gajownik Napisano Styczeń 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2006 Odpala configure i make. Gra. Nie gra. Instalacja przez `make install' jest podstawowym błędem początkujących użytkowników. Tak skompilowane programy są zwykle wolniejsze (mało kto pamieta o ustawieniu flag CFLAGS, CXXFLAGS oraz LDFLAGS), mniej bezpieczne (mało kto pamięta o dodaniu do do podanych wczesniej zmiennych opcji “-Wp,-D_FORTIFY_SOURCE=2” czy “-fexceptions -fstack-protector --param=ssp-buffer-size=4” czy skompilowaniu demonów jakie PIE), śmiecą w systemie i mogą coś nadpisać. Poprawnym rozwiązaniem jest tylko zrobienie pakietu (nawet w Gentoo -- dystrybucji, gdzie wszystko kompiluje się ze źródeł, wszystko jest pakietowane). Przerobienie pliku spec to zmodyfikowanie tylko dwóch linijek (zwiększenie wartości “Version” oraz poprawienie “Source0”), więc zrobienie paczki to żaden problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Styczeń 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2006 Co niby śmiecą w systemie zrodla *tar ?? Przeciez mozna podac parametr --prefix=/sciezka/gdzie/ma/sie/zainstalowac/program. A dodatkowo przy instalacji można wywołać polecenie make install-strip. Wtedy chyba nie bedą instalować się manuale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Styczeń 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2006 Mam: wxGTK-gl-2.6.2-0.2.2.fc4 wxGTK-2.6.2-0.2.2.fc4 wxGTK-devel-2.6.2-0.2.2.fc4 aMule.spec Summary: aMule - another eMule p2p client Name: aMule Version: 2.1.0 Release: 0 License: GPL Group: Applications/Internet Packager: The aMule Team (http://forum.amule.org/) Vendor: The aMule Project URL: http://www.amule.org/ Source: %{name}-%{version}.tar.bz2 BuildRoot: %{_tmppath}/%{name}-%{version}-%{release}-root-%(%{__id_u} -n) %description aMule is a peer to peer file sharing client, based on the well known eMule. Starting with 2.0.0 aMule works on Linux, Mac, *BSD and Windows, which makes it the first multi-platform edonkey network client. %prep %setup -q %build %configure \ --enable-optimize \ --disable-debug \ --enable-cas \ --enable-wxcas \ --enable-amulecmd \ --enable-webserver \ --enable-ccache \ --disable-rpath %{__make} %{?_smp_mflags} %install [ ! "$RPM_BUILD_ROOT" = "/" ] && %{__rm} -rf "$RPM_BUILD_ROOT" %makeinstall %find_lang amule %clean [ ! "$RPM_BUILD_ROOT" = "/" ] && %{__rm} -rf "$RPM_BUILD_ROOT" %files -f amule.lang %defattr(-,root,root,-) %{_bindir}/amule %{_bindir}/ed2k %{_bindir}/amulecmd %{_bindir}/cas %{_bindir}/wxcas %{_bindir}/amuleweb %{_libdir}/xchat/plugins/xas.pl %{_datadir}/applications/* %{_datadir}/pixmaps/* %{_mandir}/man1/* %{_mandir}/*/man1/* %docdir %{_datadir}/doc/%{name}-%{version} %{_datadir}/doc/%{name}-%{version} %{_datadir}/cas %{_datadir}/amule %changelog * Fri May 13 2005 Marcelo Jimenez <[email protected]> - New spec for aMule-2.0.0 compliant with Fedora Core specifications. * Mon Apr 19 2005 Marcelo Jimenez <[email protected]> - Removed curl dependency, aMule now uses wxHTTP. * Mon Mar 26 2005 Marcelo Jimenez <[email protected]> - Added a distro test, so we know the distro. - Tests for UTF-8 enabled LANG to use UTF-8 systray. * Mon Mar 21 2005 Marcelo Jimenez <[email protected]> - Removed krb5-libs require and krb5-devel buildprereq. curl-lib and curl-devel is enough. * Tue Mar 08 2005 Marcelo Jimenez <[email protected]> - Made it work with cvs snapshots at their very same day. * Wed Jun 16 2004 Ariano Bertacca <[email protected]> - added tool package. * Sat May 22 2004 Ariano Bertacca <[email protected]> - added webserver package. * Sun Mar 28 2004 Ariano Bertacca <[email protected]> - added libcryptopp to dependencies/BuildPreReq - getting wx-config and wxbase-config from installed rpm to avoid problems with people using wxGTK-2.5. Idea taken from aMule-2.0.0rc1.spec done by deltaHF <[email protected]> and pure_ascii <[email protected]> * Tue Feb 10 2004 Ariano Bertacca <[email protected]> - modified the BuildPreReq to satisfy amulecmd build requirements. * Sat Jan 23 2004 Ariano Bertacca <[email protected]> - initial amule.spec release i dodanie tej opcji --disable-rpath nie pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Styczeń 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2006 a uzyjcie tago http://forum.amule.org/thread.php?goto=las...0deb2647b1b4ae3 i sobie sciagnijcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Styczeń 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2006 a uzyjcie tago http://forum.amule.org/thread.php?goto=las...0deb2647b1b4ae3 i sobie sciagnijcie? Fajnie ale ja mam platformę 64bit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Styczeń 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2006 Rece opadają. Zrób tak jak mówiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Styczeń 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2006 Rece opadają. Zrób tak jak mówiłem. Syfu w kompie nie będę robił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Styczeń 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2006 Ta...wątpie. Skoro jesteś taki mądry to powiedz gdzie, w którym dokładnie miejscu robi się syf ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Styczeń 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2006 Nie jestem taki dobry że by się spierać ale poczytaj sobie to. http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=6728&hl= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Styczeń 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2006 Co niby śmiecą w systemie zrodla *tar ?? Tak. Już nieraz widziałem skopane Makefile, które próbowały mieszać w systemie i olewały dla niektórych plików `--prefix=' (np. w hplip tak kiedyś było). Coś takiego od razu widać, gdy się robi paczki na koncie zwykłego użytkownika. Jeszcze inne nadpisywały pliki z innych pakietów (mesa i któraś paczka proto* z X.org X11R7) lub nie usuwały wszystkiego przez `make uninstall' (gajim). Trzeba pamiętać, że te skrypty to wytwór zrobiony przez człowieka i zawsze może znaleźć się jakiś błąd. A dodatkowo przy instalacji można wywołać polecenie make install-strip. Wtedy chyba nie bedą instalować się manuale. To akurat stripuje binarki (man strip). Jesli się robi paczki rpm, to jest to wykonywane automatycznie. Mam: wxGTK-gl-2.6.2-0.2.2.fc4 wxGTK-2.6.2-0.2.2.fc4 wxGTK-devel-2.6.2-0.2.2.fc4 Skąd je masz? Na pewno nie z Extras. aMule.spec Ja korzystałem z tego z livna.org (trzeba zmodyfikować tylko wersję). W sumie nie wiem dlaczego u Ciebie nie działą. Sprawdzałem z wxGTK z extras-development i wszystko grało. %configure --enable-optimize --disable-debug --enable-cas --enable-wxcas --enable-amulecmd --enable-webserver --enable-ccache --disable-rpath %{__make} %{?_smp_mflags} W tym z livna są takie opcję: %configure --disable-dependency-tracking --disable-rpath --disable-debug --enable-wxcas --enable-cas --enable-alc --enable-alcc --enable-amule-daemon --enable-amulecmd --enable-amulecmdgui --enable-webserver --enable-webservergui --enable-utf8-systray dodanie tej opcji --disable-rpath nie pomaga. Nie chce mi się teraz ponownie rekompilować paczki z tym specem aMule, bo na moim złomie trwa to długo, więc w ostateczności wyłacz sprawdzanie rpath w ~/.rpmmacros -- z linijki: %__arch_install_post /usr/lib/rpm/check-rpaths /usr/lib/rpm/check-buildroot wywal /usr/lib/rpm/check-rpaths. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Styczeń 8, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2006 Na samym początku używałem .spec z aMule.tar.bz2 ściągnąłem z livna.org .spec i zmieniłem wersje i był dalej ten sam błąd. CYTAT (mysio @ 7.01.2006 - 17:42) Mam: wxGTK-gl-2.6.2-0.2.2.fc4 wxGTK-2.6.2-0.2.2.fc4 wxGTK-devel-2.6.2-0.2.2.fc4 Skąd je masz? Na pewno nie z Extras. z http://rpm.pbone.net Nie chce mi się teraz ponownie rekompilować paczki z tym specem aMule, bo na moim złomie trwa to długo, więc w ostateczności wyłacz sprawdzanie rpath w ~/.rpmmacros -- z linijki: KOD %__arch_install_post /usr/lib/rpm/check-rpaths /usr/lib/rpm/check-buildroot wywal /usr/lib/rpm/check-rpaths. I pomogło dzięki zrobiłem już te paczki pięknie śmiga. Jeszcze raz dzięki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi