webon Napisano Grudzień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 Witam standardowo jest w repo wersja pgadmin3 z przed 1,5 roku wersja chyba 1.0 a istnieje juz wersja 1.4 . I tutaj jest problem bo stara wersja pgadmin 3 chodzi ale chyba nie dziala poprawnie z nowym postgres. Natomiast po sciagnieciu werjsi 1.4.1 ze strony postgres dla FC4 przy właczeniu mam komunikat naruszenie ochrony pamięci. Jest jakaś nowsza wersja pgadmin3 która działa z postgres 8 poprawnie? Drugie pytanie to raczej o to czy korzystacie z tej bazy pod fedorą bo bardzo niewiele artykułów jest na temat tej bazy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano Grudzień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2005 Drugie pytanie to raczej o to czy korzystacie z tej bazy pod fedorą bo bardzo niewiele artykułów jest na temat tej bazy Ja korzystam już od dłuższego czasu i jestem zadowolony. Zaczeło się od wersji 7.x na RH8, choć tutaj było jeszcze kilka niedoróbek (miałem ze 2 pady bez wyraźnej przyczyny). Teraz mam pod opieką postgresa 8.0.x na fc3 i na trustix-ie, i ma uptime już ok. pół roku, co prawda przy średnim/małym obciążeniu, ale nie było jeszcze żadnego problemu. Miałem kilka sesji że w ciągu trzech godzin weszło prawie 100 osób, każda odczytywała, updateowała i zapisywała po kilkaset/kilka tysięcy wierszy naraz. W tym przypadku też nie było najmniejszych problemów. Moja opinia jest zdecydowanie pozytywna. Postgres bardzo dobrze obsługuje standardy, ma naprawdę ogromne możliwości, porządny system transakcji, wysoką wydajność (z każdą wersją coraz lepszą ), no i rewelacyjną dokumentację. Jedyne czego może mi czasem brakuje to kontrola dostępu na poziomie kolumn. No ale jak komuś bardzo zależy, da się to obejść. IMO postgres jest o niebo lepszy od mysql-a zarówno pod względem administracji jak i projektowania baz danych. No i jest to prawdziwe wolne oprogramowanie w przeciwieństwie do mysql-a który ma podwójną licencję. A co do pgadmina - nie korzystałem, ale chyba zajrzę do tego przy odrobinie wolnego czasu Może sprubój przebudować paczkę: rpmbuild --rebuild paczka.src.rpm A może phppgadmin wystarczy. Z nim nie miałem problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Grudzień 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2005 Ostatnio staram sie przystosowac do tej bazy. polecam pgadmin3 i knode ciekawe narzedzia do baz danych. niestety pgadmin3 wersja 1.2.2 jest ostatnia dzialajaca 1.4 juz nie dziala - przynajmniej u mnie. Masz moze jakies ciekawe linki do stron o postgres poza fimowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano Grudzień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2005 Masz moze jakies ciekawe linki do stron o postgres poza fimowa Z tym faktycznie nie jest najlepiej. tu jest niby polska strona projektu, ale za wiele to na niej nie ma. Mi zazwyczaj wystarczała dokumentacja z firmowej strony. niestety pgadmin3 wersja 1.2.2 jest ostatnia dzialajaca 1.4 juz nie dziala - przynajmniej u mnie Może paczka z pgadminem ma niedorobione zależności, i poprostu brakuje Ci czegoś co jest wymagane. W szczególności zainstaluj wxGTK w wersji 2.6 jeśli jeszcze nie masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi