elfik Napisano Styczeń 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2006 Witam dreczy mnie takie jedno male pytanie, a mianowicie mam duzo pakietow ktore chcialabym zainstalowac ale yum nie chce ze mna wspolpracowac przez groupinstall; natomiast instalowanie kazdego pakietu osobno i za kazdym razem podawanie jego nazwy uwazam za strate czasu. Fc mam niedlugo (wczesniej byl suse ) i wlasnie z susa pamietam to cudowne urzadzenie do (de)instalacji pakietow jakim byl yast. Czy w fedorze mam mozliwosc zainstalowania pakietow na zasadzie otwieram katalog klikam na niego a on mi sie instaluje, badz moze jakas mala komende z consoli ktora instalnie mi wszystko za jednym zamachem? jak na razie ja vs. yum 0:1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Styczeń 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2006 Mozesz przeciez wpisywac pakiety razem, np. yum install kadu gajim kde Zainstalują się wszystkie po kolei, chyba, że będą jakies bledy a np ze nie znajdzie pakietu na serwerze. Wtedy kolejne pakiety juz nie bedą się pobierac. Program zakonczy prace. Ale jest na to jeszcze wiele sposobów. Wykorzystaj do tego basha. Wpisz w konsoli yum install jakisprogram || yum install jakisprogram || itd... W ten sposób jak jedno polecenie wykona sie blednie uruchomi się następny program i tak po kolei. Ale piwerwsza metoda jest lepsza. A jesli chcesz zainstalowac wszystko naraz bez sciagania z internetu, to przeciez masz rpm. Slyszalasz o takim wynalazku?? Bardzo popularne rpm -ivh *.rpm W ten sposób zainstalujesz wszystkie pakiety w danym folderze. To idiotyczne. Kazdy uzytkownik powinien znac sie troche na konsoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elfik Napisano Styczeń 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2006 ha! dzieki. co do pakietow to ich nie lubie i kompilowalam sobie ze zrodel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Styczeń 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2006 Poczytaj sobie manuala o rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Styczeń 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2006 yum nie chce ze mna wspolpracowac przez groupinstall Jakie wydawałes polecenie? co do pakietow to ich nie lubie i kompilowalam sobie ze zrodel. To je polub. http://groups.google.com/group/pl.comp.os....70756a4c7c32c15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi