Skocz do zawartości

Neostrada Dhcp Squid Selinux Maskarada Transfery

bartucha82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy mógłby mi ktoś wskazać link do sensownego tutoriala jak skonfigurować całą sieć lokalną z DHCP, MASKARADĄ i SQUIDEM??? Bo siedzę nad tym już 3 dzień i nie rozumiem pewnych rzeczy. Na naszym forum Gajownik odradza wyłączanie selinux ze względów bezpieczeństwa, z kolei na forach zagranicznych wszyscy piszą żeby selinux na serwerze wyłączyć. huh.gif To jest jedna rzecz. Druga sprawa to ustawianie squida dla neo. Co bym nie robił to i tak go nie mogę zamontować dla /squid tylko zawsze do /var/spool/squid. Pozwolenia do katalogu są nadane. Za każdym razem selinux chce mi coś tam grzebać i mnie odcina. Dodatkowo nie wiem jaki program zapodać do ograniczania transferu (pod Debianem mieliśmy Niceshaper'a - może ktoś polecić coś bardziej sensownego????) no i jakieś wskazówki do maskarady bym prosił. Szukałem już u nas na forum ,ale nie ma. Na www.fedoraforum.org były linki do tutoriali , ale tam właśnie wyłącza się SeLinux , a z tego co mi się wydaje to on podnosi bezpieczeństwo tylko jak jest włączony wink.gif

Modemik do Neo to SpeedTouch 330 , a Fedora to FC4 zaktualizowana do janowszej wersji. Zainstalowane serwery DHCP,MySQL,Apache,Proftpd, kernel najnowszy skompilowany z patch-o-matic .