Skocz do zawartości

Obciarzalnosc Sieci

demoh

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do gniazdka podlaczone tak:

Monitor LCD

Kompa z 420W zasilaczem

Wierze ktora tez troche wcina pradu

i do deko bym chcial podlaczyc jeszcze jednego kompa ale samo serce podobne do wczesniejszego i nie wiem czy sie nie rozkraczy siec. Mam jeszcze jedno gniazdko ale bym musial miec 5 metrowy przedluzacz a i tak te gniazdko jest pod tym samym korkiem.

Moze ktos sie zna?

Spokojnie powinno pójść (ale to zależy jaki korek - są słabsze i mocniejsze). U mnie wywaliło jak chodził komp, 2 wieże (jedna mini), telewizor (a może dwa), magnetowidy 2 (jeszcze coś takiego istnieje tongue.gif), kuchenka mikrofalowa, zmywarka do naczyń :] , kuchenka (tak zwykła ale na prąd) i jakieś tam mniejsze pierdoły.

Akurat taki monitorek LCD nie bierze aż tyle prądu.

Jak by się instalacja przepaliła to bym się bał czy cały dom się nie rozleci. wink.gif

zobacz jakie masz bezpieczniki

w przypadku 10A (amper) mozesz podlaczyc na jedno gniazdko urzedzenia o łacznej mocy 2200 Wat, w przypadku 16A ok 3300 Wat, instalacja sie nie przejmuj powinna wytrzymać, a jeśli masz inne bezpieczniki np.15A, 20A, to zawsze mozesz sobie obliczyc:

wielkosc bezpiecznika (16A) razy napiecie (230Volt) daje Ci moc którą możesz obciazyc dany bezpiecznik

zwroc jeszcze uwage ile masz gniazdek na tym bezpieczniku (wtedy wszystko trzeba zsumowac)

pozdro:

wookash