koral_wz Napisano Styczeń 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2006 sprawa wygląda tak przy próbie kompilacji m playera wywala sie [root@localhost MPlayer-1.0pre7try2]# ./configure --prefix=/usr/local/Mplayer Detected operating system: Linux Detected host architecture: x86_64 Checking for cc version ... 4.0.2, bad Checking for gcc version ... 4.0.2, bad Checking for gcc-3.4 version ... not found Checking for gcc-3.3 version ... not found Checking for gcc-3.2 version ... not found Checking for gcc-3.1 version ... not found Checking for gcc3 version ... not found Checking for gcc-3.0 version ... not found Checking for cc version ... 4.0.2, bad *** Please downgrade/upgrade C compiler to version gcc-2.95.x or gcc-3.x! *** You are not using a supported compiler. We do not have the time to make sure everything works with compilers other than the ones we use. Use either the same compiler as we do, or use --disable-gcc-checking but DO *NOT* REPORT BUGS unless you can reproduce them after recompiling with a 2.95.x or 3.x version! Note for gcc 2.96 users: Some versions of this compiler are known to miscompile mplayer and lame (which is used for mencoder). If you get compile errors, first upgrade to the latest 2.96 release (minimum 2.96-85) and try again. If the problem still exists, try with gcc 3.x (or 2.95.x) *BEFORE* reporting bugs! GCC 2.96 IS NOT AND WILL NOT BE SUPPORTED BY US ! *** For details please read DOCS/HTML/en/users-vs-dev.html *** Error: Bad gcc version Check "configure.log" if you do not understand why it failed. http://linuxforum.pl/ftopic3997.html po przrzeczytaniu tego dodałem co tam było napisane i dupsko nie działa i juz (_niemam_ → nie mam) ORT pomysłu jak zainstalować gcc mniejsze niz 4 bo do fc4 znalazłem tylko 4 z rpm a nizej są tylko do fc3 moze mi ktos pomóc czy mi sie wydaje czy pomijając moje niedoswiadczenie to ze fc4 64 bit (_wogule_ → w ogóle) ORT fc 64 bit jest troszke nie dorobione ?? jezeli jest na forum jak to zrobic to poprosze o link tylko łopatologiczny sposób bo moge czegos nie zajazyć dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Styczeń 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2006 http://linuxforum.pl/ftopic3997.html po przrzeczytaniu tego dodałem co tam było napisane i dupsko nie działa i juz Zrobiłeś wszystko tak jak jest napisane w Msg-ID: [email protected] ? Z tego co wkleiłeś, to widać, że nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koral_wz Napisano Styczeń 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2006 A czy mógł bysmi wyjasnic czego nie zrobiłem ?? bo ja sie doczytałem tam ze trzeba doinstalować te paczki co są podane ale juz teraz (_niewiem_ → nie wiem) ORT czy dobrze to tam zrozumiałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Styczeń 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2006 Ze zrodla nie zainstalujesz. A chociaz...wgraj sobie compat-gcc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koral_wz Napisano Styczeń 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2006 [root@localhost ~]# rpm -qa |grep compat-gcc compat-gcc-32-c++-3.2.3-47.fc4 compat-gcc-32-3.2.3-47.fc4 wedle mojej marnej wiedzy jest :/ chyba ze zle myśle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Styczeń 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2006 A spróbuj uaktualnić ten pakiet. Bo jest nowa wersja 8.3. Mimo, że jest na FC3 nie zważaj na to uwagi. Ale może ci wtedy pójdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koral_wz Napisano Styczeń 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2006 [root@localhost ~] # rpm -Uvh ftp://ftp.pbone.net/mirror/download.fedor....4.2.x86_64.rpm Ściąganie ftp://ftp.pbone.net/mirror/download.fedor....4.2.x86_64.rpm błąd: Niespełnione zależności: compat-libstdc++ = 8 jest wymagany przez compat-gcc-c++-8-3.3.4.2.x86_64 compat-libstdc++-devel = 8 jest wymagany przez compat-gcc-c++-8-3.3.4.2.x86_64 [root@localhost ~] rpm -Uvh compat-libstdc++-8-3.3.4.2.x86_64.rpm Przygotowywanie... ########################################### [100%] plik /usr/lib64/libstdc++.so.5.0.7 z instalacji compat-libstdc++-8-3.3.4.2 jest w konflikcie z plikiem z pakietu compat-libstdc++-33-3.2.3-47.fc4 No i tak to wygląda i nie wiem co dalej bo chyba nie usuwanie casłego pakietu compat-libstdc++-33-3.2.3-47.fc4 Juz w sumie zainstalowałem tego Mplayera z rpm i działa jak nigdy (oczywiscie oprócz czcionek) ale chciał bym ten problem rozwiązać bo to nie tylko m player takie szobki robić bedzie a chciał bym zeby to działało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Styczeń 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2006 To usuń compat-gcc: yum remove compat-gcc A potem wgraj juz przez RPM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koral_wz Napisano Styczeń 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2006 no spoko ale co mi da usuniecie compact-gcc jezeli problem robi compat-libstdc++ zresta po yum remove compat-gcc ============================================================================= Package Arch Version Repository Size ============================================================================= Removing: compat-gcc x86_64 8-3.3.4.2 installed 11 M Transaction Summary ============================================================================= Install 0 Package(s) Update 0 Package(s) Remove 1 Package(s) Total download size: 0 a po [root@localhost ~]# rpm -qa |grep compat-gcc compat-gcc-8-3.3.4.2 compat-gcc-32-c++-3.2.3-47.fc4 compat-gcc-32-3.2.3-47.fc4 czegos tu nie rozumiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Styczeń 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2006 Coś źle robisz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koral_wz Napisano Styczeń 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2006 instaluje tepakiety co sa podane na stronie te 4 no i co tam jes jeszcze do zrobienia ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Styczeń 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2006 zresta po yum remove compat-gcc [ciach] [root@localhost ~]# rpm -qa |grep compat-gcc compat-gcc-8-3.3.4.2 compat-gcc-32-c++-3.2.3-47.fc4 compat-gcc-32-3.2.3-47.fc4 czegos tu nie rozumiem Wcisnąłeś aby y? instaluje tepakiety co sa podane na stronie te 4 no i co tam jes jeszcze do zrobienia ?? Nie ustawiłeś zmiennych tak jak to jest napisane w Msg-ID: [email protected] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi