happy-angel Napisano Grudzień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2005 Witam Mam FC3 z ostanim updatem. Interesuje mnie jak moge kompilowac programy wykorzystujace biblioteki Qt? $ rpm -qa | grep qt qt-3.3.4-0.fc3.0 qt-devel-3.3.4-0.fc3.0 qt-designer-3.3.4-0.fc3.0 Z gory dzieki, czekam na posty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2005 Chcesz kompilować programy w qt4, mając jedynie 3.3 Fajna stronka o qt wersja 4 wersja 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Grudzień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2005 (edytowane) Fajna stronka o qt wersja 4 wersja 3 [OT] Zajefajne, dzieki... niby jakies tutoriale wynalazlem wczesniej w necie, ale im wiecej tym lepiej [/OT] Edit: to na dole, dzieki Lszk Edytowane Grudzień 28, 2005 przez patpi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2005 patpi, jak Cię to interesuje, to masz jeszcze http://phptr.com/content/images/0131240722...chette_book.pdf http://www.haxite.org/index.php3?site=arty...kul_view&id=444 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Grudzień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2005 A ja dorzuce jeszcze TO, Jest tylko jeden maly problem w tej chwili z rejestracja. Nie dochodzi aktywacja na maila... i nie bardzo da sie wysylac posty(jest z tym duzy problem)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano Styczeń 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2006 Te poradniki mi nie pomogly probowalem zrobic to na rozne sposoby ale efekt jest taki sam slyszalem ze podobno mozna miec dwie wersje jednoczesnie ale mi pokazuje ze posiadam tylka ta stra. Opcje przy configure nic nie daly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Styczeń 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2006 No dobra ale w koncu chcesz pisac w nowym qt(4.x) czy w starszym ktory masz zainstalowane z rpm(3.3)??? Jesli z wykorzystaniem najnowszej biblioteki wtedy aby moc poprawnie kompilowac programy nalezy zmienic nieco zmienna PATH. Nalezy dodac sciezke do qmake najnowszego qt. W ogole zeby moc skompilowac program napisany w qt bedziesz potrzebowal pliku pro. Napisz o jakiej wersji biblioteki caly czas myslisz.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano Styczeń 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2006 4.0 lub 4.1 gdybym potrzebowal starsza nie byloby problemu Z gory dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Styczeń 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2006 Ok wiec juz Ci pisze co musisz zrobic.... W celu kompilacji programu z wykorzystaniem qt potrzebujesz pliku pro (mam nadzieje ze wiesz o co chodzi i wiesz jak taki plik utworzyc). Do kompilacji potrzebny bedzie plik makefile. Utworzysz go za pomoca polecenia qmake. Tylko teraz tak wykorzystaj ten z najnowszej wersji biblioteki, tzn. wpisz np. /usr/local/Trolltech/Qt-4.0.0/bin/qmake Oczywiscie jesli tam masz zainstalowanego qt. Po wykonaniu polecenia utworzy Ci sie plik makefile a dalej to juz oczywiscie tylko make Ma dzialac... Jesli nie to pisz co jest dalej nie tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano Styczeń 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2006 Czy mobys dokladnie opisac o chodzi z tym plikiem pro bo ja nie jestem jeszcze pro wiec nie wiem PS: Czuje ze znalazlem specjaliste co mi pomoze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Styczeń 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2006 Plik .pro to jakby ustawienia z jakich ma skorzystac qmake do stworzenia makefile'a... tak dosyc ogolnikowo mowiac... Podam przyklad takiego pliku i Ci go omowie: TEMPLATE = app TARGET = nazwa_programu CONFIG += debug HEADERS += klasa.h SOURCES += klasa.cpp main.cpp TEMPLATE - czym ma byc wynik kompilacji(mozliwosci app, lib, ...) TARGET - nazwa pliku wynikowego CONFIG - rodzaj kompilacji (mozliwosci release, debug) HEADERS i SOURCES - lista plikow zrodlowych (zawauwaz ze mozna je dodawac do listy za pomoca += , oddzielasz je sobie spacjami) To jest oczywiscie bardzo pobierzne... Plik pro moze zawierac znacznie wiecej opcji jednak do prostego programu zdecydowanie wystarcza tylko te... PS: Czuje ze znalazlem specjaliste co mi pomoze tongue.gif Specjaliste moze nie ale zaczalem sie bawic ta biblioteka.. Sam sie dopiero ucze jej klas bazowych... Jesli ktos wiecej bedzie zainteresowany to mozna pomyslec o jakiejs wspolpracy, wymianie doswiadczen, itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano Styczeń 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2006 Nadal nie wiem gdzie mam utworzyc ten plik i jak z niego korzystac. Co do Qt do dobiero rozpoczynam nauke z C++ a wiec Qt bedzie dla mnie deser na dokladke wiec wymianie wiedzy jeszcze mowic jest zawczesnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Styczeń 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2006 Tworzysz go w miejscu gdzie sa pliki zrodlowe Twojego programu... i z konsoli bedac w tym katalogu ze zrodlami wydajesz polecenie qmake (oczywiscie to z wersji 4.x, znajdujace sie pewnie w /usr/local/.....) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano Styczeń 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2006 [root@]# whereis qmake qmake: /usr/bin/qmake ?? [root@v /]# /usr/local/Trolltech/Qt-4.1.0/bin/qmake Usage: /usr/local/Trolltech/Qt-4.1.0/bin/qmake [mode] [options] [files] QMake has two modes, one mode for generating project files based on some heuristics, and the other for generating makefiles. Normally you shouldn't need to specify a mode, as makefile generation is the default mode for qmake, but you may use this to test qmake on an existing project Mode: -project Put qmake into project file generation mode In this mode qmake interprets files as files to be built, defaults to *.c; *.ui; *.y; *.l; *.ts; *.qrc; *.h; *.hpp; *.hh; *.hxx; *.H; *.cpp; *.cc; *.cxx; *.C -makefile Put qmake into makefile generation mode (default) In this mode qmake interprets files as project files to be processed, if skipped qmake will try to find a project file in your current working directory Warnings Options: -Wnone Turn off all warnings -Wall Turn on all warnings -Wparser Turn on parser warnings -Wlogic Turn on logic warnings Options: * You can place any variable assignment in options and it will be * * processed as if it was in [files]. These assignments will be parsed * * before [files]. * -o file Write output to file -unix Run in unix mode -win32 Run in win32 mode -macx Run in Mac OS X mode -d Increase debug level -t templ Overrides TEMPLATE as templ -tp prefix Overrides TEMPLATE so that prefix is prefixed into the va lue -help This help -v Version information -after All variable assignments after this will be parsed after [files] -norecursive Don't do a recursive search -recursive Do a recursive search -cache file Use file as cache [makefile mode only] -spec spec Use spec as QMAKESPEC [makefile mode only] -nocache Don't use a cache file [makefile mode only] -nodepend Don't generate dependencies [makefile mode only] -nomoc Don't generate moc targets [makefile mode only] -nopwd Don't look for files in pwd [project mode only] Co mam do tego dodac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Styczeń 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2006 Nic nie musisz dodawac. Wykonaj to polecenie o ktorym pisales /usr/local/Trolltech/Qt-4.1.0/bin/qmake ALE w katalogu w ktorym sie znajduje sie plik z rozszezeniem pro ktory MUSI BYC. I mozesz kompilowac wszystko z poziomu uzytkownika nie musisz zmieniac na konto roota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi