Wuji Napisano Styczeń 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2006 Podczas odpalania aplikacji wywala mi: error while loading shared libraries: /usr/local/games/sof/libSDL-1.1.so.0: cannot restore segment prot after reloc: Permission denied No i problem polega na tym iż ja mam biblioteki SDL w wersji 1.2.8-3.2. Czy mogę je zamienić (odinstalować) na wersję 1.1? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Styczeń 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2006 problem polega nie na bibliotekach tylko na tym ze SELINUX blokuje ci mozliwosc z kozystania z niej proponuje wylaczyc SELINUX /etc/security/selinux/src/policy <<<chyba gdzies tam to jest z SELINUX=enforcing na SELINUX=disabled mozesz jeszcze wczesniej wydac komende setenforce 0 ktora wylaczy sealinux ale tylko do nastepnego restartu - ale pozwoli ci to sprawdzic czy program ci sie odpali - jezeli odpali to wtedy tak jak wczesniej napisalem wylaczasz na stale sealinux Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Styczeń 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2006 Manna z nieba: [00:39:42] <gajownik> możesz napisać, ze porada DEMON-a jest zla? [00:39:56] <gajownik> wyłaczenie SELinux jest bez sensu [00:40:01] <_pat> hehe, ale unikasz tego forum [00:40:04] <gajownik> zaraz dam linka z rozwiązaniem [00:40:07] <gajownik> no tak wyszło [00:40:28] <_pat> OK, to zapodaj rozwiązanie, a ja wkleję tę rozmowę [00:40:31] <gajownik> http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=7572 [00:41:12] <gajownik> a libsdl nowszego nie moze odinstalowac bo ma inne SONAME i nie ma kompatybilności ABI i chyba API [00:41:22] <gajownik> zresztą to stare może być dziurawe [00:41:24] <gajownik>;] [00:41:46] <_pat> to już wszystko? [00:41:50] <gajownik> mhm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Styczeń 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2006 wylaczenie selinux pewnie by pomoglo moze to metoda troszke surowa ale niecierpie selinux - no ale widze ze jest bardziej precyzyjne rozwiazanie tego problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wuji Napisano Styczeń 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2006 Wielkie dzięki panowie. Jestescie WIELCY. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Styczeń 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2006 niecierpie selinux Zwiększone bezpieczeństwo zawsze pociąga za sobą pewne niedogodności. Niektórzy nie lubią pracować na koncie zwykłego użytkownika i cały czas siedzą na roocie -- jak to się kończy to wszyscy dobrze wiemy ;] SELinux wcale nie jest taki zły. Wystarczy poznać troszeczkę jak działa i potem leci z górki. Zwykle większośc problemów rozwiązuje nadanie poprawnego kontekstu plików ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi