanałów powyłączanych używając terminalowy alsamixer lub kmix w KDE.

nygus Co do punktu 2:

Możliwe ,że tu coś Nautilus ma pochrzanione, w końcu odwołuje się do /mnt/cdrom a nie /media/cdrecorder.

Puki co odaj do /etc/fstab w wierszu z cdrecorder przy opcjach user i spróbuj przetestować ręcznie fstab'a wkładając płyte i pisząc:

mount /media/cdrecorder

Jak zamontuje się to znaczy ,że jest ok i wieszać Nautilus'a, jeśli nie to trzeba wymienić opcje w tym wierszu fstab...

oka sprawa podpunktu 1 i 3 zalatwiona wilekie dzieki ale te wasze wyjasnienia zwiazane z podpunktem 2 dla mnie sa niejasne i czy moglibyscie to lepiej wyjasniec lub napisac jak powinna ta linijka z cd-romem i stacja dyskietek wygladac, dodam ze w sumie mam nagrywarke a nie cd-rom. A takie extra pytanie jak sprawdzic wersje XFree86 ??

U mnie ta linijka wygląda tak:

/dev/cdrom       /mnt/cdrom       iso9660     noauto,user,ro   0   0

Ale nie możesz się tym sugerować, bo wygląda na to ,że Fedora wykorzystuje automontowanie (przynajmniej Nautilus) i przynajmniej według mnie tamta linijka jest mocno nadmiarowa u Ciebie.

Możesz to zawsze sprawdzić robiąc backup fstab'a:

cp -i /etc/fstab /etc/fstab.bak

I spróbować np linijki z mojego fstab'a.

Opis wszystkich opcji znajduje się w:

man fstab
man mount

Wersja XFree:

rpm -qa |grep x11

U mnie ta linijka wygląda tak:

/dev/cdrom       /mnt/cdrom       iso9660     noauto,user,ro   0   0

Ale nie możesz się tym sugerować, bo wygląda na to ,że Fedora wykorzystuje automontowanie (przynajmniej Nautilus) i przynajmniej według mnie tamta linijka jest mocno nadmiarowa u Ciebie.

Możesz to zawsze sprawdzić robiąc backup fstab'a:

cp -i /etc/fstab /etc/fstab.bak

I spróbować np linijki z mojego fstab'a.

Opis wszystkich opcji znajduje się w:

man fstab
man mount

Wersja XFree:

rpm -qa |grep x11

Mam zapytanie na podobny temat o montowaniu:

Czy jeżeli mam skopiowany plik "fstab" z Mandrivy to będzie działał na Fedorze 4?

ok chodzi, sor ja tez troche zamulilem i wprowadzilem Cie w blad. Za bardzo jestem do windy przyzwyczajony sad.gif Big thx. W sumie jeszcze jedno pytanie. Mountuje mi cdrom automatycznie ale potem musze z konsoli napisac umount /dev/hdc i dopiero moge wyciagnac plyte z nosnika i ja zmienic czy mozna gdzies cos dopisac ze jak bede probowal wyciagnac plyte to On sam mi ja odmontuje i bez wpisywania komendy wysunie nosnik?

nygus W tym celu zainteresuj się:

man automount

i

man autofs

lub bardziej inwazyjnie SUPERMOUNT wink.gif

Albo możesz też wrzuć do /etc/rc.d/rc.local linijkę:

echo 1 > /proc/sys/dev/cdrom/autoeject

Aby uzyskać automatyczne wysuniecie tacki przy odmontowaniu cd'ka i nic więcej smile.gif

pozdrawiam