irkowy Napisano Styczeń 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2006 Witam, mam takie pytanie - jak wyświetlić rozmiary katalogów jest taki program du w systemie tylko chyba nie mogę zrozumieć jak działa bo po wpisaniu tego polecenie (np mam 5 katalogów) to leci mi po wszystkich podkatalogach i jak jest ich tam 500 to nic nie widać, a jak zrobić aby wyświetliło mi rozmiary tylko tych 5 - chodzi mi o coś takiego jak jest w mc Polecenie -> Wyświetl rozmiary katalogów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soruk Napisano Styczeń 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2006 Wpisz tak du -sh katalog Opcje: "h" dla human readable = wyswietla rozmiary w najwiekszej mozliwej jednostce (jezeli katalog ma kilka megabajtow to wyswietli w megabajtach a nie w bajtach czy kliobajtach) "s" dla summary = po obliczeniu przestrzeni zajmowanej przez katalog, to tylkowyswietli ta informacje na ekranie Tak na przyszlosc trzeba uzywac "man" ie: man du Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi