Skocz do zawartości

Pogoń Za Nowszą Wersją

klemenes

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam takie wrażenie, że wielu instaluje najnowsze wersje oprogramowanie

np. KDE 3.5, jądra itp. nie biorąc pod uwagę że wersje te mogą zawierać jeszcze

jakieś ukryte błędy. Instalując taki soft narażamy sie na nie stabilny system a

co za tym idzie wiele problemów i poświęconego czasu na przywracanie systemu

do sprawnego działania. Ja uważam że warto poczekać jakis czas żeby zainstalować najnowszą wersję.

Jedyna pozytywna rzeczą jest to że w ten sposób wykrywa się ukryte błędy.

Napiszcie co o tym myslicie.

Pozdrawiam.

Ogolnie jesli jakas nowa paczka jest w repo stable to uwazam ze spokojnie mozna ja instalowac. Zreszta przeciez gdyby kazdy tak czekal to nigdy nie uaktualnial bys pakietow bo przeciez moga miec bledy tongue.gif

Sprawa wyglada inaczej w pakietach pobranych z repo testowych lub unstable... Tutaj glowna rola to wlasnie wykrywanie ewentualnych bledow...

No tak ale przeglądnijcie forum ile jest różnych problemów może i błędów

np w nowym KDE lub i w samej Fedorze 4 np. błąd z wine. Wydaje mi się

że jeśli chce sie miec stabilny system i nie grzebas w nim co chwile ( bardzo edukacyjne ) to należy poczekac na sprawdzone paczki najnowszego oprogramowania.

Wydaje mi się ze Debian z tego słynie ze bardzo testuje oprogramowanie przed

umieszczeniem go w nowej wersji swojej dystrubucji.

Nikt sobie nie pozwoli na instalacje najnowszej wersji oprgoramowania ( nie do konca sprawdzonego) na maszynie przemysłowej gdzie każda przerwa w pracy serwera kosztuje duze pieniądze.

Pozdrawiam

Dlatego:

1. Na maszynach przemysłowych i serwerach Instaluje się Red Hat Enterprise który ma atesty, testy i inne takie bajery, i dzięki temu jest super stabilny (ale płatny). Porównanie tego OS z Fedorą można zobaczyć na www.fedora.pl.

2. Jeśli ktoś nie udatuje systemu to jest jeszcze gorzej, bo updaty są po to żeby łatać dziuty, w tym i dziury bezpieczeństwa.

To według Ciebie fedora nie nadaje się na serwer www + mysql + php

np na hostowanie strony niewielkiej firmy np do 50 pracowników w to by wchodziło obsługa sieci lokalnej i dostęp do Internetu.

Wyobrazmy sobie taka sytuacje ze administrator instaluje nowe wersje i z jakiegos powodu serwer pada i co ? Chyba jest problem

A jestem przekonany ze Fedora nadaje sie w takim zastosowaniu tylko własnie nie nalzey instalowac nie sprawdzonych najnowszych programow.

Pozdrawiam

Byłeś kiedyś na stronach o bezpieczeństwie internetowym? Tam jest opis mnóstwa bugów i dziur które są w naprawiane w nowych wersjach. Te dane czytają dziesiątki, jeśli nie setki tysięcy ludzi. I wtedy taki serwer, niezauktalizowany, jest bardzo narażony na ataki, o wiele bardziej niż zaktualizowany. I to jest dalece bardziej niebezpieczne niż to że np. nowy apache będzie zawierał błąd. Jeśli będzie zawierał, i zostanie on odkryty, to zostanie umieszczony na stronie i znowu zostanie wydana nowa wersja zawierająca poprawkę. A bez aktualizacji to widzisz jak wtedy serwert jest narażony.

Chodzi mi ze jesli dane oprogramownie nie ma błędów wpływających na bezpieczenstwo to po co instalować najnowsza wersje.

Jest teraz najnowsza wersja Apache 2.2 i powiedz mi ile serwerów ma zainstalowną tą wersją. Jest bardzo duże serwerów ( na których pracuje np Gentoo, Debian itp) na których jest nadal zainstalowny Apache 1.3 i wszystko jest oki. Jakoś nie instalują najnowszej wersji bo wiedzą że wersja którą mają zainstalowaną jest bezpieczna.

Chcą wyciągnąć pewne wnioski z dyskusj twierdzę że nie należy instalować najnowszych wersji jesli zaisntalowana wersja nie posiada błędów wpływających na bezpieczeństwo systemu. To jes pogoń za cyferkami w nazwie softu.

Po:

1. W ogromnej części nowa wersja zawiera nowe funkcje lub udoskonalenie starych, więc chyba warto je zainstalować.

2. Może i mają stare Apache ale liczba błędów w nich jest duża... tak samo duża jest też lista exploitów do tych wersji:]

Nie wierze, zeby serwer (nie domowy multimedialny kombajn z wodotryskami!) postawiony na Fedorze, poprawnie skonfigurowany i dzialajacy po updajcie z base/extras/updates-released mogl sie wykrzaczyc.

Pokutujace w narodzie przekonanie ze Debian to distro stabilne a np Fedora to distro rozwojowe i niestabilne jest w duzej mierze przejaskrawione - i stad wlasnie watpliwosci 'czy FC nadaje sie na serwer?', 'czy moze byc uzyta w srodowisku przemyslowym?'.

A wiecie dlaczego jest przejaskrawiona?

Odpowiedz jest banalnie prosta i oczywista:

[/b]bo 90% 'adminow' systemow opartych na FC to lameriada w odroznieniu od 90%Adminow systemow debianowych, ktorzy posiadaja niezbedna wiedze zeby administrowac systemem

Proste? Jesli nie potrafisz postawic serwera na Debianie czy Gentoo to stawiasz go na FC czy Mandrivie.

Jesli natomiast chodzi o 'pady' FC na desktopach to 'problemy' mozna podzielic na 2 kategorie: pierwsza to pady spowodowane przez domowych 'adminow' (patrz: uwaga dotyczaca serwerow na FC), a druga to 'experymenty' tych bardziej doswiadczonych... mysle ze te 2 kategorie odpowiadaja za 99% 'problemow, a pozostaly 1% pozostawilbym dla faktycznych bledow w systemie, i mysle ze wielkosc ta jest zblizona dla innych stabilnych dystrybucji.

Wiec nie dramatyzujmy, pakiety FC tez sa dosc gruntownie sprawdzane przed przniesieniem do 'stable'.

Czy ktos z Was moze 'z reka na sercu' powiedziec ze mu Fedora padla zupelnie bez jego winy, bez winy sprzetu, nie w wyniku zlej konfiguracji / zmian wprowadzonych do tejze, po prostu system sam w sobie zawiodl? ;-)

Ilu z Was uzywa tylko 3 podtawowych repo i nigdy niczego nie doinstalowalo z (_rpma_ → RPM-a) ORT? Nie wspominam juz nawet o wymuszaniu instalacji i pomijaniu zaleznosci...

Kolejnym kontr-argumentem moze byc ilosc serwerow/desktopow dzialajacych pod kontrola FC i Debiana i wplyw tychze ilosi na ilosc problemow w poszczegolnych distro, ale o tym nie chce mi sie juz pisac ;-)

Nie przesadzajcie - oczywiscie Fedorze daleko do stabilnosci Debiana, ale Debianowi daleko do elastycznosci Fedory i szybkosci z jaka jest rozwijana...

Wszystko jest kwestia odpowiedniego wyboru ;-)

Zgadzam się z Tobą i wcale nie chciałem tu tworzyć teorii że Fedora nie nadaje się na serwery. Chciałem pwoiedzieć że dużo błędów w kofiguracji wynika z instalacji najnowszego softu i wychodzą bęłdy typu

"Zainstalowałem najnowsze strowniki do karty graficznej i nie mam X-ów"

Odpowiedz jest prosta po co instalował najnowszą wersję jak na starych działały.

Takich przyładów można przytoczyć więcej np najnowsze KDE 3.5 też jest znim trochę problemów no z znikającym menu itp.