emdeka Napisano Grudzień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2005 Moj problem polega na tym,ze gdy instaluje serwer mySQLa z rpmu nie moge (_wogole_ → w ogóle) ORT sie z nim połączyć. Gdy wpisuje w terminalu # mysql otrzymuje komunikat: RROR 2002 (HY000): Can't connect to local MySQL server through socket '/var/lib/mysql/mysql.sock' (2) Czym moze być to spowodowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nilo Napisano Grudzień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2005 A odpaliles mysqld w ogóle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Grudzień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2005 a nie lepiej było z yum ?? Aby sprawdzić czy mysql jest uruchomione wpisz: service mysqld status Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trOcu Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 a nie lepiej było z yum ?? Aby sprawdzić czy mysql jest uruchomione wpisz: service mysqld status Pozwole sobie podlaczyc sie do tematu, bo mam niemal analogiczny problem. Wersja mojego jajka to: # uname -r 2.6.14-1.1656_FC4 MySQL instalowalem przez yuma, poleceniem: # yum install mysql* Aktulanie, po wydaniu wspomnianej przez Ciebie komendy, otrzymuje komunikat, ze usluga mysqld jest zatrzymana i tu rodzi sie moje pierwsze pytanie - jaka komenda uruchamia i zatrzymuje usluge z poziomu konsoli ? Kiedy juz uruchomie usluge z poziomu panelu, co jest dla mnie wyjsciem niedopuszczalnym, okazuje sie, ze po wpisaniu polecenia: # mysql Dostaje komunikat o takiej tresci: ERROR 1045 (28000): Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO) Nastepnie probuje: # mysql -u root -p Enter password: I w tym momencie wymiekam, bo przeciez nie ustawialem zadnych hasel i jestem w kropce. O co chodzi ? Jak moge ustalic haslo dla konta root ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 Po pierwsze primo: # service mysqld start uruchamia serwer mysql # service mysqld restart restartuje serwer mysql # service mysqld stop zatrzymuje serwer mysql # service mysqld status chyba jasne Po drugie primo: # mysqld -uroot passwort verysecretpasswort Tworzy hasło dla użytkownika root Pozdrawiam Radek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trOcu Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 # mysqld -uroot passwort verysecretpasswort Tworzy hasło dla użytkownika root [root@localhost ~]# service mysqld status mysqld (pid 5314) jest uruchomiony... [root@localhost ~]# mysqld -u root passwort verysecretpasswort -bash: mysqld: command not found To Ci dopiero zagadka ... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 Nie mysqld, tylko mysqladmin. whereis mysql // whereis mysqladmin itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 Nie mysqld, tylko mysqladmin. whereis mysql // whereis mysqladmin itp. uuups. Wielkie sorry # mysqladmin -uroot passwort verysecretpasswort Ale plama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trOcu Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 Dziekuje za wszystkie odpowiedzi, niestety problem nie zostal rozwiazany: [root@localhost bin]# service mysqld status mysqld (pid 5314) jest uruchomiony... [root@localhost bin]# mysqladmin -uroot passwort verysecretpasswort mysqladmin: connect to server at 'localhost' failed error: 'Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)' Chyba sprobuje wszystko wywalic i wrzucic jeszcze raz, moze po prostu juz za bardzo tam namieszalem ... eh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 -uroot Ma być -u root passwort Ma być password passwort verysecretpasswort Nie pamiętam teraz, czy hasło nie musi być w cudzysłowach. Do tego, poprawne ustawienie hasła tym sposobem ustawi je na verysecretpasswort, więc wstaw tam sobie 'swoje'. PS. Przed nadaniem hasła, wykonaj jeszcze polecenie mysql_install_db Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 -uroot Ma być -u root passwort Ma być password passwort verysecretpasswort Nie pamiętam teraz, czy hasło nie musi być w cudzysłowach. Do tego, poprawne ustawienie hasła tym sposobem ustawi je na verysecretpasswort, więc wstaw tam sobie 'swoje'. PS. Przed nadaniem hasła, wykonaj jeszcze polecenie mysql_install_db Ech i znowu dałem plame. Za dużo niemieckiego password = kennwort / word = wort Jednak co do -uroot chyba jednak ja mam rację. A hasło nie musi być w cudzysłowach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 Jednak co do -uroot chyba jednak ja mam rację. Hmm sprawdziłem i akceptuje oba ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 Jednak co do -uroot chyba jednak ja mam rację. Hmm sprawdziłem i akceptuje oba ... Czyli oboje mamy rację Fajnie. Ja zawsze wpisuje tak jak napisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trOcu Napisano Luty 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2006 To moze zaczne od poczatku, bo inaczej nie znajdziemy rozwiazania: # yum install mysql* Setting up Install Process Setting up repositories Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments Resolving Dependencies --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Package mysql-devel.i386 0:4.1.16-1.FC4.1 set to be updated ---> Package mysql-gui-common.i386 0:1.1.6-1.fc4 set to be updated ---> Package mysql-debuginfo.i386 0:4.1.16-1.FC4.1 set to be updated ---> Package mysqlclient10-devel.i386 0:3.23.58-6 set to be updated ---> Package mysql-bench.i386 0:4.1.16-1.FC4.1 set to be updated ---> Package mysql-server.i386 0:4.1.16-1.FC4.1 set to be updated ---> Package mysqlclient10.i386 0:3.23.58-6 set to be updated ---> Package mysql-administrator.i386 0:1.1.6-1.fc4 set to be updated ---> Package mysql.i386 0:4.1.16-1.FC4.1 set to be updated --> Running transaction check --> Processing Dependency: perl-DBD-MySQL for package: mysql-server --> Restarting Dependency Resolution with new changes. --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Package perl-DBD-MySQL.i386 0:2.9007-1 set to be updated --> Running transaction check Dependencies Resolved ============================================================================= Package Arch Version Repository Size ============================================================================= Installing: mysql i386 4.1.16-1.FC4.1 updates-released 2.8 M mysql-administrator i386 1.1.6-1.fc4 extras 1.5 M mysql-bench i386 4.1.16-1.FC4.1 updates-released 500 k mysql-debuginfo i386 4.1.16-1.FC4.1 updates-released 14 M mysql-devel i386 4.1.16-1.FC4.1 updates-released 2.1 M mysql-gui-common i386 1.1.6-1.fc4 extras 210 k mysql-server i386 4.1.16-1.FC4.1 updates-released 6.8 M mysqlclient10 i386 3.23.58-6 base 231 k mysqlclient10-devel i386 3.23.58-6 base 48 k Installing for dependencies: perl-DBD-MySQL i386 2.9007-1 base 140 k Transaction Summary ============================================================================= Install 10 Package(s) Update 0 Package(s) Remove 0 Package(s) Total download size: 28 M Is this ok [y/N]: y Downloading Packages: Running Transaction Test Finished Transaction Test Transaction Test Succeeded Running Transaction Installing: mysql ####################### [ 1/10] Installing: perl-DBD-MySQL ####################### [ 2/10] Installing: mysqlclient10 ####################### [ 3/10] Installing: mysql-gui-common ####################### [ 4/10] Installing: mysql-devel ####################### [ 5/10] Installing: mysql-debuginfo ####################### [ 6/10] Installing: mysqlclient10-devel ####################### [ 7/10] Installing: mysql-bench ####################### [ 8/10] Installing: mysql-server ####################### [ 9/10] Installing: mysql-administrator ####################### [10/10] Installed: mysql.i386 0:4.1.16-1.FC4.1 mysql-administrator.i386 0:1.1.6-1.fc4 mysql-bench.i386 0:4.1.16-1.FC4.1 mysql-debuginfo.i386 0:4.1.16-1.FC4.1 mysql-devel.i386 0:4.1.16-1.FC4.1 mysql-gui-common.i386 0:1.1.6-1.fc4 mysql-server.i386 0:4.1.16-1.FC4.1 mysqlclient10.i386 0:3.23.58-6 mysqlclient10-devel.i386 0:3.23.58-6 Dependency Installed: perl-DBD-MySQL.i386 0:2.9007-1 Complete! Taraz restartuje kompa # service mysqld start Uruchamianie MySQL: [ OK ] # service mysqld status mysqld (pid 5366) jest uruchomiony... # mysql_install_db Installing all prepared tables Fill help tables ERROR: 1064 You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 1 060203 21:54:34 [ERROR] Aborting 060203 21:54:34 [Note] /usr/libexec/mysqld: Shutdown complete I jeszcze na wszelki wypadek # mysqladmin -u root password 'abc' mysqladmin: connect to server at 'localhost' failed Dziekuje wszystkim za dotychczasowa pomoc oraz cierpliwosc. Czy macie jeszcze jakis pomysl? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Luty 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2006 hmm dziwne. Właśnie sprawdziłem u mnie na lapku i zadziało bezproblemowo. Fakt że mam mysql instalowany jeszcze z DVD ale nie sądze żeby to był problem. Zobacz może w logach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi