tomek_fedora Napisano Lipiec 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2004 sie ma All ;-) czytalem uz na forum i inne żeczy i fakt ze fc instaluje sie z polskimi zankami ale konsola uzywa UTF-8 i ja nie mam np nie mam polskich zanków stad pytanko z tego co wiem czcionka powinna byc iso-8859-2 i latin2-sun16 (slack cos takiego na ) natomiast tego w fc nie moge znaleść w etc/susconfig/i18n tez jest wpisa ze uzywa UTF-8 l, locale tez pokazuje pl_PL UTF-8 tylko jak zalaodować iso 8859-2 sjkad sciagnac czcionke rozumien ze ktos to ma zrobione bedde wdzięczny na info tomek ;-) :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Lipiec 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2004 Można to zrobić tak: http://www.google.pl/groups?ie=UTF-8&as_um...ta.pl&lr=&hl=pl *, tyle, że to jest obejście problemu, a nie jego rozwiązanie, bo: http://www.redhat.com/archives/fedora-list...e/msg07771.html http://www.redhat.com/archives/fedora-list...e/msg07852.html /update/ * żeby tylko mi nikt tak nie robił. Poprawne rozwiązanie jest na końcu strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek_fedora Napisano Lipiec 1, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2004 dzieki a moze sz jeszcze cyknąc gdzei sa font w FC2 zeby nie przestwail na iso a tu fontów brak hyba ze moje myslenie jest błedne ale w slacu 8 trza było doinstalowac a tu ?? tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Lipiec 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2004 Jak to testowałem, to nie musiałem nic doinstalowywać. Wszystko jest w paczce kbd - raczej standardowe wyposażenie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek_fedora Napisano Lipiec 1, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2004 dzięki za wskazówki odpliło z tym ze sadziłem ze iso8859-2 jest odpowiedzilne za polskie znaki a ty latin2a jednak no ale spok konsolka juz ma polskie znaczki ;-) ale teraz zastanawia mnie akt dlaczego UTF nie jest przystosowany do polskich zanków pozdrówko Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Lipiec 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2004 teraz zastanawia mnie akt dlaczego UTF nie jest przystosowany do polskich zanków Jest przygotowany Otwórz np. w Vimie jakiś plik z pliterkami lub wylistuj katalog - wszystko ładnie pokazuje :-) Jedynie klawiatura jest źle ustawiona i dlatego nie da się wprowadzać polskich znaków. Nie miał kto tego wcześniej przetestować... Będę musiał nad tym chyba posiedzieć :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek_fedora Napisano Lipiec 2, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2004 chetnie pomoge w wolnej chwili jak poznam Vim-a tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2004 (edytowane) Troche nad tym posiedziałem i znalazłem :-) Należy wyedytować plik /etc/rc.d/rc.sysinit i zamienić linijkę loadkeys $KEYMAP < /dev/tty0 > /dev/tty0 2>/dev/null && \ na loadkeys -u $KEYMAP < /dev/tty0 > /dev/tty0 2>/dev/null && \ Można jeszcze w /etc/sysconfig/keyboard zamienić KEYTABLE na "pl2" - ponoć jest to właściwsza mapa klawiatury. Jest jeszcze jedne mały problem z CapsLockiem i polskimi literkami (trzeba wcisnąć Shift), ale też to prędzej czy później też rozwiążę. Tak więc zmienianie locale w /etc/sysconfig/i18n na ISO-8859-2 można sobie teraz darować Aha, jakby ktos chciał sprawdzić bez restartu machiny, to niech wklepie w konsoli loadkeys -u pl2 https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_b...g.cgi?id=125130 /update/ Problem został rozwiązany w FC4 :] Edytowane Czerwiec 15, 2005 przez gajownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi