MitS Napisano Grudzień 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2005 Witam! Uczę się rozwiązywać problemy algorytmiczne i już spotkałem pierwszy problem, który pojawia sie w większości zadań algorytmicznych i którego nie umiem rozwiązać... Chodzi o to, iż jest sformułowanie np takie: Pierwsza linia zawiera dokładnie jedną liczbę k, 1 ≤ k ≤ 500, będącą liczbą zestawów danych no i właśnie o to chodzi jak zrobić funkcję, która poprosi o wprowadzenie liczby, która będzie ilością zestawów danych ?? Np. 1) Wprowadź liczbę, która będzie ilością zestawów danych: 3 Wprowadź liczbę dla pierwszego zestawu: 3 Wprowadź liczbę dla pierwszego zestawu: 4 Wprowadź liczbę dla pierwszego zestawu: 6 2) Wprowadź liczbę, która będzie ilością zestawów danych: 6 Wprowadź liczbę dla pierwszego zestawu: 0 Wprowadź liczbę dla pierwszego zestawu: 22 Wprowadź liczbę dla pierwszego zestawu: 32 Wprowadź liczbę dla pierwszego zestawu: 3 Wprowadź liczbę dla pierwszego zestawu: 44 Wprowadź liczbę dla pierwszego zestawu: 8 itd. Będe wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cosmo Napisano Grudzień 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2005 1. w jakim języku 2. tam jest napisane że pierwsza linia czyli wychodzi na to że program (funkcja) będzie pobierał jakoś z pliku nie. więc nie ma być tam nic o "wprowadź." PSEUDOKOD: function PobierzLiczbę (var liczba:Word); beign obsługa otwarcia pliku wczytanie pierwszej linni liczba:= to co wczytałeś z 1-szej linii obsługa zamknięcia pliku // jeśli konieczna zależnie od języka end; nie wiem czy Ci pomogłem bo niebardzow rozumiem Twój problem ale zrobiłem to co mogłem Hawk ...ale mi się napisało lol P.S. Napis czy o to Ci chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Grudzień 31, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2005 AAA własnie jeżyk ... Chodzi o C++ I wracając do problemu to bankowo nie trzeba wczytywać z pliku. Trzeba by osoba wprowadzała w konosli dane, a nie do pliku i program czyta z pliku. Chcem by w pierwszej linii konsoli użytkownik wprowadzał ilość dalszych zestawów do wprowadzenia. Czyli jeżeli niedynamicznie wprowadzenie danych jednego zestawu jest tak: ... int x; cin >> x ... to jak stworzyć by tych cin >> x było tyle ile użytkownik wpisze w pierwszej linii wejścia ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Grudzień 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2005 to jak stworzyć by tych cin >> x było tyle ile użytkownik wpisze w pierwszej linii wejścia ??? Pętle z licznikiem (warunek stopu: licznik=x (wprowadzonej wartości) i później wypisywać wartości od końca (licznik, licznik-1). Najlepiej zapisywać wartości do tabeli, a jej wielkość określasz w liczniku (tab, i=licznik). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Grudzień 31, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2005 Czy coś takiego : /* Zadanie Twoim zadaniem jest wyznaczyć liczbę M = 11^n. Wejście Pierwsza linijka wejścia określa liczbę zestawów danych (0 < i ≤ 500). Każdy zestaw danych składa się z jednej linijki, w której pojawia się liczba n (0 ≤ n ≤ 200). Wyjście Dla każdego zestawu danych odpowiedz powinna składać się z jednej liczby M (M = 11^n). Uwaga. Liczba cyfr liczby M nie przekroczy 256. Przykład Dla następującego wejścia: 2 3 10 poprawnym wyjściem jest: 1331 25937424601 */ #include <iostream> #include <cstdlib> #include <math.h> using namespace std; int main() { // i - ilość zestawów // n - liczba potęgowa w jednym zestawie // M - wynik 11^n int i, n, tab[500]; double M; cin >> i; while(tab[i] =n) { n=i-1; cin >> n; } return 0; } coś naknociłem prawda ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi